V ČR letos vzniklo 716 restaurací, nejméně za deset let

V ČR od začátku roku vzniklo 716 restaurací, což je nejméně za deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016. Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 procent víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019. Vyplývá to z databází poradenské firmy Dun & Bradstreet. Podle ní v ČR aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností.

»Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,« popsala současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Vedle právnických osob je podle firmy v gastronomickém byznysu registrováno 110 973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů. Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 osob samostatně výdělečně činných podnikajících ve stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 56 procent, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 procent. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2262, dodala společnost.

Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56):

RokPočet založenýchPočet zrušenýchCelkový počet
2010125313910 277
2011113715111 158
2012128915012 087
2013123416213 060
2014147319214 166
2015159424615 505
2016255829417 496
2017215239619 354
2018172246720 725
2019144562121 592
2020131152122 320
2021100452422 874
2022*71642423 211

zdroj: Dun & Bradstreet

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy