Průměrná cena oběda v restauracích v České republice dosáhla v první polovině června 163 korun, přičemž stošedesátikorunovou hranici prolomila už v březnu. Opačným směrem než ceny zamířily návštěvy restaurací. Vyplývá to z dat plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.
»Je patrné, že lidé se snaží šetřit a ,škrtají‘ zbytné položky, ke kterým se vedle kultury řadí právě restaurace. Srovnáme-li předkoronavirový květen 2019 s květnem 2022, klesl objem útrat v restauracích dle našich dat o 32 %,« upozorňuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity s tím, že podobný propad lze očekávat i v červnu, protože do 15. 6. letošního roku zatím bylo realizováno o 30 % transakcí méně, než ve stejném období 2019. »Z dat vyplývá, že lépe bylo dokonce i v covidových letech 2020 a 2021,« zdůrazňuje. Restaurace v časech oběda přišly téměř o třetinu návštěvníků a také o třetinu tržeb.
Restaurace dříve vytvořené rezervy použily na pokrytí ztrát kvůli nuceným uzávěrám v souvislosti s pandemií koronaviru, nyní si nemohou dovolit nést veškeré rostoucí náklady, řekl. Zároveň ale podle něj nepropisují vyšší výdaje do cen pro zákazníky v plné výši. »Jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 procent a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně,« dodal.
Na levnější oběd do Karlovarského kraje
»Ceny obědů kontinuálně rostou už téměř rok. Směrem vzhůru zamířily na podzim loňského roku, krátce po uvolnění v podstatě všech covidových restrikcí,« popisuje Michelfeit. Od Nového roku pak růst výrazně zrychlil a každý měsíc cena vystoupá o korunu až dvě. Ve srovnání s rokem 2021 tak lidé platí za oběd o 12 korun více a v porovnání s rokem 2020 je to dokonce téměř o 30 korun více. V Praze už cena atakuje dvousetkorunovou metu, nejlevněji – v průměru za 147 korun – se lidé naobědvají v Karlovarském kraji, následuje Vysočina a Ústecký kraj.
Zástupci restauratérů už dříve upozornili na to, že lidé si za dobu pandemie, kdy často pracovali z domova, odvykli chodit na obědy do restaurací a i z důvodu aktuálního zvyšování životních nákladů si nyní často do kanceláře nosí vlastní jídlo.
Ani stravenka za 150 Kč už nestačí
Nejčastější příspěvek na stravování ze strany firem přitom dosahuje sta korun, za tuto částku se už nelze najíst nikde v republice. »V tuto chvíli se lidé ve většině krajů už nenaobědvají ani za daňově nejvýhodnější stravenku, jejíž hodnota je pro letošek 150 Kč,« připomíná Michelfeit a dodává, že pokud by firmy chtěly svým zaměstnancům přilepšit, je navýšení příspěvku na stravování ideální variantou, která je daňově výhodnější, než kdyby mu stejnou částku přidaly ve mzdě.
»Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. Pro zaměstnance se ale u stravenek vždy jedná o příspěvek, který na jeho straně nepodléhá zdanění ani odvodům,« vysvětluje Michelfeit, a dodává: »Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu.«
Vývoj cen obědů v restauracích od roku 2020 po jednotlivých krajích:
Kraj | 2020 | 2021 | červen 2022 (do 15. června) |
Praha | 145 Kč | 169 Kč | 190 Kč |
Středočeský | 140 Kč | 163 Kč | 176 Kč |
Jihomoravský | 135 Kč | 160 Kč | 171 Kč |
Jihočeský | 135 Kč | 148 Kč | 162 Kč |
Plzeňský | 136 Kč | 155 Kč | 166 Kč |
Liberecký | 137 Kč | 153 Kč | 160 Kč |
Královéhradecký | 128 Kč | 149 Kč | 163 Kč |
Pardubický | 130 Kč | 151 Kč | 162 Kč |
Zlínský | 129 Kč | 141 Kč | 149 Kč |
Olomoucký | 124 Kč | 141 Kč | 150 Kč |
Moravskoslezský | 126 Kč | 144 Kč | 155 Kč |
Vysočina | 130 Kč | 143 Kč | 148 Kč |
Ústecký | 128 Kč | 141 Kč | 148 Kč |
Karlovarský | 128 Kč | 139 Kč | 147 Kč |
ČR | 135 Kč | 151 Kč | 163 Kč |
Zdroj: Sodexo Benefity
(jb)
Na ZŠ 70-80 Kč za polévku, výběr ze 2 jídel a neomezeně pití k načepování, pro cizí strávníky čili širokou veřejnost.