Česká republika láká na cestování za jídlem a pitím

Gastroturistika. Speciální cestovní ruch, který velmi dobře funguje právě v ČR. Existují totiž Czech Specials restaurace a cukrárny, tedy gastronomická zařízení, která nabízí výjimečný chuťový zážitek. Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po ČR doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup. Také nová kuchařka Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. A ve středu měla v České televizi premiéru série dokumentů Příběhy starých hospod.

V osmidílném cyklu se představí hostince napříč ČR. Zazní zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. »S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Vše ukáže nový televizní seriál Příběhy starých hospod, na jehož vzniku jsme se podíleli. Pořadem bude provázet herec Josef Polášek, vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky,« říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Ke gurmánským zážitkům v ČR patří také víno. Česká a moravská vína slaví mezinárodní úspěchy a turisté si je mohou vychutnat jak v tradičních vinných sklípcích, tak v moderních designových vinařstvích. Nechybí malebná krajina, autentická regionální kuchyně, tradice či folklor. I proto se letos v březnu ČR díky spolupráci CzechTourismu, Národního vinařského centra/Salónu vín a vinařských regionů vůbec poprvé představí na Mezinárodní konferenci pro vinařskou turistiku ve španělské Tarragoně. A v polovině července také na National Geographic Food Traveller Festivalu v Londýně. Pokud se podaří uspět podobně jako na nedávném Světovém kulinářském poháru (Culinary World Cup) v Lucemburku, stopa tuzemské gastronomie v zahraničí se zase zvětší, stejně jako zájem o cestování do a po ČR.

»Na Culinary World Cup jsme poctivě trénovali. Senzační ‚tělocvičnu‘ nám poskytlo Národní zemědělské muzeum a skvělou podporu také CzechTourism. I díky nim jsme ze světového poháru domů přivezli několik zlatých a bronzových medailí. Díky moc všem členům týmu za báječnou práci, kterou odvedli a všem partnerům za podporu. Věřím, že nám zachováte přízeň i v budoucnosti, v roce 2024 nás čeká Olympiáda ve Stuttgartu,« říká manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) Tomáš Popp.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na prosincovém Světovém kulinářském poháru získal bronz za Chefs table pro 12 osob a stejnou medaili i za tříchodové menu pro 110 osob. Ještě lépe se dva členové týmu umístili v individuálních kategoriích – Vojtěch Petržela přivezl 3 x zlato za carving, Iva Roháčová má nejcennější kov za individuální skulpturu. Jak to na Světovém kulinářském poháru 2022 vypadalo, se můžete podívat na www.vatel.lu, řadu informací najdete také www.narodnitymkucharu.cz a Facebooku Czech Specials.

Na posledně zmiňovaném kanále si lze přečíst také o dalším gastrolákadle. Nové kuchařce Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů.Vyšla koncem listopadu, má 260 stran a obsahuje95 receptů, které si hosté oblíbili. V knize nechybí témata jako třeba Knedlíkové nebe, Vegetariánská zabijačka či Narozeniny M. D. Rettigové. Vše pochází ze Zájezdního hostince U Jiskrů ve vesničce Kbelnice v polovině cesty mezi Strakonicemi a Pískem. »Náš zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Po cestách s vařečkou v ruce po celém světě jsem nakonec vybudoval vlastní podnik zaměřený na poctivé české pokrmy. Právě ty lákají a velmi oceňují naši hosté. Recepty, které v kuchařce najdete, jsem sám vařil, ochutnal, znovu uvařil a pak všechny sepsal. S cílem udělat radost čtenářům, tedy lidem, kteří mají rádi dobré jídlo. Snad se to povedlo, soudě i podle kmotrů publikace Jirky Lábuse, Vildy Udatného a Lukáše Hejlíka,« říká šéfkuchař a majitel Zájezdního hostince U Jiskrů Martin Jiskra.

Zviditelnění tuzemského cestovního ruchu patří mezi úkoly CzechTourismu. Gastroturistiku jako jeden z produktů letos tak mimo jiné podporuje i letošní kampaní na téma tradice, aneb Přijeďte zažít tradiční i nové. A v rámci dříve zmiňovaného Czech Specials.

»CzechTourism v projektu Czech Specials podpořil jak účast českého týmu na Culinary World Cup, tak vydání kuchařky Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Z ní chceme některé recepty postupně zařadit i na web www.czechspecials.cz/recepty. Aktuálně tam můžete ‚ochutnat‘ už třeba zapečený houbový guláš. A pokud se za ním vydáte na výlet, při kterém poznáte i další krásy Jihočeského kraje, na vlastní kůži poznáte, jak příjemná gastroturistika může být,« uzavírá Herget.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy