Home Pel mel Chutné těstoviny. Jak je správně vařit

Chutné těstoviny. Jak je správně vařit

ILUSTRAČNÍ FOTO - pixabay

Těstoviny jsou chutné, zdravé a (což rozhodně nelze přehlédnout) i levné. Stačí je uvařit, přelít »nějakou« omáčkou a skvělý oběd či večeře za pár korun je na stole. Receptů na přípravu pokrmů z těstovin existují stovky, některé z nich jsou doslova kulinářskými zázraky.

Připomeňme, že těstoviny jsou buď čerstvé nebo sušené (to většinou), vaječné či bezvaječné, dlouhé, krátké, ploché, tenké, různě tvarované, ba i barevné. Jsou skvělou přílohou, ale rozhodně neprohloupíte, navíc ušetříte, když je budete podávat jako samostatný pokrm.

Základním trikem je správné vaření těstovin. Na obalech sušených těstovin je zpravidla uvedena doba vaření. Opravdu skvělé jsou těstoviny, které jsou uvařené »al dente«, tedy takové, které jsou pružné na skousnutí.

Pro vaření těstovin vždy použijte velký hrnec, na 500 g těstovin vždy počítejte nejméně s pěti litry vody. Tu vždy důkladně osolte (na pět litrů vody dejte dvě lžíce soli), neosolené těstoviny jsou po dovaření bez chuti. Dejte do vody, ještě před tím, než se začne vařit lžíci oleje, aby se těstoviny neslepovaly. Těstoviny vkládejte do vody až v okamžiku, kdy se vaří a to tak, aby se voda po jejich vložení začala co nejdříve znovu vařit.

Celé množství těstovin vsypte do vody najednou a hned zamíchejte, abyste vyloučili jejich slepování. Jakmile se začnou vařit (ve vodě se »převalují«), stáhněte plamen tak, aby zůstal mírný var, občas je zamíchejte.

Jakmile zjistíte, nejlépe ochutnáváním, že jsou uvařené »al dente«, rychle je slijte a cedníkem potřásejte, aby se z nich odstranilo co nejvíce vody. Pokud je chcete podávat studené ( například v salátu), propláchněte je studenou vodou.

A teď pozor! Vždy podávejte právě uvařené těstoviny. Když je hodláte podávat například zapékané, rychle je smíchejte s dalšími přísadami a zapékejte. Pravda – v chladničce mohou být uvařené těstoviny a pokrmy z nich uchovány 24 hodin, v mrazničce až tři měsíce. Ale máte to zapotřebí?

Jiří Janouškovec

Předchozí článekLídři EU stvrdili kandidaturu Ukrajiny, na členství se čeká i přes deset let…
Další článekEvropská unie se musí vrátit ke kořenům, řekl pro iportaL24.cz prezident Miloš Zeman

PŘIDEJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here