U dětí tradiční omáčky porazily smažené řízky, ze sladkého bodují dukátové buchtičky

Žádná větší překvapení se nekonají. Školním obědům v České republice dál neohroženě vládne klasika a tradiční jídla. Nové chutě a potraviny si jen pomalu hledají cestu do standardních menu. Stabilně nejoblíbenější jsou tradiční omáčky, smažený řízek nebo treska a ze sladkého dukátové buchtičky.

Vyplývá to z nejrozsáhlejšího průzkumu společnosti Primirest, největšího poskytovatele školního stravování v ČR, která denně stravuje více než 25 000 žáčků, žáků a studentů z 236 mateřských, základních a středních škol z celé republiky. Analýza dat mohla vzniknout díky plné digitalizaci všech Primirest školních restaurací a jídelen a téměř půl milionu vydaných porcí měsíčně.

Omáčky kralují školním kuchyním

Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie – svíčková na smetaně – následovaná smaženým filetem z tmavé tresky. Na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku pak doplňují jídla se sytou omáčkou. Čtvrtá je totiž hamburská pečená kýta a páté místo patří špagetám s boloňskou omáčkou.

Zajímavé je, že omáčky bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou medaili získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky školních jídelen smažený květák.

»Češi si odvykli vařit doma složitá jídla, při přípravě pokrmů dávají přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si děti i jejich rodiče dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,« interpretuje výsledky Fit Brand Chef školních jídelen Primirest Kristýna Ostratická.

Vysokou oblibu smažené tresky u školáků chápe její kolega, Brand Chef školních restaurací Primirest Tomáš Cikhart: »Děti nemají příliš rády ryby v jiné úpravě. Smažená treska v trojobalu je prakticky jediný způsob, jak do nich dostat kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a další živiny, které mořské ryby obsahují.«Proto smaženou tresku vzal v dětském jídelníčku tzv. »na milost«.

Polévka je grunt

Vařit, a hlavně vymýšlet jídla pro děti bývá někdy pěkný oříšek. U polévek je ale také dobré raději vsadit na klasiku, protože české děti mají nejraději zeleninový vývar s rýží, hrachovou s krutony nebo tradiční hrstkovou, která školním strávníkům díky své rozmanitosti a barevnosti pomáhá překonávat i nedůvěru vůči luštěninám. »U polévek se oblíbenost částečně mění i s ohledem na kraj, kde děti žijí. Závisí taky i na věku strávníků – pokud bych měl přidat ale stálici, kterou milují děti všech věkových kategoriích, pak je to určitě rajčatová s kapáním,« doplňuje statistiky pohledem z praxe Cikhart.

Sladký oběd nemusí být hřích

V novém menu Primirest se dvakrát do měsíce objevují i sladké pokrmy. Z nich se u malých strávníků největší oblibě těší dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, které v této kategorii suverénně zvítězily nad nudlemi s mákem a krupicovou kaší s kakaem a máslem. Dukátové buchtičky jsou fenoménem české kuchyně, nedávný výzkum totiž ukázal, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí. »Obecně nejsem proti sladkým obědům, jen je třeba připravit je chytře. Tedy aby obsahovaly dostatek bílkoviny, která srazí glykemický index celého pokrmu, zasytí a dodá tělu živinu. Z tohoto pohledu je ideální vařit z tvarohu nebo jogurtu. Skvělé jsou třeba tvarohové knedlíky s ovocem nebo nudle s mákem, protože mák i tvaroh jsou zdrojem vápníku,« doporučuje specialistka Primirest na výživu Ostratická.

V kuchyních Primirest se kromě hlavních obědových chodů připravují také nutričně vyvážené svačinky. Vyrábějí se denně, ručně a přímo v jednotlivých kuchyních, aby byly čerstvé a splňovaly tzv. pamlskovou vyhlášku. Rodičům tak usnadňují ranní odchody do školy a do práce, protože jim odpadá starost s jejich přípravou. Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty, velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.

Výběr alespoň ze tří jídel

Příklon k tradičním omáčkám a smaženým jídlům zrcadlí víc než celkovou nabídku a možnosti školních kuchyní preference dětí a jejich rodičů. Ve školních restauracích a jídelnách Primirest totiž mají děti a jejich rodiče každý den volbu vždy minimálně ze tří jídel. Pod číslem 1 najdou strávníci tradiční menu, které odpovídá spotřebnímu koši danému Vyhláškou č. 17/2015 Sb. o školním stravování, je tedy nutričně vyvážené. Číslo 2 dává nahlédnout do zahraničí, děti tak touto cestou mohou poznat chutě z Indie, Vietnamu, Číny nebo Thajska. A číslo 3 je vždy bezmasá, vegetariánská.

»Rodiče mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protože do určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče. Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí – což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa,« doplňuje Cikhart.

Protože dětské chutě jsou velmi proměnlivé, nové pokrmy a speciality zavádějí ve školních restauracích a jídelnách Primirest postupně. Slouží k tomu speciální akce nazvaná Gastrokalendář, kdy každý třetí týden v měsíci zařazují do menu nová jídla. I v tomto případě pak data rozhodují o tom, který pokrm strávníky natolik zaujal, že se stane součástí stálého jídelníčku.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy