Více než 3500 zachráněných obědů za rok jen v Praze. Nově nezkonzumované jídlo pro charitu v Berouně

V rámci partnerství s iniciativou Zachraň jídlo začaly pomáhat obědy z restaurace U nás by Delirest, od září 2022 se přidala i školní jídelna a restaurace Primirest Gymnázium Jana Keplera. Za uplynulých 12 měsíců se tak jen z těchto dvou pražských restaurací podařilo zachránit přes 3500 obědů. Ambicí ve druhém roce je, po domluvě s klienty a zřizovateli škol, darovat přebývající porce z dalších závodních a firemních restaurací i školních jídelen. Jako dárek k prvnímu výročí spolupráce se Zachraň jídlo se darování jídel rozšiřuje mimo metropoli. Do projektu se totiž zapojily školní restaurace Primirest ve středočeském Berouně. Desítky teplých obědů pomáhají místním lidem v nouzi. O distribuci se v komunitním centru stará pobočka Českého červeného kříže.

»Předcházení plýtvání jídlem a vzniku potravinového odpadu je pro nás klíčový úkol. Nejlepší odpad je takový, který nevznikne – pokud nám ale zbydou nevydané porce, darovat je vnímáme jako skvělý způsob, jak jídlo zachránit před zbytečným vyhozením a lidem v nouzi dopřát kvalitní stravu,« vysvětluje ředitel pro kvalitu a udržitelnost společností Delirest a Primirest ČR/SR Jakub Holý.

Jak potvrzují šéfkuchaři z restaurací, ze kterých se obědy již darují, jde o víc než jen o odpovědné využívání zdrojů. »Pro každého kuchaře je nejsmutnější, když musí nespotřebované jídlo, které celé dopoledne vařil na konci směny zlikvidovat. Zabalení do krabiček je maličkost, navíc v dnešní náročné době, je tento způsob pomoci mimořádně potřebný,« říká šéfkuchař restaurace U nás by Delirest Radek Bačenko.

S tím souhlasí i vedoucí školní restaurace Primirest Tomáš Liebich: »I v naší kuchyni je možnost pomáhat srdeční záležitostí, protože jídlo, které by jinak skončilo v bioodpadu, si takto najde svého strávníka. Vše se děje od prvního dne zcela automaticky. Skvělou správou navíc je, že jsme našli podporu nejen u vedení školy, ale darování přímo podporují i studenti Keplerova gymnázia.«

Omezení plýtvání je i v rámci širší ESG strategie pro společnosti Delirest a Primirest trvalá priorita. Proto se například již od roku 2018 aktivně účastní různých projektů zaměřujících se na plýtvání jídlem – ať již to byl projekt RedPot (Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování) Technologického centra Akademie věd ČR nebo další projekty s organizací Zachraň jídlo – např. Darování jídla šetří klima, jehož výsledkem byl i manuál pro provozovatele stravovacích služeb, jak darovat hotové pokrmy.

»Restaurace a jídelny Delirest a Primirest stály na prvopočátku celého projektu Zachraň oběd a spustili dárcovskou vlnu, díky které se do projektu zapojili i další významní hráči na trhu. U nás by Delirest byla vůbec první restaurací, ze které jsme darovali. Teď společně spouštíme darování v Berouně. Oceňujeme odhodlání postavit se za nový projekt a společně ho rozvíjet,« zmiňuje ředitelka Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

(zmk)

FOTO – Delirest

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy