Beyoncé překonala historický rekord získaných cen Grammy

Americká zpěvačka Beyonce pokořila rekord v počtu získaných Grammy všech dob na 65. slavnostním ceremoniálu, který v neděli odvysílala CBS z Los Angeles.

Zpěvaččino nové album získalo cenu za nejlepší taneční/elektronické hudební album, ve své sbírce tak má již 32 cen Grammy. Předchozí rekord 31 cen držel maďarsko-britský dirigent Georg Solti.

Cenu Grammy za nejlepšího nového umělce získala třiadvacetiletá americká jazzová zpěvačka Samara Joy. Zpěvačka Melissa Jefferson (známá také jako Lizzo) získala sošku Grammy za píseň About Damn Time v kategorii Nahrávka roku. V kategorii Album roku zvítězil Harry Styles se svou kompilací Harry’s House.

Letošní ceremoniál stejně jako ten předchozí moderuje jihoafrický komik, herec a moderátor Trevor Noah.

S myšlenkou na udělení ceny přišla Asociace nahrávacího průmyslu Spojených států v polovině 50. let, kdy začala vybírat kandidáty z nahrávacího průmyslu, kteří by měli nárok na hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. V roce 1957 byla založena Národní akademie nahrávacích umění a věd. Od roku 1958 tato organizace udílí cenu Grammy (od slova »gramofon«). Výhrou je malý pozlacený gramofon.

(jb)

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Taky ji poslouchám, ale i „Marnivá sestřenice-Jiří Suchý, Jiří Šlitr“ a &!
    To ještě nebyly za vším prachy a prašulky….

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy