Hollywoodská filmová studia pozastavují platby scenáristům

Velká hollywoodská studia začínají pozastavovat platby některým scenáristům kvůli jejich stávce, první za posledních 15 let, informovala ve čtvrtek agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

Například společnost Sony Group Corporation pozastavila platby scénáristům, kteří kvůli stávce nepracují, a tudíž neplní podmínky své smlouvy. Jak agentura poznamenává, ostatní studia mohou následovat příkladu Sony. Pokud bude stávka trvat několik měsíců, využijí mediální společnosti tohoto okamžiku ke snížení nákladů a změně podmínek smluv uzavřených v letech 2016-2021, kdy byl tento průmysl na vzestupu.

Deník New York Times již dříve informoval, že kvůli stávce scenáristů budou pozastaveny nové epizody většiny populárních zábavných televizních pořadů v USA. Podle jeho informací jsou mezi pořady, které budou pozastaveny, například The Tonight Show with Jimmy Fallon, The Late Show with Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live a Late Night with Seth Meyers.

Rozhodnutí o stávce přichází po šesti týdnech vyjednávání scenáristů se společnostmi Netflix, Amazon, The Walt Disney, Paramount a Apple TV o nových dohodách a zvýšení mezd.

Poslední stávka scénáristů se konala v roce 2007, trvala 100 dní a poškodila odvětví ve výši tří miliard dolarů. Sdružení Writers Guild of America West, které stávku vyhlásilo, zastupuje 11 500 scenáristů. Kromě pozastavení televizní produkce se stávka dotkne i práce na nových seriálech a filmech.

(cik, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy