Hollywoodská filmová studia se dohodla na ochraně režisérů před umělou inteligencí

Sdružení amerických režisérů (Directors Guild of America, DGA) – jedna z největších odborových organizací v Hollywoodu – se dohodlo s filmovými studii na uzavření nové pracovní smlouvy, která zlepší pracovní podmínky režisérů, zaručí zvýšení mezd a ochranu před umělou inteligencí.

Podle nové tříleté dohody mezi DGA a Aliancí filmových a televizních producentů, která vyjednává jménem filmových studií, dosáhnou režiséři v prvním roce zvýšení platů o 5 %, ve druhém o 4 % a ve třetím o 3,5 %. Ve prospěch režisérů byl změněn systém vyplácení honorářů za umístění jejich děl na streamovacích službách. Filmařům bylo rovněž zaručeno, že se je filmová studia nebudou snažit nahradit umělou inteligencí.

V Hollywoodu mezitím od 2. května probíhá stávka scenáristů sdružených v organizaci Writers Guild of America. Spisovatelé vyzvali kolegy z filmového průmyslu, aby je podpořili. V této souvislosti zahájil 10. května Sdružení amerických scenáristů jednání se studii o nové pracovní smlouvě, ale ke stávce se nepřipojilo.

Největšími odbory v Hollywoodu jsou Sdružení režisérů, Sdružení scenáristů a Sdružení herců. Zatím stávkují pouze scenáristé. Stávka všech tří hlavních odborových svazů by mohla studia zcela ochromit. Díky dohodě s režiséry se takovému scénáři podařilo zabránit. Ve středu začíná Aliance filmových a televizních producentů jednat s hereckým svazem, který se rovněž chystá stávkovat. Sdružení scenáristů již prohlásilo, že hodlá »pokračovat v boji«.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy