Konopiště: Víkend s kapelou Keks

Dnes byl zahájen Víkend s Keks osvědčeným společným koncertem Keks a Jihočeské filharmonie, předkapelou byla Bárka. Zítra bude program bohatší – Jaroslav Samson Lenk, České srdce a Michal Šindelář a závěr obstará Keks v klasickém repertoáru.

Předskokanem bylo zajímavé duo violoncellista Pavel Barnáš s harfenistkou Ivanou Pokornou. Oba muzikanti působí desítky let v renomovaných profesionálních orchestrech, kromě toho si však přáli hrát i skladby podle svého výběru, a to v malém obsazení, bez not a dirigentské taktovky. Zaměřují se hlavně na evergreeny a filmové melodie, které v neobvyklém spojení jejich nástrojů vyznívají velmi působivě. »Bárka nabízí plavbu napříč různými žánry s harfou a violoncellem – proplouváme vodami bouřlivými i klidnými a užíváme si radost z hudby,« shrnul Barnáš, violoncellista Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Praze a mj. ředitel festivalu Okolo Třeboně s téměř třicetiletou tradicí.

Bárka FOTO – iportaL24.cz/Zbyšek Kupský

Pokorná je členkou orchestru Národního divadla v Praze a hostuje v řadě projektů, aktuálně například na nové desce skupiny Žalman a spol. V Bárce hraje na keltskou harfu, která je menší a lehčí než ta, kterou používá ve velkém orchestru. »Zkrátka vzali jsme své nástroje na ramena a vydali se ve volném čase objevovat nové vody, které nám přinesou větší svobodu a dobrodružství,« uzavřela Pokorná.

Keks se s filharmoniky poprvé setkal na narozeninovém koncertě v roce 2016 v Praze, kde bylo natočené DVD a CD. Při vydání těchto dvou nosičů se dělaly minimální úpravy, co slyšíte, tak zaznělo. Skladby z pera Štěpána Kojana a Petra Dudíka získávají díky filharmonii jiný plnější rozměr. Od té doby každý rok proběhne jeden koncert na krásném místě.

Po pátečním programu s Jihočeskou filharmonií se bude pokračovat v sobotu na témže místě v Konopišti. V 17.00 hudební program odstartuje Jaroslav Samson Lenk. Původně měl být hostem na Vánočním koncertě, který neproběhl, a proto byl pozván na Konopiště. Dalšími hosty jsou České srdce a Michal Šindelář. Ti Keks provázejí již delší dobu a kapela jim tímto pozváním chce poděkovat za minulé společné koncerty. Od 22 hodin svůj koncert již v klasickém složení startuje Keks a zakončí tak hudební Víkend.

Keks je česká rocková hudební skupina, založená roku 1981. Jejím frontmanem je kytarista Štěpán Kojan, s Petrem Dudíkem též zakladatelé a výhradní autoři písní. V začátcích byla kapela silně ovlivněna kapelami jako Deep Purple, Sweet nebo Slade. Zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila, dnes vystupují po celé republice na tanečních zábavách i festivalech, jako je Votvírák, Sázavafest, Benátská noc a další. V průběhu kariéry skupina natočila několik videoklipů a vystupovala mimo jiné jako host kapely Smokie na jejich českém turné nebo jako předkapela zpěvačky Suzi Quatro.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy