Míla Myslíková chtěla být spisovatelkou, stala se herečkou

Přesně před 90 lety se v Třebíči narodila Bohumila Myslíková. Od dětství chtěla být spisovatelkou, ale chybělo jí to nejdůležitější – téma, o kterém by měla psát. A protože na to nepřišla, dala se na hereckou kariéru. Jako Míla Myslíková vytvořila řadu nezapomenutelných, především komických rolí.

»Maminko, proč stále leštíš ta zrcadla?« »Aby ses dobře viděl, jakej jseš mladík.« Nezapomenutelný dialog Míly Myslíkové a Jiřího Sováka pochází – ano, hádáte správně, z nestárnoucí komedie Marečku, podejte mi pero!

Zajímavých rolí ztvárnila Myslíková celou řadu. Počínaje svým debutem po boku Vlasty Buriana v komedii Nejlepší člověk, přes lázeňskou Kateřinu v Rozmarném létě, až třeba po ráznou vedoucí Holek z porcelánu. Snad jedinou významnější zápornou roli si střihla v legendárním snímku Václava Vorlíčka a Miloše Macourka Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách coby zlá vodnice Wassermanová. Ovšem možná nejtypičtější je pro ni role starostlivé maminky Šafránkové z »básnícké« série režiséra Dušana Kleina.

Po listopadu 1989 od filmu i divadla odešla a začala si plnit mladistvé sny v podobě cestování po světě. Zemřela 11. února 2005 ve věku 71 let.

(mac)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy