Milujte se a množte se. Stvoření světa: 65 let od premiéry

Je to dlouhých 65 let, co se uskutečnila premiéra francouzsko-českého kresleného animovaného filmu režiséra Eduarda Hofmana a francouzského výtvarníka Jeana Effela Stvoření světa. Komentář geniálním způsobem namluvil Jan Werich.

Nejen díky němu se ale snímek proslavil a hltají ho stále nové a nové geenrace, ačkoli animace je velmi jednoduchá a logicky, na dnešní dobu, zastaralá. Ovšem pohled do hodnocení uživatelů České a slovenské filmové databáze (csfd.cz) mluví jasnou řečí – jde o 190. nejlepší film vůbec s 85 procenty, což je vpravdě úctyhodné. A srazit jej nemohou ani dnešní všudypřítomné komentáře o údajné ideologické zabarvenosti snímku.

»Snímek bývá často kritizován za určité komunistické propagandistické prvky poplatné době svého vzniku, které v něm byly použity,« píše například internetová wikipedie. Bez jakékoli konkretizace…

Animovaný film zábavnou formou vypráví biblický příběh o stvoření světa, kde vystupuje poněkud roztržitý, ale o to sympatičější Bůh, a přirozeně i jeho protipól v podobě ďábla, který hodlá zkazit vše, co se zkazit dá. Přesně podle nezapomenutelného »Milujte se a množte se« vs. »Perte a a žerte se«.

https://youtu.be/Z5xrGUV5RXg

(mac)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy