Muzeum v Čcheng-tu provází zahraniční studenty po kulturní cestě

Kubánská školačka Maia Santana Fongová seděla mlčky před malou soškou nosorožce a pečlivě ji vybarvovala pestrými barvami. Předmět byl replikou 8,5tunového kamenného nosorožce starého téměř 2000 let, kterého právě viděla vystaveného v muzeu v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan.

Maia je žákyní šesté třídy mezinárodní školy SPGS v Čcheng-tu a ve čtvrtek se zúčastnila společné aktivity školy a muzea v Čcheng-tu, která se konala v rámci oslav Mezinárodního dne muzeí. Akce se zúčastnilo více než 20 jejích spolužáků z různých zemí a regionů, včetně Chile, Kanady a Singapuru.

Studenti si prohlédli výstavu o historii a kultuře města a formou anglického výkladu a speciálních přednášek se seznámili s kulturními konotacemi soch, cihlových portrétů, lakovaného nádobí a brokátu Šu. V rámci rukodělného zážitkového kurzu také vytvářeli napodobeniny těchto památek a uměleckých děl.

»Připadá mi to zajímavé, protože je to něco, co jsem nikdy neviděl, ale už jsem o tom dlouho slyšel,« řekl Maximiliano, chlapec z Chile, který žije v Číně se svými rodiči už šest let.

Prohlídka muzea mu podle jeho slov pomohla lépe poznat bohatství čínské kultury.

Další studenti vyjádřili své okouzlení starobylou legendou, která se váže ke kamenné soše nosorožce a týká se dobrého ducha, který chrání místní obyvatele před povodněmi.

Chris Rowley, britský učitel na SPGS Mezinárodní škole v Čcheng-tu, vysvětlil, že studenti se o těchto památkách mohou běžně dozvědět prostřednictvím obrázků a videí ve třídě. Vidět tyto památky na vlastní oči v muzeu jim ale pomáhá lépe studovat čínskou historii a kulturu, uvedl učitel.

Ředitel oddělení sociálního vzdělávání muzea Žan Ťing uvedl, že tato aktivita slouží jako most mezi školou a muzeem, mezi Číňany a zahraničními návštěvníky, protože vypráví příběhy Číny prostřednictvím kulturních památek.

Čcheng-tu neustále zdokonaluje dlouhodobý mechanismus vzájemných výměn, díky němuž se žáci základních a středních škol mohou prostřednictvím muzeí dozvědět více.

Statistiky městského úřadu pro kulturu, televizní vysílání a cestovní ruch ukazují, že Čcheng-tu se může pochlubit 183 muzei, čímž zaujímá přední místo v celostátním měřítku. Jen v loňském roce městská muzea uskutečnila více než 2700 terénních a online badatelských a vzdělávacích aktivit, kterých se zúčastnilo více než 1,38 milionu dětí a dospívajících.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy