Protiválečné drama Na západní frontě klid získalo sedm cen BAFTA

Protiválečné drama německého režiséra Edwarda Bergera Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues, 2022) triumfovalo na cenách Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA). Již 76. ročník udílení prestižních britských filmových cen se konal v neděli v Royal Festival Hall v londýnském komplexu Southbank Centre.

Film, který vedl v počtu nominací, získal celkem sedm cen ze čtrnácti, na něž byl nominován. Britská akademie jej ocenila například v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší režie, Nejlepší neanglicky mluvený film, Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší kamera, Nejlepší filmová hudba a Nejlepší zvuk.

Dvouhodinový film vznikl na motivy stejnojmenného protiválečného románu Ericha Marii Remarqua (1898-1970), v němž jménem devatenáctiletého Paula Baumera popisuje hrůzy první světové války.

Remarqueovo poselství neztratilo nic ze své naléhavosti ani v 21. století, řekl režisér filmu při přebírání ceny. »Na západní frontě klid vypráví příběh mladých chlapců, kteří jsou otráveni pravicovou nacionalistickou propagandou. Jdou do války v domnění, že jde o dobrodružství. A válka je všechno, jen ne dobrodružství. To je jedno z poselství Remarqueova románu, a když jsme tento film začali natáčet, připadalo nám to jako důležité poselství i 100 let po vydání knihy,« řekl Berger.

Víly z Inisherinu a Elvis

O druhé místo v počtu »bronzových masek« se podělily filmy Víly z Inisherinu (2022) Martina McDonagha a Elvis (2022) Baze Luhrmanna. Každý z nich získal čtyři ocenění.

Film Víly z Inisherinu vypráví o hádce dvou přátel, kteří žijí na fiktivním ostrově Inisherin v Irsku v roce 1923, krátce před koncem občanské války. Jednoho dne se hudebník Colm Doherty (hraje ho Brendan Gleeson) přestane bavit s farmářem Patrickem Sullivanem (Colin Farrell), který se snaží zjistit, co za tímto rozhodnutím stojí. Snímek, který si vysloužil deset nominací, získal bronzové masky za původní scénář, jako nejlepší britský film a za vedlejší mužské (Barry Keoghan) i ženské role (Kerry Condon).

Snímek Elvis, který zachycuje život a kariéru krále rokenrolu Elvise Presleyho (1935-1977), získal cenu za nejlepšího herce (Austin Butler) a za nejlepší obsazení, kostýmy, make-up a účesy.

Cenu za nejlepší herečku získala Cate Blanchettová. Třiapadesátiletá australská herečka ji získala za roli kontroverzní Lydie Tár – dirigentky a skladatelky – v dramatu Todda Fielda Dehet (Tár, 2022).

Další nominace

Babylon (2022) Damiena Chazella získal cenu za nejlepší výtvarnou režii a Avatar: Cesta vody (2022) Jamese Camerona za nejlepší vizuální efekty.

Snímek Navalnyj (Navalnyj, 2022) Daniela Rohra získal cenu za nejlepší celovečerní dokumentární film.

Nejlepším animovaným filmem byl vyhlášen Pinocchio (2022) Guillerma del Tora.

Britská akademie tradičně oznamuje jména držitelů cen BAFTA v období mezi slavnostními ceremoniály dvou hlavních cen světové kinematografie ve Spojených státech: Zlatým glóbem (koná se 10. ledna v Los Angeles) a Oscarem (koná se 12. března v Hollywoodu).

(jb, TASS)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy