První singl Beatles má tři verze se třemi bubeníky

Raketový start fenoménu Beatles odpočítávalo před 60 lety vydání jejich prvního singlu Love Me Do. Deska, na jejíž druhé straně byla písnička s názvem P. S.: I Love You, se po svém vydání 5. října 1962 umístila na 17. příčce britského žebříčku. V USA se po vydání v únoru 1964 stala hitem číslo jedna. Song, ve které poprvé zní foukací harmonika Johna Lennona, vznikl několik let před vznikem skupiny samotné.

Ta za necelých deset let své existence dosáhla snad všech myslitelných úspěchů. »Brouci« s lehkostí sobě vlastní dobývali dívčí srdce i žebříčky světových hitparád a svým stylem určovali trendy doby. S více než miliardou prodaných desek jsou i přes 40 let po svém rozpadu komerčně nejúspěšnější kapelou všech dob.

Nahrávky jejich prvního songu Love Me Do byly pořízeny celkem tři verze, každá s jiným bubeníkem. První z června 1962, ve které seděl za bubny Pete Best, oficiálně vyšla až v antologii 1 roce 1995. Ve druhé verzi nahradil Besta Ringo Starr, a tato nahrávka byla použita pro vydání singlu u společnosti Parlophone. Třetí verze, ve které bubnuje Andy White, byla zařazena na první album skupiny Please Please Me z roku 1964 a také na americké vydání singlu u společnosti Tollie, který vyšel v únoru 1964. Figuruje rovněž na amerických kompilacích s názvy Introducing… The Beatles a The Early Beatles.

Song představuje ranou skladbu liverpoolského tvůrčího dua John Lennon – Paul McCartney. McCartney ho původně napsal ještě za studií. S Lennonem si tehdy psali písničky do školních sešitů, snili o slávě a do hlavičky každé další stránky vepisovali text: »Další originál Lennon-McCartney.« Love Me Do stojí na pouhých dvou akordech, G7 a C, a v prostřední části, kterou napsal Lennon, je ještě akord D. V písni Lennon zpívá společně s McCartneym.

»Naše první nahrávka, Love Me Do, byla pro mě nejdůležitější ze všeho,« vzpomínal po letech bubeník Beatles Ringo Starr. »Bylo to tak báječné! Měli jsme desku!« Za zmínku také stojí, že od vydání prvního singlu trval koncertní život slavné čtveřice pouhé čtyři roky (jejich poslední koncert vůbec se uskutečnil v San Francisku v srpnu 1966).

V tehdejší hudební produkci působila první nahrávka Beatles jako zjevení a okamžitě vzbudila rozruch. Podle britského hudebního kritika Iana MacDonalda »vyčnívala jako neomítnutá zeď z červených cihel v obývacím pokoji na předměstí« a se svou »neotesaností produkce z dělnického severu« představovala »první slabý úder revolučního zvonu Beatles« v kontrastu ke standardní uhlazené hudební produkci, která tehdy vládla hudebním žebříčkům.

V době vzniku nahrávky byla již slavná liverpoolská čtveřice ve své nejslavnější sestavě. Pět let předtím se ve skupině Quarrymen potkali Lennon s McCartneym, v roce 1958 se k nim přidal George Harrison, baskytarista Stuart Sutcliffe a bubeník Pete Best. Pod názvem Beatles hráli od srpna 1960. Po dvou letech už za bicími seděl Ringo Starr.

Pro svět objevil tuto kapelu Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Oslovil producenta firmy Parlophone George Martina: »Ty písničky mě rozhodně zrovna neomráčily, vlastně mě neomráčily ani trošku. Na obranu těch, kteří ten pásek přede mnou odmítli, musím povědět, že opravdu nestál za moc,« vzpomínal Martin na demosnímky poskytnuté Epsteinem. Nakonec ale pozval čtveřici k nahrávání do londýnských studií EMI na Abbey Road a z několika seancí v různých sestavách se nakonec vyklubal zmíněný singl Love Me Do.

Po jeho vydání následovalo o půl roku později debutové album Please Please Me, reagující na úspěch stejnojmenného singlu, který hned po svém vydání obsadil přední příčky světových hudebních žebříčků. Skladba Love Me Do začínala druhou stranu desky a hudební šílenství s názvem Beatles se začalo roztáčet.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy