Všichni se váleli smíchy… Takový byl Vladimír Menšík

Ivančický rodák Vladimír Menšík bývá považován za nejlepšího československého filmového herce vůbec. Byl především skvělým vypravěčem a hlavně jeho Silvestry zůstanou nepřekonané a zřejmě i nepřekonatelné.

Ačkoli ho brzdily zdravotní problémy umocňované závislostí na cigaretách a alkoholu, do konce života byl aktivní a herecky činný. Zemřel však poměrně mladý – přesně před 35 lety, 29. května 1988, ve věku 58 let. Je těžké vybrat jeho nejlepší role, tak jsme zvolili následující desítku, která byla podle nás NEJ:

1. Bohouš

2. Arabela

3. Dobří holubi se vracejí

4. Což takhle dát si španát

5. Markéta Lazarová

6. Létající Čestmír

7. Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

8. Tři oříšky pro Popelku

9. Nahá pastýřka

10. Zítra vstanu a opařím se čajem

Jaký byl vlastně Vladimír Menšík? Nechme na něj zavzpomínat slavného režiséra Jiřího Adamce, který nedávno v rozhovoru pro iportaL24.cz uvedl. »S ním jsem před jeho smrtí asi jako poslední mluvil po telefonu a on mi krásně říkal ‚Jiříčku’«‘. Ale zažil jsem s ním nesčetně krásných chvil ve zkušebnách České televize na Kavčích horách. Vladimír Menšík přišel a téměř vždy se pokusil zkoušku na inscenaci zničit. Už mezi dveřmi začal svým nenapodobitelným způsobem vyprávět a všichni se váleli smíchy. Včetně mě! Nebyl k zastavení, pokud mu stačil dech, ale pokud měl před sebou publikum, které ho vnímalo, dech mu stačil, i když dýchat už nemohl. Vladimír Menšík byl miláčkem všech. Já ho miloval a ctil k zbláznění…«

A ještě ocitujme z knihy Vladimíra Menšíka Stromeček mého života: »Humor je vážná věc. Jakákoliv tvořivá práce se neobejde bez vnitřní pohody tvůrce. Radost a utrpení je možné v umění zúročit jenom tehdy, když je do hloubky zažité. Jsou sice v životě člověka události a situace nad jeho síly, ale častěji nás trápí a rozdrobují rozličné malichernosti, kterým připisujeme větší význam, než ve skutečnosti mají. Schopnost uchovat si vnitřní pohodu spočívá v tom, najít věcem pravé místo v žebříčku hodnot a věnovat se podstatnému. Populární může být na čas i diletant, zatímco dobrý herec někdy zůstává na okraji diváckého i odborného zájmu. Lidovost je v pravdivosti a ani humor není humorem bez lidskosti a laskavosti.«

(mac)

FOTO – Česká televize/Vlasta Gronská

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Myslím si ,že socialismus miloval ,protože měl možnosti např. uvádět Křeslo pro hosta . Věnoval se svému řemeslu bez postranních úmyslů tzv disidenta.Pamatuji jeho poslední vystoupení v TV ,kdy bylo poznat ,že je dezorientován.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy