Výstava Obnovená tvář představuje na necelý měsíc zrestaurované předměty ze Sýrie

Výstava Obnovená tvář vznikla ve spolupráci s Generálním ředitelstvím pro památky a muzea Syrské arabské republiky a návštěvníci se mohou těšit na dvacet převážně kovových artefaktů z doby bronzové, tedy z období 2000–1200 př. n. l., železné to jest z období 1200–1000 př. n. l. a z antiky z období 1. století př. n. l. až 3. století n. l., pocházející z nejrůznějších archeologických nalezišť celé Sýrie.

Mezi nejvzácnější předměty z Národního muzea v Damašku, které prošly procesem restaurování a konzervace, patří například bronzové sošky a bronzová jehlice z naleziště Ugarit a tři kamenné náhrobní reliéfy z Palmýry znázorňující dvě sochy žen a jednu sochu muže.

Restaurování se účastnili i odborníci ze Sýrie, kteří zároveň prošli školením moderních restaurátorských metod. Při konzervátorských pracích upřednostnili odborníci z Národního muzea využití technologických postupů a materiálů, které nenaruší komplexní hodnotu předmětu a jeho jedinečnou autentičnost.

Restaurátorské dílny Národního muzea disponují sedmi odbornými pracovišti, která zajišťují přímou péči o sbírkové a archivní fondy. S rekonstrukcí Historické budovy tak k původním restaurátorským dílnám ( papír, kov a keramika), přibyly v Terezíně ještě dílny nábytku, textilu, malířských a sochařských děl.

»Jako prestižní instituce s mezinárodním přesahem se Národní muzeum snaží pomáhat tam, kde je světové kulturní dědictví ničeno a poškozováno a k jeho záchranně je zapotřebí pomoc odborníků s vysokou odborností a vynikající praxí. Naši restaurátoři ve spolupráci s archeology odvedli v případě poničených artefaktů ze Sýrie špičkovou profesionální práci,« řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Národní muzeum přispívá každoročně prostřednictvím Generálního ředitelství památek a muzeí Syrské arabské republiky k záchraně světového kulturního dědictví v Sýrii, a to v rámci humanitární a rozvojové pomoci z programu Ministerstva zahraničních věcí ČR s názvem Rekonstrukční program ČR v regionu Blízkého východu. Muzeum zajišťuje část materiálního zázemí pro restaurátorské a konzervátorské práce v Sýrii, kde panuje absolutní nedostatek potřebného materiálu. Restaurování poškozených artefaktů v restaurátorských dílnách Národního muzea je další fází české pomoci. Vedle Sýrie se Národní muzeum podílelo na záchraně předmětů kulturní a historické hodnoty v Afghánistánu, Súdánu a v současnosti i na Ukrajině. Aktuálně též spolupracuje na záchranně mineralogické sbírky poničené požárem ve slovenské Banské Štiavnici.

Národní muzeum v rámci spolupráce se syrskými kolegy též v roce 2018 získalo možnost archeologického výzkumu v lokalitě Tell Al-Shamiya nedaleko Latákie. Tým archeologického oddělení Národního muzea zde zkoumá mohylu osídlenou v době bronzové a železné (přibližně během období 2300–600 př. n. l.), která je zasažena nelegálními vykopávkami.

Národní muzeum si včera připomnělo 205 let od svého založení. Patří k nejstarším institucím v zemi a bylo založeno 15. dubna 1818 jako Vlastenecké muzeum z iniciativy několika významných příslušníků české šlechty. Budova Národního muzea v horní části Václavského náměstí v Praze byla slavnostně otevřena 18. května 1891. V roce 2015 začala po několika odkladech její náročná a nákladná rekonstrukce, po níž se znovu otevřela v říjnu 2018.

Národní muzeum je největší instituce svého druhu v zemi. Uchovává víc než 20 milionů sbírkových předmětů a spravuje 16 pražských i mimopražských muzejních objektů.

Výročí hodlá Národní muzeum slavit společně se svými návštěvníky po celý rok – otevře pět velkých výstav i Dětské muzeum.

(mac)

FOTO – Fotoarchiv Národního muzea

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy