Basketbalisté se připravují na boj o MS, Satoranský trénuje individuálně

Česká basketbalová reprezentace se musí ve společné přípravě na červencové zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa obejít do 27. června bez svého kapitána Tomáše Satoranského. Třicetiletého rozehrávače Washingtonu Wizards, který je součástí výběru Ronena Ginzbrurga, nepustí do týmových tréninků na palubovce pravidla NBA. Rodák z Prahy se tak zatím připravuje v Poděbradech individuálně. Vrátit se do týmových akcí bude moci pět dní před úvodním zápasem s Bosnou a Hercegovinou.

»Je to dohoda mezi NBA a FIBA. Třetí a čtvrté reprezentační okno je nestandardní, protože za normálních okolností je v létě jen jedna reprezentační akce. Muselo tedy dojít k přizpůsobení pravidel, na které se čekalo do poslední chvíle. Teprve až tři týdny zpět došlo k dohodě mezi NBA a FIBA,« řekl dnes novinářům reprezentační manažer Michal Šob.

»Tím, že Tomáš deklaroval, že se zapojí do všech letních aktivit reprezentace, FIBA určila, že se nesmí připojit do tréninku s týmem dříve než 27. června. Tomáš se může do té doby připravovat individuálně, jak chce, kvůli tomu, že má ale do června platnou smlouvu s Washingtonem, musí poslouchat tuto organizaci a řídit se jejími pokyny,« doplnil Šob.

Představitelé reprezentace se sice snažili domluvit s vedením Wizards na dřívějším uvolnění Satoranského, jenže neuspěli. »Byli jsme v kontaktu s generálním tajemníkem Wizards Tommy Sheppardem, s tím, že Washington mu dává zelenou, aby se k nám mohl zapojit de facto bez limitů. Přestože jsme to ale prokázali u NBA, tak pravidla asociace jsou více než pravidla jeho zaměstnavatele,« uvedl Šob.

Satoranský se o omezení dozvěděl před pár dny. Nepovažuje ho však za velký problém. »Bude to v pohodě. Kluky znám, trénoval jsem s nimi spoustu let. Všechny systémy mám zažité a neměla by to být komplikace,« uvedl Satoranský.

Při přípravě může být součástí týmu, nesmí s ním však společně trénovat. »Nemůžu se přidat ke kontaktním akcím, cvičením nebo hry pět na pět. Budu něco vymýšlet s Mířou (Michalem Miřejovským – kondičním trenérem) a asistenty, abych zůstal v basketbalovém rytmu. Nemělo by to ale být nic, co by změnilo běh přípravy,« doplnil Satoranský.

V reprezentačním týmu v Poděbradech je také druhý český zástupce z NBA Vít Krejčí, který se zotavuje z dubnové artroskopické operace kolena. Čerstvě dvaadvacetiletý rozehrávač Oklahomy Thunder se ale do kvalifikace o MS nezapojí a za týden se vrátí do USA na Letní ligu. K národnímu celku by se měl připojit před zářijovým mistrovství Evropy.

Čeští basketbalisté vyzvou v kvalifikaci o MS nejprve 1. července doma Bosnu a Hercegovinu, o tři dny později uzavřou základní část zápasem na hřišti Litvy. Pro postup ze čtyřčlenné skupiny musí skončit mezi prvními třemi. Zatím jsou čtvrtí.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy