Buď, a nebo. Buď postup a miliony, nebo konec evropské pouti pro Slovácko

Fotbalisté Slovácka ve čtvrtek vstoupí do play off Evropské konferenční ligy, v němž budou usilovat o premiérovou účast ve skupině. Tým z Uherského Hradiště v úvodním domácím zápase přivítá AIK Stockholm a proti úřadujícímu švédskému vicemistrovi se pokusí vytvořit si náskok do venkovní odvety, která je na programu za týden.

Slovácko čeká třetí pokus o první postup z dvojzápasu v některém z hlavních evropských pohárů. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku byl vítěz domácího poháru zařazen do 3. předkola Evropské ligy a po výsledcích 0:3 venku a 1:1 doma nestačil na Fenerbahce Istanbul.

Slovácko přešlo do play off Konferenční ligy a nyní před ním stojí úkol, který si klub na začátku sezony vytyčil – poprvé v historii se probojovat do skupiny. »S AIK očekáváme poněkud jiný dvojzápas než proti slavnému Fenerbahce. Nyní to bude hlavně o nás, jak se k tomu postavíme a jestli dokážeme odehrát oba duely na 100 procent,« řekl krátce po vypadnutí s tureckým klubem sportovní manažer Veliče Šumulikoski.

V úvodním domácím zápase bude Slovácko mírným favoritem, na vlastním stadionu desetkrát po sobě neprohrálo. V nedělní ligové generálce čtvrtý celek minulé sezony nejvyšší soutěže remizoval v Českých Budějovicích 2:2 a Svědík nebyl s výkonem příliš spokojen. »Od hráčů chci víc, ať už hrajeme doma nebo venku,« řekl Svědík směrem k pohárovému zápasu.

Na jihu Čech nechal odpočívat zkušené opory Michala Kadlece a Milana Petrželu, na trávník se nedostal ani Michal Trávník. »Byli ve stavu, že bychom riskovali zranění, a to jsme samozřejmě nechtěli,« poznamenal Svědík.

AIK s reprezentační posilou

Proti jeho týmu se představí úřadující vicemistr Švédska, který vloni zůstal jen o skóre druhý za mistrovským Malmö. Tamní liga se hraje systémem jaro a podzim. V aktuálním ročníku je šestinásobný vítěz nejvyšší soutěže na pátém místě.

Do play off Konferenční ligy se AIK Stockholm probojoval po dvou dramatických dvojzápasech. Ukrajinskou Vorsklu Poltava vyřadil po prodloužení, Škendiji Tetovo ze Severní Makedonie až po penaltách.

AIK v létě posílil švédský reprezentant John Guidetti, který v národním týmu odehrál 29 utkání a dal tři branky. Na Česko má třicetiletý útočník a bývalý hráč Manchesteru City či Celticu Glasgow výborné vzpomínky. V roce 2015 se stal v Praze mistrem Evropy do 21 let, jeden zápas ve skupině odehrálo Švédsko i na uherskohradišťském stadionu a remizovalo tam s Portugalskem 1:1.

Čtvrteční duel začne v 19.00 a řídit jej bude trojice rumunských sudích. Odveta se hraje za týden v Solně vedle Stockholmu. Postupující dostane za účast ve skupině prémii 2,94 milionu eur (72 milionů korun), pro vyřazeného účinkování v této pohárové sezoně skončí.

Předpokládané sestavy:

Slovácko: Ngyuen – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Ljovin, Daníček – Petržela, Trávník, Holzer – Mihálik.

AIK: Nordfeldt – Lustig, Papajannopulos, Collins – Elbouzedi, Hussein, Ayari, Larsson, Björnström – Stefanelli, Guidetti.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy