DNA: Češi vezou z Madridu stříbro

Ve španělské metropoli proběhlo mezinárodní utkání DNA juniorských reprezentačních výběrů. Ten český nestačil pouze na vítěznou Velkou Británii a naši zástupci tak vystoupali na stříbrný stupínek.

Celý program odstartovala smíšená štafeta na 4×400 metrů a bylo na jednotlivých týmech, jak obsadí své úseky. Za naši sestavu běžel od startu Patrik Ďurčo, jenž předal Kateřině Matouškové na čtvrtém místě. Ta tuto pozici udržela. Mikuláš Dreisig pak českou štafetu vytáhl na1druhou pozici. Finišmanka Veronika Šímová to pak měla proti převážně mužským soupeřům velmi těžké a naši finišovali čtvrtém místě v čase 3:30,82. Dílčí prvenství si připsala Velká Británie za 3:26,19.

Ač byla půlkařka Adéla Holubová nejmladší závodnicí z celého startovního pole, předvedla naprosto vyzrálý taktický výkon. Po většinu času se držela na průběžné třetí pozici a v náběhu do závěrečného okruhu pak svým soupeřkám nastoupila. Velmi rychle si vytvořila rozhodující náskok, který s přehledem udržela až do cíle, kterým proběhla vítězně v čase 2:08,35 před Britkou Indienne King (2:09,56) a Francouzkou Jade Buridon (2:09,83).

Koulař Jan Svozil zahájil svou soutěž výkonem 14.99 a podlehl Javieru Cruzovi ze Španělska (16,69). Následně v duelu s Portugalcem Fredericem Pinou výrazně přitlačil na 16,14 a připsal si vítězství, jelikož jeho soupeř zapsal pouze 13,70. V boji o třetí příčku pak poslal své náčiní na 16,32 a těsně prohrál s Britem Isaacem Delaneyem (16,43). Bral tak v celkovém pořadí čtvrté místo.

Ve štafetě na 2x2x200 metrů nás reprezentovala dvojice Ondřej Loupal a Lurdes Gloria Manuel. Od startu běžel Loupal, jeho kolegyně si pak skvěle vedla na druhém úseku, když se dostala na čelo a vytvořila svému parťákovi celkem solidní náskok. Ten se mu bohužel nepodařilo udržet. Manuel pak v samotném závěru mocně finišovala a souboji o vítězství podlehla britské finišmance o pouhou jednu setin. V této disciplíně tak bral český tým body za druhé místo (1:43,29 – 1:43,30).

Dálkařka Tereza Vlková zaznamenala v Madridu tři vyrovnané skoky. Paradoxně ten nejdelší pro ni znamenal jedinou porážku. Hned v úvodním kole jí ani nový osobní rekord 603 centimetrů nestačil na Irku Elizabeth Ndudi (624). Poté díky skoku na 599 centimetrů porazila Britku Lucy Felllows a úspěšná byla i v duelu o třetí místo, když zapsala 597, zatímco její portugalská rivalka Tatiana Pereira zvládla pouze 558.

Sprint na 60 metrů absolvovali chlapci i děvčata. Z našeho dua si vedla lépe Ester Parohová, která skončila čtvrtá v čase 7,64. Zvítězila Irka Lucy Sleeman za 7,38. Jiří Synek obsadil páté místo, když proběhl rovinku za 6,95. Nejrychlejší byl Brit Rusciano Thomas-Riley v čase 6,79.

Výška chlapců byla plná nezdařených pokusů. Pro Matyáše Čudlého bylo klíčové, že v druhém souboji proti Portugalci Pedrovi Correirovi dokázal úspěšně zdolat 195 centimetrů. Jeho soupeř zapsal křížek, a to ho posunulo do boje o první místo. Zde nevyl úspěšný ani on ani Španěl Pablo Martinez, a tak oba připsali na konto svého týmu jedenáct bodů.

Adéla Tkáčová si na šedesátce překážek vylepšila své kariérní maximum o celou desetinu na 8.50 a finišovala jako čtvrtá. Vyhrála Španělka Sofia Cosculluela (8,42). Roman Kadavý na stejné distanci ztratil časem 7,95 na svůj osobák dvě setiny a byl pátý. I zde se radovala z primátu pořadatelská země díky Danielovi Castillovi (7,67).

Do závěrečné stíhací štafety vbíhalo naše kvarteto z třetího místa. Jakub Dudycha na šestistovce českému týmu o jedu příčku polepšil. Marina Kollár na čtvrtce a Jan Šulc na dvoustovce předávali na třetí pozici. Finišmanka Natálie Millerová si pak na osmistovce poradila se španělskou soupeřkou a doběhla druhá, což znamenalo, že si česká reprezentace odveze z Madridu stříbrné medaile. Suverénního vítězství dosáhla Velká Británie a bronz patří domácímu Španělsku. Francie byla čtvrtá, Irsko skončil páté a celkové pořadí uzavíralo šesté Portugalsko.

(pk)

FOTO – atletika.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy