Do Edenu atraktivní soupeř nepřijede, Slovácko si užije

AKTUALIZUJEME

Soupeři Slavie v Evropské konferenční lize jsou ve skupině G rumunská Kluž, turecký Sivasspor a kosovské Ballkani. Slovácko ve skupině D narazí na Partizan Bělehrad, Kolín nad Rýnem a Nice.

Legenda z Edenu, přezdívaná »štístko«, Vladimír Šmicer, sešívané moc nepotěšil. Kluž a Sivasspor jsou nevyzpytatelní a těžcí soupeři, jejichž atraktivita není pro fanoušky největší. Kosovské Ballkani rozhodně větším lákadlem není, ale slávisté mohou alespoň živit naděje na domácí finále – ve skupině budou spíš favority.

Devětačtyřicetiletá slávistická legenda nejprve červenobílým vylosovala Kluž. Vítěz posledních pěti ročníků rumunské nejvyšší soutěže přešel do Konferenční ligy poté, co hned v úvodním předkole Ligy mistrů nečekaně vypadl s Pjunikem Jerevan. Poté Kluž zdolala tři soupeře v kvalifikaci Konferenční ligy, v play off postoupila přes Maribor. Slávisté si s rumunským klubem zahráli v létě 2019 o Ligu mistrů a v obou zápasech závěrečného předkola zvítězili 1:0.

Ze třetího koše připadl Pražanům vítěz Tureckého poháru Sivasspor, který do Konferenční ligy »spadl« poté, co v play off Evropské ligy nestačil na Malmö. Na závěr pak Šmicer slávistům přiřadil Ballkani. Na evropské scéně takřka neznámý tým po vypadnutí v úvodním předkole Ligy mistrů stejně jako Kluž přešel přes tři předkola Konferenční ligy a jako první kosovský klub v historii si zahraje v pohárech skupinu.

Slovácko čeká velmi těžký úkol, ale naopak zároveň atraktivní! V Uherském Hradišti bude hostit Partizan, Kolín nad Rýnem a francouzské Nice, v jejichž společnosti bude až čtvrtým. O to víc může hrát s čistou hlavou a pokusit se překvapit!

Slovácko bylo na rozdíl od Slavie v nejhorším koši a los mu přisoudil jednu z nejtěžších skupin. Tým z Uherského Hradiště narazí na dva zástupce z pěti největších evropských lig. Svěřenci trenéra Martina Svědíka si zahrají s Kolínem nad Rýnem, který se kvalifikoval do pohárů díky sedmému místu v minulé sezoně německé ligy.

Nice prošlo na evropskou scénu z páté příčky ve francouzské lize. Předloni se utkalo se Slavií, s níž dvakrát prohrálo v Evropské lize. Z nejlepšího koše má Slovácko Partizan Bělehrad. Srbský vicemistr letos na jaře na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy po dvou vítězstvích přešel přes Spartu, naopak v roce 2018 v Evropské lize vypadl s Plzní.

Los skupin fotbalové Evropské konferenční ligy:

Skupina A: Istanbul Basaksehir, Fiorentina, Hearts, RFS Riga.

Skupina B: West Ham, FCSB, Anderlecht Brusel, Silkeborg.

Skupina C: Villarreal, Beer Ševa, Austria Vídeň, Lech Poznaň.

Skupina D: Partizan Bělehrad, Kolín nad Rýnem, Nice, Slovácko.

Skupina E: Alkmaar, Apollon Limassol, Vaduz, Dnipro.

Skupina F: Gent, Molde, Shamrock, Djurgaarden.

Skupina G: Slavia Praha, Kluž, Sivasspor, Ballkani.

Skupina H: Basilej, Slovan Bratislava, Žalgiris Vilnius, Pjunik Jerevan.

Olympiakos s Vaclíkem čekají Karabach, Freiburg a Nantes

Fotbalisté Olympiakosu Pireus s reprezentačním gólmanem Tomášem Vaclíkem se v Evropské lize utkají ve skupině G s Karabachem, Freiburgem a Nantes.

Olympiakos neuspěl ve 2. předkole Ligy mistrů, následující dva dvojzápasy proti Slovanu Bratislava a Apollonu Limassol ale zvládl i díky Vaclíkovi po penaltových rozstřelech. Ve skupině Evropské ligy ho tak čeká mimo jiné souboj s Karabachem, přes který přešla v play off Viktoria Plzeň do hlavní fáze Ligy mistrů.

Také Omonia Nikósie s obráncem Janem Lecjaksem narazí na jednoho ze soupeřů Západočechů z předkola milionářské soutěže. Vedle Šeriffu Tiraspol se může kyperský celek ve skupině E těšit na prestižní duely se San Sebastianem a Manchesterem United, v jehož kádru je gólman reprezentační jednadvacítky Matěj Kovář.

Plzeňský soupeř z 2. předkola Ligy mistrů HJK Helsinky je ve skupině B společně s Ludogorcem Razgrad, Betisem Sevilla a Fenerbahce, přemožitelem Slovácka ze 3. předkola EL. V tureckém týmu působí obránce Filip Novák.

Český souboj se může odehrát ve skupině D, ve které je Braga s gólmanem Lukášem Horníčkem a Malmö s obráncem Matějem Chalušem. Skupinu doplňují belgický Saint-Gilloise a Union Berlín.

Mládežnický reprezentant Lucas Kubr, který během léta posílil norského mistra Bodö/Glimt, může změřit síly ve skupině A s Arsenalem, PSV Eindhoven a FC Curych.

Program skupin Evropské ligy začne 8. září. První tým z každé skupiny postoupí přímo do osmifinále play off. Druhé týmy se utkají o postup do stejné fáze s třetími celky ze skupin Ligy mistrů. Finále se uskuteční 31. května v Budapešti.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:

Skupina A: Arsenal, PSV Eindhoven, Bodö/Glimt (Kubr), FC Curych.

Skupina B: Dynamo Kyjev, Rennes, Fenerbahce (Novák), AEK Larnaka.

Skupina C: AS Řím, Ludogorec Razgrad, Betis Sevilla, HJK Helsinky.

Skupina D: Braga (Horníček), Malmö (Chaluš), Union Berlín, Saint-Gilloise.

Skupina E: Manchester United (Kovář), San Sebastian, Šeriff Tiraspol, Omonia Nikósie (Lecjaks).

Skupina F: Lazio Řím, Feyenoord Rotterdam, Midtjylland, Štýrský Hradec.

Skupina G: Olympiakos Pireus (Vaclík), Karabach, Freiburg, Nantes.

Skupina H: Crvena zvezda Bělehrad, AS Monako, Ferencváros Budapešť, Trabzonspor.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy