Duel s další velmocí. Šilhavý chystá větší počet změn

Čeští fotbalisté zítra odehrají ve Španělsku čtvrtý z šesti zápasů skupiny A2 Ligy národů, jímž uzavřou červnový program. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se pokusí navázat na remízu 2:2 z minulého týdne v Praze, kde proti trojnásobným mistrům Evropy přišli o cennou výhru až v 90. minutě. V případě premiérového vítězství nad Španěly v samostatné historii a ztráty Švýcarska s Portugalskem by si národní tým s předstihem zajistil udržení v elitní divizi soutěže.

Český celek ve čtvrtek prohrál 0:2 v Portugalsku a ve skupině poprvé nebodoval. V prvních dvou zápasech doma reprezentanti porazili Švýcarsko 2:1 a remizovali se Španělskem. Z čtyřčlenné skupiny projde vítěz do Final Four Ligy národů, naopak nejhorší mužstvo sestoupí do divize B. Český tým hraje elitní úroveň poprvé, zato Španělé v druhém ročníku došli do finále.

»Máme čtyři body, to vůbec není špatné, před začátkem bychom to brali. Jedeme dál. Musíme se co nejrychleji připravit ještě na Španělsko, další velmoc. Bude to hodně složité,« řekl český kapitán Tomáš Souček.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, by se měla v play off utkat o zbylá tři místa na šampionátu.

Ani jedno vítězství…

Reprezentace se v samostatné historii utkala se Španělskem šestkrát a ani jednou nezvítězila. Nejblíž k výhře měla v neděli v Edenu, kde dvakrát neudržela vedení. Na soupeřově půdě v Málaze čeká Čechy ještě náročnější zápas, Španělé totiž doma od října 2018 už 21 utkání po sobě neprohráli.

»Proti Portugalsku jsme nehráli tak dobře jako proti Španělsku. Oba týmy mají skvělé hráče, rychlé, dovednostně nemají žádný problém. Ve Španělsku to bude podobně těžké, čeká nás další velké mužstvo. Pro nás pro všechny jsou takové zápasy svátkem, je příjemné se pohybovat v takové společnosti,« uvedl Šilhavý.

Soupeř sní o Final Four

Španělé, mistři světa z roku 2010, ve čtvrtek zvítězili ve Švýcarsku 1:0 a po dvou remízách si připsali úvodní triumf ve skupině. Pyrenejský gigant, který na rozdíl od českého týmu postoupil na podzimní světový šampionát do Kataru, na druhém místě tabulky ztrácí dva body na vedoucí Portugalsko a má o bod více než Šilhavého výběr.

»Naším cílem je postoupit do Final Four. Portugalsko má skvělý tým, ale teď před sebou máme české mužstvo. Musíme udělat svou práci a v neděli zvítězit,« uvedl autor vítězné branky ve Švýcarsku Pablo Sarabia. »V Málaze najdeme plný stadion, vyprodáno bylo za 15 minut,« pochvaloval si španělský trenér Luis Enrique.

Jeho český protějšek zvažuje vzhledem k náročnému programu a čtyřem zápasům během 10 dnů více změn v základní sestavě než v předchozích duelech. V brance by mohl dostat šanci i třetí gólman Aleš Mandous.

»Teď jsme hráli v neděli a čtvrtek, takže čas na odpočinek byl o jeden den delší. Teď bude o den kratší. Uvidíme, jak se kluci budou cítit zdravotně. Pravděpodobně těch změn bude víc,« poznamenal Šilhavý.

Zápas na jihu Španělska začne zítra ve 20.45. Stadion v Málaze má kapacitu zhruba 30 tisíc míst.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy