Fantastický obrat Kanady. Po nevídaném kousku vyřadila Švédy!

Hokejisté Kanady předvedli na mistrovství světa v Tampere skvělý obrat, a přestože prohrávali ve čtvrtfinále se Švédskem již 0:3, zvítězili 4:3 v prodloužení. O postupu obhájců titulu do semifinále rozhodl v přesilové hře v čase 60:43 útočník Drake Batherson.

Švédové vedli po dvou třetinách 3:0, Kanaďané ale na začátku poslední dvacetiminutovky snížili a v 59. minutě Pierre-Luc Dubois a Matt Barzal vyrovnali. Hned na začátku prodloužení fauloval William Nylander a Kanada dokonala fantastický obrat. Seveřanům k úspěchu nepomohlo ani 38 zákroků Linuse Ullmarka.

Švédům se vydařil vstup do utkání. Již po 87 sekundách hry otevřel skóre Klingberg, který z ideální pozice prostřelil brankáře Driedger. Jeho spoluhráči pokračovali v aktivitě a v 8. minutě zvýšil zkušeně zakončeným brejkem Nylander.

Kanada přidala a zatlačila soupeře, snížit se jí ale nepodařilo. Navíc byl následně vyloučen Gregor a hráči Tří korunek hrozili v přesilovce. V největší šanci ale Wallmark netrefil odkrytou branku. Švédové se následně neprosadili ani v 55 sekund dlouhé hře pět na tři.

»Máme docela mladý tým a myslím si, že v první třetině jsme byli nervózní. Udělali jsme několik chyb, pustili soupeře do šancí a oni toho využili. Pak jsme ale udělali pár změn a myslím si, že si vše sedlo,« řekl kanadský kouč Claude Julien.

Obhájci zlata měli ve druhé třetině drtivou střeleckou převahu, na Ullmarka mířilo 19 pokusů, ani jeden ale neskončil za jeho zády. Gólmana Bostonu nepřekonali ze slibných pozic Lowry, Batherson ani Cozens. Na Driedgera podle statistik šla jediná střela a byl z toho gól. Ve 28. minutě Friberg nejprve trefil brankovou konstrukci a v pokračující akci tečí upravil na 3:0.

Ve 42. minutě již byli Kanaďané za svou aktivitu odměněni, střelou od modré čáry snížil obránce Graves. Švédové mohli své vedení navýšit v přesilových hrách, dvě výhody ale nevyužili a v závěru toho litovali.

»O přestávce mezi druhou a třetinou jsme se povzbuzovali v kabině a byli jsme si jistí, že to zvládneme. Snažili jsme se hodně střílet na branku a věděli jsme, že dříve nebo později některé puky projdou,« uvedl kanadský obránce Thomas Chabot.

V 57. minutě byl vyloučen Dahlin, Kanaďané závěr přesilovky zesílili odvoláním brankáře a Dubois sedmým gólem na turnaji snížil na 2:3. Navíc pokračovali v power play a Barzal o 30 sekund později vyrovnal. Ještě v základní hrací době mohl rozhodnout Cozens, Ullmark si ale s jeho střelou 17 sekund před koncem poradil. Hned po 25 sekundách prodloužení fauloval Nylander a Batherson přesilovku čtyři na tři rychle využil.

Zklamání a frustrace Švédů

»Věřili jsme, že dáme gól, pak druhý a vynutíme si prodloužení. Byl to jeden z dnů, kdy cítíte, že to dokážete. Měli jsme dobrý pocit a věřili si. Věděli jsme, že máme tři třetiny a případně i prodloužení, pokud bude potřeba,“ podotkl obránce Damon Severson.

Zatímco Kanaďané byli po zápase nadšení, na Švédech bylo patrné velké zklamání. »Měli jsme dobrý náskok, ale Kanada hrála výborně. Linus (Ullmark) odchytal skvělý zápas, ale dali jsme jim moc prostoru na střelbu,« řekl obránce Rasmus Dahlin.

Stejně jako Ullmark své pocity popsal expresivně. »Je to zatraceně těžké. Jsme zklamaní a frustrovaní. Je to na hov..,« uvedl gólman Bostonu po porážce, které znamená, že Švédsko potřetí za sebou chybí v semifinále.

Švédsko – Kanada 3:4 v prodl. (2:0, 1:0, 0:3 – 0:1)

Branky a nahrávky: 2. C. Klingberg (Lang, Peterson), 8. Nylander (J. Nordström), 29. Friberg ( E. Gustafsson, Ekman-Larsson) – 42. Graves (Roy, Comtois), 59. Dubois (Chabot, Cozens), 59. Barzal (Batherson, Comtois), 61. Batherson (Barzal, Dubois). Rozhodčí: Rekucki (USA), Heikkinen – Sormunen (oba Fin.), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 8576.

Švédsko: Ullmark – A. Larsson, Dahlin, E. Gustafsson, Ekman-Larsson, A. Lindholm, M. Pettersson, Tömmernes – Nylander, Wallmark, J. Nordström – Bemström, Kellman, Asplund – C. Klingberg, Peterson, Grundström – Friberg, Aman, Lang – A. Bengtsson. Trenér: Johan Garpenlöv.

Kanada: Driedger – Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – J. Anderson, Barzal, Sillinger – Roy, Lowry, Comtois – Gregor, Mercer, K. Johnson. Trenér: Claude Julien.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy