Fantastický úspěch! Plzeň si zahraje milionářskou Ligu mistrů

AKTUALIZOVÁNO

Konkurenční Slavia a Sparta mohou tiše závidět. Čeští šampioni z Viktorie Plzeň pod vedením trenérského dua Michal Bílek, Pavel Horváth dál překvapují českou i evropskou fotbalovou veřejnost. A finančně strádající klub začíná získávat pořádně tučnou finanční injekci. Západočeši si zahrají základní skupinu Ligy mistrů, což je superúspěch! Rozhodlo o tom dnešní vítězství 2:1 v play off nad ázebrájdžánským Karabachem. Po remíze 0:0 na horké půdě soupeře z toho je zkraje sezony fantastická zpráva a motivace do dalších soubojů.

Skóre 2:1, to je takový evergreen v podání Plzně. Západočeši tímto výsledkem triumfovali od příchodu trenéra Michala Bílka loni v květnu již v 17. soutěžním zápase. Už je z toho taková rarita, že je poměrně solidní překvapení, pokud to nezaznamenali tvůrci celosvětové Guinnessovy knihy rekordů…

Miliony a miliony

Viktoria za postup do hlavní fáze elitní soutěže, kde už startovala v letech 2011, 2013 a 2018, dostane bonus 15,64 milionu eur (asi 386 milionů korun) plus další finance za desetiletý koeficient (pravděpodobně cca 28 milionů korun) a televizní práva. Český zástupce bude v Champions League po třech letech, naposledy se v ní představila pražská Slavia. Losování skupin proběhne ve čtvrtek.

Karabach dnes ve 38. minutě poslal do vedení Filip Ozobič. V 58. minutě srovnal Jan Kopic a za čtvrt hodiny rozhodl střídající Jan Kliment. Západočeši neprohráli 31. soutěžní utkání po sobě.

Domácího kapitána Hejdu, který nemohl nastoupit kvůli karetnímu trestu, na pozici stopera nahradil Jemelka. Na pravé straně obrany od začátku dostal šanci Holík.

Hosté zdržovali a byli potrestáni

Hosté otevřeli skóre ve 38. minutě. Kady z přímého kopu nacentroval do šestnáctky, Mosquera odvrátil míč jen k volnému Ozobičovi a ten přesnou ranou z voleje nedal brankáři Staňkovi šanci. Západočeši dohrávali úvodní poločas, který na rohové kopy ovládli 6:2, v útlumu. Žluté karty dostali záložník Sýkora i oba stopeři Jemelka s Pernicou.

Také do druhého dějství vstoupili lépe hráči Karabachu a Kadyho ránu vytáhl brankář Staněk, jenž v úvodním duelu předvedl několik výborných zákroků. Hostující hráči pak začali stále častěji polehávat na hřišti, takže z tribun se ozýval ohlušující pískot.

Domácí jakoby zdržování Karabachu ještě víc nabudilo a v 58. minutě vyrovnali. Jemelka rozehrál přímý kop, vyběhnutý gólman Magomedalijev míč nejistě vyboxoval ke Kopicovi a ten trefil odkrytou branku.

Čtvrt hodiny nato Plzeňští otočili skóre. Holíkův přetažený centr vrátil do šestnáctky Mosquera a Kliment zblízka prostřelil Magomedalijeva.

Karabach si v závěru sice vytvořil tlak, ale plzeňská obrana si s ním poradila a hostům nenabídla větší šance na srovnání. České týmy tak neprohrály ani 12 pohárový souboj s ázerbájdžánskými soupeři.

A co dál v soutěži soutěží? »Teď bych si přál takové soupeře, abychom třeba měli možnost postoupit do jarní části,« usmíval se šéf Plzně Adolf Šádek ve vysílání Premier Sportu.

Viktoria Plzeň – FK Karabach 2:1 (0:1)

Branky: 58. Kopic, 73. Kliment – 38. Ozobič. Rozhodčí: Dias – Tavares, Soares – Martins (video, všichni Portug.). ŽK: Pernica, Sýkora, Jemelka, Tijani, Kopic – Gugešašvili. Diváci: 10 963. První zápas: 0:0, postoupila Plzeň.

Plzeň: Staněk – Holík, Pernica, Jemelka, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (90.+4 Čihák), Sýkora (46. Kliment, 74. Jirka), Mosquera – Chorý (85. Dedič). Trenér: Bílek.

Karabach: Magomedalijev – Vesovič, Mustafazade, B. Hüsejnov, Bajramov – Garajev, Almeida (54. Jankovič) – Kady, Ozobič (70. Šejdajev), Zoubir – Wadji (81. Owusu). Trenér: Gurbanov.

* * *

Přehled českých týmů v základní skupině fotbalové Ligy mistrů:

SezonaTýmSoupeřiUmístěníPočet bodů
1997/98SpartaParma, Dortmund, Galatasaray3.5
1999/00SpartaBordeaux, Spartak Moskva, Tilburg1.12
2000/01SpartaArsenal, Lazio, Šachtar Doněck4.3
2001/02SpartaBayern Mnichov, Feyenoord, Spartak Moskva2.11
2003/04SpartaChelsea, Lazio, Besiktas2.8
2004/05SpartaManchester United, Lyon, Fenerbahce4.1
2005/06SpartaArsenal, Ajax, Thun4.2
2007/08SlaviaArsenal, FC Sevilla, Steaua3.5
2011/12PlzeňFC Barcelona, AC Milán, Borisov3.5
2013/14PlzeňBayern Mnichov, Manchester City, CSKA Moskva3.3
2018/19PlzeňReal Madrid, AS Řím, CSKA Moskva3.7
2019/20SlaviaFC Barcelona, Dortmund, Inter Milán4.2
2022/23Plzeň

Počet účastí v základní skupině:

7 – Sparta,

4 – Plzeň,

2 – Slavia.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy