Fotbalisté ve Švýcarsku o naději. Jen vítězství je zachrání mezi elitou

Čeští fotbalisté v úterý ve Švýcarsku odehrají závěrečný šestý zápas skupiny A2 Ligy národů, který rozhodne o tom, zda se udrží v elitní divizi. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ztrácejí na posledním místě tabulky na nadcházejícího soupeře dva body a k tomu, aby nesestoupili, potřebují zvítězit. Výběr helvétského kříže reprezentanti porazili čtyřikrát po sobě.

Český tým v neděli prohrál s Portugalskem 0:4 a výrazně si zkomplikoval boj o udržení. Před Šilhavého výběr se po překvapivém vítězství 2:1 ve Španělsku dostali Švýcaři, jimž stačí k setrvání ve skupině A remíza. Nejhorší celek tabulky sestoupí do divize B.

Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a týmům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa. Tentokrát se dvanáctka celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, v play off utká o zbylá tři místa na šampionátu. Pořadí v Lize národů rozhodne i o složení výkonnostních košů pro los kvalifikace, který se uskuteční 9. října.

»Upřímně řečeno jsem nečekal, že jsou Španělé schopni doma prohrát se Švýcarskem. Změnilo to úplně celé rozpoložení. Vypadalo to, že nám bude stačit bod, teď budeme muset vyhrát. Švýcaři budou určitě v dobrém rozpoložení,« řekl brankář Tomáš Vaclík, který v letech 2014 až 2018 působil v Basileji a získal tři švýcarské tituly.

Nadlidský výkon?

Český celek v červnu na úvod skupiny porazil doma Švýcarsko 2:1. Poté reprezentanti nečekaně remizovali 2:2 se Španělskem, další tři zápasy ale prohráli a navíc v nich neskórovali. V neděli proti Portugalcům národní tým utrpěl nejvyšší domácí porážku od rozdělení federace.

»Je to samozřejmě komplikace. Viděli jsem i v domácím zápase, co Švýcaři umí, hráli u nás dobře. Jejich výhra ve Španělsku mě samozřejmě překvapila, ale pokud chceme zůstat v této společnosti, tak u nich prostě musíme vyhrát,« konstatoval Šilhavý.

Jeho svěřenci venku s výjimkou duelu proti Bělorusku na neutrální půdě už šestkrát za sebou nezvítězili. Naopak Švýcaři doma prohráli jediný z posledních 13 zápasů. Svěřenci trenéra Murata Yakina v Lize národů v úvodních třech duelech nebodovali, ale v posledních dvou zápasech zvítězili nad Portugalskem a ve Španělsku.

»Zvítězit bude hrozně těžký úkol, protože jak jsme viděli, Švýcaři vyhráli ve Španělsku. To je skoro až nadlidský výkon. Na druhou stranu myslím, že týmy se hrozně vyrovnávají, každý může vyhrát s každým. Takže věřím, že předvedeme dobrý výkon a povede se nám cíl, který máme,« prohlásil záložník Lukáš Provod, který byl spolu s ofenzivním univerzálem Ondřejem Lingrem a obráncem Patriziem Stronatim dodatečně nominovaný až po zápase s Portugalskem.

Český tým v samostatné historii prohrál jediný z pěti vzájemných duelů a Švýcary čtyřikrát za sebou porazil. Výběr helvétského kříže ale na rozdíl od Šilhavého svěřenců postoupil na mistrovství světa v Kataru, které začne v listopadu. V kvalifikační skupině Švýcaři překvapivě uspěli na úkor úřadujících evropských šampionů Italů.

Úterní duel se bude hrát od 20.45 v St. Gallenu. »Myslím, že je to podobné jako Eden. Kapacita necelých 20 tisíc, stadion pěkný, moderní. Švýcaři národní tým hodně podporují. Reprezentace postoupila na mistrovství světa, bude to poslední zápas v Lize národů, navíc jde o všechno. Jsem si stoprocentně jistý, že nás čeká skvělá atmosféra,« uvedl Vaclík.

Trenér Šilhavý by po nepovedeném výkonu s Portugalskem mohl zamíchat se sestavou. Změnu bude muset udělat minimálně v obraně, neboť kvůli zranění nedohrál stoper Jakub Brabec, který následně opustil mužstvo.

Předpokládané sestavy:

Švýcarsko: Sommer – Widmer, Elvedi, Schär, Rodriguez – Freuler, Xhaka – Shaqiri, Sow, Vargas – Embolo.

Česko: Vaclík – Jemelka, Zima, Zelený – Coufal, Souček, Provod, Havel – Barák – Schick, Černý.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy