Gól v poslední minutě. A Souček s Coufalem slaví v »domovském« Edenu!

Fotbalisté West Hamu s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem vyhráli Evropskou konferenční ligu. Ve finále v pražském Edenu porazili Fiorentinu gólem Jarroda Bowena z 90. minuty 2:1 a získali druhou velkou evropskou trofej v klubové historii. Souček s Coufalem odehráli celý zápas, záložník Antonín Barák nastoupil za poražený tým až v nastavení.

West Ham proměnil svou třetí účast ve finále velkého poháru a první od roku 1976 v druhé prvenství – navázal na triumf v tehdejším Poháru vítězů pohárů ze sezony 1964/65. Fiorentina v pátém evropském finále počtvrté prohrála, uspěla jen v ročníku 1960/61 v Poháru vítězů pohárů. »Kladiváři« si dnešním vítězstvím zajistili účast v příští sezoně Evropské ligy.

Kapitán fotbalistů Fiorentiny Cristiano Biraghi utrpěl v Edenu krvavé zranění na hlavě poté, co ho příznivci West Hamu zasáhli kelímkem. Kvůli této události se v prvním poločase několik minut nehrálo, třicetiletý obránce po ošetření a obvázání hlavy pokračoval ve hře. Incident se odehrál ve 33. minutě. Několik příznivců »Kladivářů« nejprve hodilo kelímky na Nicoláse Gonzáleze, jimiž ho zasypali už ve čtvrté minutě. Biraghi se poté chystal rozehrát rohový kop, ani jemu se však kelímky nevyhnuly.

Třináctinásobný italský reprezentant divákům ironicky zatleskal a ukázal jim zdvižené palce. Samotní hráči West Hamu, včetně obránce Vladimíra Coufala, začali rozvášněné fanoušky uklidňovat. Po zhruba tříminutovém přerušení se pokračovalo. Navzdory předchozí nepříjemné zkušenosti se Biraghi ujal rozehrání rohu.

Klíčový duel utkání přišel v 90. minutě. Když už se zdálo, že zápas pomalu míří do prodloužení, vyslal po šťastném Součkově zpracování míče Paquetá kolmicí do úniku Bowena a ten překonal Terracciana. Fiorentina už vyrovnat nedokázala, nepomohl jí ani ve třetí minutě nastavení příchod střídajícího Baráka. West Ham potvrdil pozici suveréna této sezony Konferenční ligy – v 15 zápasech soutěže neprohrál a čtrnáctkrát zvítězil.

»Kladiváři« mohli po závěrečném hvizdu začít s bouřlivými oslavami. Ty byly speciální především pro Součka s Coufalem, kteří v Edenu před příchodem do West Hamu hrávali za Slavii.

Finále velkého evropského poháru se hrálo v Česku poprvé. V roce 2013 Eden hostil Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů Bayernem Mnichov a Evropské ligy Chelsea.

ACF Fiorentina – West Ham United 1:2 (0:0)

Branky: 67. Bonaventura – 62. Benrahma z pen., 90. Bowen. Rozhodčí: Del Cerro Grande – Cebrián Devis, Porrasová Ayusová – Martínez Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Mandragora, Duncan, Milenkovič, Amrabat – Benrahma, Adžuird, Bowen.

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovič, Ranieri (84. Igor), Biraghi – Amrabat, Mandragora (90.+3 Barák) – Bonaventura – González, Jovič (46. Cabral), Kouamé (62. Saponara). Trenér: Italiano.

West Ham: Areola – Coufal, Zouma (61. Kehrer), Adžuird, Emerson – Souček, Rice – Paquetá – Bowen, Antonio (90.+4 Ogbonna), Benrahma (76. Fornals). Trenér: Moyes.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy