Jak se ve Wimbledonu představit v dobrém i zlém aneb Serena & Nick

Serena Williamsová má i ve 40 letech motivaci pokračovat. Po roční absenci ji láká US Open, který začne 29. srpna. Po porážce ve Wimbledonu sklidila obdiv. To australské »zlobivé dítě« Nick Kyrgios, přestože vyhrál, na sebe i na travnatých dvorcích All England Clubu přilákal pozornost kontroverzním chováním. Skoro se chce říct tradičně…

Jedna z nejlepších tenistek historie v úterý těsné prohrála po více než třech hodinách první singlový zápas po dlouhé pauze. »Ptáte se mě, co bude dál? To je otázka, na kterou neumím odpovědět. Nevím, kde se objevím příště. Ale určitě mě to donutí jít na kurty a trénovat, protože jsem nehrála špatně a byla tak blízko…« řekla vítězka 23 grandslamů po prohře 5:7, 6:1 a 6:7 s francouzskou outsiderkou Harmony Tanovou.

Jeden titul jí chybí k tomu, aby vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové. Jenže poslední grandslam, který ovládla, bylo už před pěti lety Australian Open.

Loni z oblíbeného Wimbledonu odjela tamní sedminásobná šampionka se svalovým zraněním, nedohrála ani první zápas. Proti Tanové byla blízko, chyběly jí dva míčky a pak ještě v super tie-breaku vedla 4:0, jenže hodinu před půlnocí úmornou bitvu nedotáhla.

»Jakýkoli jiný soupeř by pravděpodobně vyhovoval líp mé hře. Takže to můžu hodnotit jako: ‚Dobře, Sereno, můžeš to dělat dál, jestli chceš‘. Chci říct, že když jste doma, zvlášť v New Yorku a na US Open, kde jsem poprvé vyhrála grandslam, je to něco výjimečného. Určitě mám spoustu motivace se zlepšovat a hrát doma,« řekla.

FOTO – ČTK/AP/John Walton

Čtyřiadvacetiletá Tanová přiznala, že měla z Williamsové strach. „Jo, když jsem viděla los, bála jsem se. Je to legenda. Jako malá jsem ji sledovala v televizi. Doufala jsem, že uhraju jeden dva gamy,“ řekla francouzská tenistka. Nakonec oslavila hodinu před londýnskou půlnocí první vítězství na trávě v kariéře.

»Je to pro mě jako sen. Moje trenérka Nathalie Tauziatová proti ní před dvaceti lety hrála. Říkala mi, ať si to užiju. Protože je to můj první Wimbledon a budu hrát na centr kurtu proti Sereně,« prozradila o Tauziatové, jež na londýnském grandslamu hrála v roce 1998 finále a podlehla Janě Novotné. Tehdy Tanové nebyl ani rok.

Nic nového pod Sluncem…

FOTO – ČTK/PA/Adam Davy.

V duelu s domácím Paulem Jubbem se Kyrgios opakovaně pouštěl do diskusí s rozhodčím zejména kvůli divákům, a když si šel po vydřené výhře podat ruku se soupeřem, směrem k obecenstvu plivl. Jak řekl na tiskové konferenci, úmyslně takto zareagoval na jednoho z diváků, který se k němu během utkání choval bez respektu. »Ano. Když jsem zápas vyhrál, otočil jsem se k němu… Moc dlouho jsem se musel potýkat s nenávistí a negativitou, proto nemám pocit, že bych tomuhle člověku něco dlužil,« prohlásil Kyrgios, který už během zápasu neúspěšně žádal u rozhodčího, aby byl divák vyveden. »On vyloženě přišel, ne aby fandil, spíš aby škodil, choval se neuctivě,« pokračoval.

Vyloučil ale, že by ho divák urazil rasisticky, jak si například stěžoval před třemi týdny při přípravném turnaji ve Stuttgartu. »Někdo ale dneska řekl, že jsem sra*ka. Je to normální? Ne. Pomalu si ale začínám myslet, že snad i je. Neřekl jsem směrem k obecenstvu nic, dokud oni nezačali. Myslím, že je tu celá generace lidí ze sociálních sítí, kteří si myslí, že mají právo každou jednotlivou věc negativně komentovat,« konstatoval.

Čtyřicátý hráč světa Kyrgios pětisetovou bitvu s držitelem divoké karty vyhrál 3:6, 6:1, 7:5, 6:7, 7:5. Ve druhém kole se utká s přemožitelem Jiřího Lehečky Filipem Krajinovičem ze Srbska.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy