Je tu klíčový duel MS. Čechy čeká zápas pravdy proti Američanům

Čeští hokejisté se dnes přesunuli z Rigy na čtvrtfinále mistrovství světa do Tampere, kde loni slavili zisk první medaile na velké akci po deseti letech. V Nokia Areně se v repríze úspěšného souboje o bronz utkají ve čtvrtek s USA, které na šampionátu dosud nenašly přemožitele. Zápas začne v 15.20 SELČ. Vítěz postoupí do sobotního semifinále, kde se utvoří dvojice podle umístění v základní části nejlepší s nejhorším a druhý nejlepší s třetím.

Český tým, který skončil v základní skupině po třech porážkách ze sedmi zápasů čtvrtý, odletěl do Tampere dnes ráno speciálem. Třičtvrtěhodinový let absolvoval společně s kanadským mužstvem. Odpoledne trénoval v Nokia Areně.

Mimo útočné formace se připravovali v červených dresech Filip Chlapík a Radan Lenc. Mimo sestavu zůstával poslední tři zápasy obránce Ronald Knot. První přesilovková formace zůstala ve složení Michal Kempný, Roman Červenka, Dominik Kubalík, Jiří Smejkal a Vladimír Sobotka, do druhé se zařadil k Janu Košťálkovi, Jiřímu Černochovi a Michaelu Špačkovi po pobytu na tribuně v úterý proti Kanadě David Tomášek a také Radim Zohorna.

Tým trénoval v toto složení: Vejmelka, Langhamer, Hrubec – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček – D. Kubalík, Sobotka, Červenka – O. Beránek, Černoch, Flek – M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal – Tomášek, M. Špaček, D. Voženílek – Lenc, Chlapík.

Jak uvedl asistent trenéra Libor Zábranský před závěrečným utkáním ve skupině, tak by měl chytat stejný brankář, tedy Karel Vejmelka. Sestavu ale český tým zveřejňuje až těsně před utkáním.

Kvalitní tým, který ještě neprohrál

»Spojené státy americké jsou velmi kvalitní tým, který na turnaji ještě neprohrál,« řekl kouč Kari Jalonen. Američané odstartovali na turnaji výhrou nad Finskem 4:1 a potom porazili Maďarsko (7:1), Německo (3:2), Rakousko (4:1), Dánsko (3:0), Francii (9:0) a Švédsko (4:3 v prodloužení).

Nejproduktivnějším hráčem týmu kouče Davida Quinna, který trénuje v NHL San Jose, je T.J. Tynan s 10 body za gól a devět asistencí. Je druhý za Dominikem Kubalíkem, jenž má 12 bodů. Jednatřicetiletý Tynan v kariéře sehrál jen 31 utkání v NHL a strávil celou sezonu na farmě Los Angeles.

I další lídr Američanů na turnaji není žádnou hvězdou. Devatenáctiletý Cutter Gauthier, jehož si loni vybrala Philadelphia jako pětku draftu, působí na Boston College. Při premiéře v reprezentaci USA ale nasbíral na MS už šest gólů a mezi střelci je také druhý rovněž za Kubalíkem, který dal osm branek. Hlavní osobností mužstva je útočník Pittsburghu Nick Bonino, který získal v letech v 2016 a 2017 s Penguins Stanleyův pohár.

Jako loni v Tampere?

Loni se v Tampere Jalonenův výběr utkal s USA dvakrát a pokaždé uspěl. Ve skupině vyhrál 1:0 a v duelu o bronz zvítězil 8:4. Aspoň do jednoho ze zápasů zasáhla celá desítka pamětníků loňského šampionátu. V prvním vychytal nulu Karel Vejmelka, v duelu o 3. místo jej od druhé třetiny za stavu 1:3 nahradil Marek Langhamer. Nechyběli také bek Michal Kempný, Tomáš Kundrátek, Michal Jordán a útočníci Roman Červenka, Jiří Černoch, Jakub Flek a Jiří Smejkal a na závěr posledního utkání i Michael Špaček. Na americké straně pamatuje loňské souboje pouze Tynan.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy