Krejčíková se Siniakovou prošly hladce do čtvrtfinále čtyřhry na US Open

AKTUALIZOVÁNO

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily hladce do čtvrtfinále čtyřhry na US Open, japonsko-tchajwanské duo Šúko Aojamaová, Čchan Chao-čching deklasovaly 6:2, 6:0. Nasazené trojky dál živí naději na třetí grandslamový titul v tomto roce. Triumf z betonových dvorců ve Flushing Meadows je poslední, který jim z turnajů »velké čtyřky« chybí.

Šestadvacetileté Češky neztratily v duelu s turnajovými patnáctkami ani jednou servis. V úvodním setu získaly dva brejky, ve druhém nepovolily soupeřkám ani game a nadělily jim »kanára«. Utkání vyhrály za 62 minut.

Ve čtvrtfinále Krejčíková se Siniakovou narazí buď na americko-japonský pár Asia Muhammadová, Ena Šibaharaová, nebo polsko-mexickou dvojici Gabriela Dabrowská, Guiliana Olmosová.

Medveděv neobhájí

V mužské dvouhře je jasné, že titul neobhájí ruský tenista Daniil Medveděv. Šestadvacetiletý rodák z Moskvy prohrál na betonových dvorcích v New Yorku v osmifinále s Australanem Nickem Kyrgiosem 6:7, 6:3, 3:6, 2:6. Turnajová třiadvacítka Kyrgios vyzve v další fázi Rusa Karena Chačanova, jenž zdolal Pabla Carreňu ze Španělska 4:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:3.

Druhou čtvrtfinálovou dvojici tvoří Casper Ruud a Matteo Berrettini. Sedmý nasazený Ruud se stal po výhře nad Corentinem Moutetem 6:1, 6:2, 6:7, 6:2 prvním Norem v historii, jenž se dostal na grandslamu ve Flushing Meadows do čtvrtfinále, Ital Berrettini porazil po třech hodinách a 46 minutách Španěla Alejandra Davidoviche 3:6, 7:6, 6:3, 4:6, 6:2.

Mezi ženami postoupila Francouzka Caroline Garciaová. Finálová přemožitelka Petry Kvitové z generálky v Cincinnati vyřadila domácí Alison Riskeovou-Amritrajovou 6:4, 6:1 a připsala si 12. vítězství za sebou. Ve čtvrtfinále ji čeká domácí Cori Gauffová, jež smazala proti Číňance Čang Šuaj v obou setech manko brejku a vyhrála dvakrát 7:5. V New Yorku je poprvé mezi osmi nejlepšími.

Stejný úspěch slaví Ajla Tomljanovicová. Australská přemožitelka Sereny WIlliamsové ze 3. kola zdolala nyní Rusku Ljudmilu Samsonovovou 7:6, 6:1. Ukončila její sérii třinácti výher za sebou a v boji o semifinále vyzve Tunisanku Uns Džábirovou. Wimbledonská finalistka vyhrála nad Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou 7:6, 6:4 a také ona bude ve čtvrtfinále US Open debutovat.

Ani 49 vítězných míčů nestačilo

Medveděv, který dosud neztratil na turnaji ani set, prohrál utkání s Kyrgiosem za necelé tři hodiny. Nestačilo mu ani 22 es a 49 vítězných míčů. Zaznamenal nejhorší výsledek na US Open od roku 2018, kdy zde vypadl ve třetím kole.

»Byl to zápas na vysoké úrovni jako hrají Novak nebo Rafa. Nick dnes podle mě hrál na podobném levelu,« řekl na tiskové konferenci Medveděv. »Je těžké mu čelit, má úžasné podání. Pokud bude takto hrát až do konce turnaje, má velké šance, aby ho vyhrál. Čekají ho ale ještě těžcí soupeři,« doplnil Medveděv.

Sedmadvacetiletý Kyrgios vylepšil na US Open dosavadní maximum. Medveděva porazil také v srpnu na turnaji v Montrealu. Celkem s ním má bilanci čtyř výher a jedné porážky.

Ve čtvrtfinále grandslamu si Kyrgios zahraje počtvrté v kariéře a podruhé za sebou. Naposledy se dostal ve WImbledonu do finále, kde jej předčil Novak Djokovič. Srb ale kvůli odmítavému postoji k očkování proti koronaviru v New Yorku nestartuje.

»Byl to úžasný zápas,« uvedl Kyrgios po utkání na kurtu Arthura Asche. »Daniil je obhájce titulu a byl na něj velký tlak. Já jsem ale hrál opravdu dobře. Posledních pár měsíců předvádím úžasnou hru. Kde jinde ji předvést, než tady v plném domě v New Yorku,« doplnil Australan, který nasbíral 21 es a 51 vítězných míčů.

Australský bouřlivák, který je známý svými výstřelky, na sebe upozornil i tentokrát. V dramatickém tie-breaku první sady, v němž odvrátil tři mečboly a sám proměnil až čtvrtý za stavu 12:11, mrštil několikrát raketou o zem.

Na začátku třetího setu, kdy se duel lámal v jeho prospěch, zase odehrál míč směřující jasně do autu ještě před dopadem na zem a přeběhl bezstarostně na druhou stranu sítě. Místo brejkbolu obdržel trestný fiftýn a později game ztratil.

»Stále nemůžu uvěřit té hlouposti, kterou jsem předvedl. Myslel jsem, že se to smí. Teď to ale bude zase všude ve sportovních zprávách a budu vypadat jako idiot,« řekl Kyrgios.

Nevídaná situace však Australana nerozhodila, a ten od té doby beztak dominoval. Do konce utkání dovolil Medveděvovi jen čtyři hry a díky bezchybnému servisu si zajistil postup.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy