Kvitová premiéru zvládla, naopak obhájkyně Krejčíková překvapivě vypadla

Tenistka Petra Kvitová postoupila do druhého kola antukového Roland Garros. Turnajová dvaatřicítka otočila v utkání s Annou Bondárovou vývoj prvního setu, v kterém odvrátila setbol, a Maďarku porazila 7:6 a 6:1. V prvním kole skončil turnaj pro obhájkyni titulu Barboru Krejčíkovou, která prohrála s domácí Diane Parryovou 6:1, 2:6 a 3:6. Sedmnáctiletá kvalifikantka Linda Nosková při své grandslamové premiéře podlehla britské hvězdě a dvanácté nasazené Emmě Raducanuové po boji 7:6, 5:7 a 1:6.

Hrát dnes ještě z Češek bude Linda Nosková. Sedmnáctiletá kvalifikantka by se měla večer utkat v duelu debutantek v hlavní soutěži s britskou hvězdou Emmou Raducanuovou, loňskou vítězkou US Open. Program na venkovních kurtech je zpožděný kvůli dešti.

Ve francouzské metropoli silně pršelo už dopoledne, ale zápasy začaly podle plánu a dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová na zvlhlé antuce zpočátku chybovala. »Nebylo to moc příjemný, počasí nešlo na moji stranu. Ona má antuku ráda a bylo to vidět. Dobře se hýbala, když jsem nezahrála úhel, byla skoro všude. A její forhend byl docela nepříjemný. Opravdu to ze začátku nešlo na moji stranu, ani podáním jsem si nepomáhala,« komentovala Kvitová začátek.

Se semifinalistkou turnaje v Rabatu Bondárovou v šesté hře i kvůli dvěma dvojchybám přišla o servis a prohrávala 2:4. »A pak se to zlomilo. A musím říct, že mi hrozně pomohli lidi. Atmosféra i na takovém malém kurtu byla neuvěřitelná, fakt moc dobrý,« děkovala Kvitová.

Za stavu 3:5 odvrátila setbol, poté co soupeřka poslala míč do sítě, a sama křížným bekhendem proměnila brejkbol na 4:5. Od stavu 5:5 se rozjela, vyhrála sedmnáct míčů v řadě, což znamenalo zisk tie-breaku v poměru 7:0 a rychlé vedení ve druhé sadě, které už dominovala. Jen poslední hru si zkomplikovala a proměnila až pátý mečbol svým sedmým esem v utkání.

»Poslední game byl hrozně náročný na psychiku. Lidi mi hrozně fandili, ale já byla najednou ztuhlá. Až se mi udělalo špatně. Když začalo pršet a ona měla brejkbol, byla jsem na sebe naštvaná, že už dávno mohl být konec. Ale naštěstí jsem to dohrála,« oddechla si Kvitová.

Kvitová si připsala v Paříži jubilejní třicátý vyhraný zápas a čtvrtou desítku může načít ve druhém kole, v němž se utká s Australankou Daria Savilleovou hrající na divokou kartu.

Návrat po pauze nevyšel

Druhá nasazená Krejčíková, která se vrací po tříměsíční pauze zaviněné zraněným loktem, na centrálním dvorci pod zataženou střechou sice získala hladce první set, ale poté příliš chybovala. S devatenáctiletou Parryovou nakonec prohrála za dvě hodiny a osm minut.

Vítězka loňské pařížské juniorky Nosková senzační šampionku US Open Raducanuovou trápila přes dvě a půl hodiny. Nejmladší účastnice turnaje a 184. tenistka světa hrála odvážně, v utkání nasázela 48 vítězných míčů, ale udělala i 54 nevynucených chyb.

První set rozhodla Nosková ziskem tie-breaku poměrem 7:4. Ve druhém setu šla po vítězných ranách do brejku na 4:3, ale vzápětí po chybách přišla o servis a set ztratila ve dvanácté hře po zdařilém zkrácení hry Britky. V rozhodujícím setu už mladá Češka neměla dostatek sil. »Byl to urputný boj. Linda hrála neuvěřitelně a odehrála skvělé utkání,« chválila ji Raducanuová.

Konec pro Ósakaovou

Španělský tenista Rafael Nadal prošel na Roland Garros hladce do druhého kola. Třináctinásobný šampion, jemuž přípravu na pařížský grandslam zkomplikovaly obnovené problémy s nohou, porazil Australana Jordana Thompsona za dvě hodiny 6:2, 6:2, 6:2. »Mám velkou radost, že jsem postoupil ve třech setech,« řekl v rozhovoru na kurtu pětatřicetiletý Nadal, jenž i letos patří na Roland Garros k největším favoritům spolu s obhájcem titulu Srbem Novakem Djokovičem a vycházející španělskou hvězdou Carlosem Alcarazem.

Suverénně vstoupila do turnaje i současná první hráčka světa Iga Šwiateková, která porazila Lesju Curenkovou z Ukrajiny jasně 6:2 a 6:0 a vyhrála 29. zápas po sobě.

Hned v prvním kole naopak skončila bývalá světová jednička Naomi Ósakaová z Japonska. Dvojnásobná vítězka Australian Open i US Open nestačila na pařížské antuce na Amandu Anisimovovou z USA a prohrála 5:7 a 4:6.

Japonka po utkání zpochybnila svůj start na dalším grandslamovém turnaji Wimbledonu. Nelíbí se ji, že asociace ATP a WTA nebudou udělovat body do žebříčku kvůli absenci ruských a běloruských hráčů. Ti nemohou startovat kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

»Řekla bych, že to rozhodnutí mě ovlivnilo, v tom jít hrát na trávu. Nejsem si stoprocentně jistá, zda tam pojedu,« řekla Ósakaová. »Ráda bych tam jela, už jen abych získala další zkušenosti na travnatém povrchu. Jenže na druhou stranu… Nechci říct, že je to zbytečné, ale jsem typ hráče, kterého motivuje, když vidí, že se posouvá v žebříčku vzhůru,« uvedla japonská tenistka.

(mak, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy