Liberec doma padl, přesto ovládl skupinu o umístění a má milion korun

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Liberce vyhráli v ligové nadstavbě skupinu o umístění. Severočeši sice v odvetě finále doma podlehli Hradci Králové 2:3, díky úvodnímu venkovnímu vítězství 4:0 ale s přehledem uhájili konečné sedmé místo v soutěži. Díky tomu si zajistili prémii milion korun a lepší nasazení do příštího ročníku domácího poháru.

Slovan v utkání dvakrát vedl díky Mohamedu Doumbiovi a Lubomíru Tuptovi, »Votroci« však dokázali pokaždé vyrovnat a v 81. minutě svým druhým gólem v zápase rozhodl Matej Trusa. Jednou za hosty skóroval Filip Kubala. Východočeši v lize porazili Liberec po 13 duelech.

Královéhradečtí po domácím debaklu změnili rozestavení a místo s třemi stopery dnes vyrukovali se čtyřmi obránci. »Votroci« začali aktivně, Vašulínovu hlavičku ale přizvedl na roh bránící Purzitidis. Na opačné straně si po Prebslově hlavičce málem srazil míč do vlastní sítě Gabriel, brankář Vízek ale stihl zasáhnout.

Ve 22. minutě už domácí vedli. Po Mikulově centru z levé strany před vápnem ztratil balon Smrž a Doumbia skákavou střelou k tyči překonal Vízka. Defenzivní záložník z Pobřeží slonoviny skóroval v české lize potřetí.

Na opačné straně hosté dostali míč za čáru, ale rozhodčí už předtím odpískal útočný faul. Poté Kučerovu střelu vyrazil Bačkovský. Srovnat Východočeši dokázali až sedm minut po přestávce. Centr z levé strany propadl od Koubka k Trusovi a ten z malého vápna napálil míč pod břevno. Slovenský ofenzivní univerzál si připsal první branku v české lize.

Liberečtí si hned za pět minut vzali vedení zpět. Ukázkový brejk zakončil po přihrávce střídajícího Ghaliho do odkryté branky Tupta. Severočeši pak měli několik dalších šancí, Lexa dokonce otřel svůj pokus o břevno. Pojistku však Slovan nedal a v 78. minutě ho stihl trest. Po Rynešově centru se hlavičkou prosadil Kubala a sedmou trefou v ligovém ročníku vyrovnal nejlepšího týmového střelce Vašulína.

Za další tři minuty hosté dokonce obrátili stav. Kubala prodloužil na Trusu, ten přebral přihrávku na hranici ofsajdu a únik zakončil přesně. Domácí mohli ještě srovnat, ale střídajícího Rabušice vychytal brankář Vízek. »Votroci« vyhráli v lize v Liberci poprvé od roku 1994. Slovan na závěr sezony utrpěl porážku po předchozích dvou vysokých vítězstvích 4:0.

»Do zápasu jsme vstoupili s tím, že nemáme co ztratit. Dvojutkání se rozhodlo již posledně, v našem azylu v Mladé Boleslavi, protože minulý zápas jsme absolutně nezvládli, jako jeden z mála v této sezoně. Jsem rád, že jsme to tady obrátili a zvítězili. Vždy je dobré, když sezona končí vítězně a my jsme to dnes dokázali,« uvedl Stanislav Hejkal, kouč Hradce.

»Když to řeknu na rovinu, jsem trochu zklamaný z toho výsledku. Měli jsme to rozehrané tak, abychom to doma zvládli, minimálně remízově, spíše vítězně. Samozřejmě máte trošku v hlavě náskok z prvního zápasu a myslím si, že hlavně do defenzivy jsme dnes nebyli tolik důslední jako třeba v minulých utkáních. Dnes nás z toho Hradec dokázal ztrestat. To je trošku taková kaňka. Přesto si myslím, že většinu zápasu výkon nebyl špatný, ale výsledek dnes není… Z pohledu dvojzápasu jsme šťastní, skončili jsme na sedmé příčce, což byl cíl. Jediné, co mě mrzí je, že jsme se s fanoušky nerozloučili lepším výsledkem,« dodal trenér Slovanu Luboš Kozel.

* * *

Slovan Liberec – FC Hradec Králové 2:3 (1:0)

Branky: 22. Doumbia, 57. Tupta – 52. a 81. Trusa, 78. Kubala. Rozhodčí: Kotala – Antoníček, Mikeska – Křepský (video). ŽK: Polyák – Čech, Ryneš, Rada. Diváci: 1758. První zápas: 4:0.

Liberec: Bačkovský – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Polyák (46. Ghali), Doumbia (55. Varfolomejev), Červ, Mikula – Frýdek (46. Lexa), Tupta (65. Kozák) – Olatunji (81. Rabušic). Trenér: Kozel.

Hradec: Vízek – Gabriel, Kodeš, Čech (63. Rada), Ryneš – Kučera, Smrž – Koubek (77. Hlaváč), Kubala, Trusa (89. Baloun) – Vašulín. Trenér: Hejkal.

(koz, čtk)

FOTO – fcslovanliberec.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy