Sedm kulí jako v Sarajevu. Slavia rozstřílela Pardubice a jde do čela před Spartu

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté pražské Slavie rozstříleli ve večerním ligovém utkání v Edenu oslabené Pardubice 7:0 a po čtvrtém kole se pyšní tím, že zahřívají první místo tabulky. Již odpoledne mohl jít do čela Slovan Liberec, který směřoval k výhře nad Českými Budějovicemi, a tím i k posunu na první příčku. Jenže vedení 1:0 nad soupeřem z jihu Čech dnes neudržel, když inkasoval v poslední minutě základní hrací doby z kopačky hostujícího Lukáše Havla. Konkurenční Spartu tak sesadil jen červenobílý rival.

Sparta zvítězila již v sobotu v Mladé Boleslavi a využila toho, že dosavadní duo lídrů – Bohemians 1905 a Zbrojovka Brno – měly své duely čtvrtého kola odložené. Na první pozici ale vydržela jen den.

Slavii táhl Stanislav Tecl, který tentokrát šance nespaloval, ale naopak dosáhl hattricku. Slávisté duel v Edenu rozhodli už v úvodním dějství, kdy se kromě Tecla trefil i David Douděra. Ještě před pauzou byl vyloučen hostující Robin Hranáč a úřadující vicemistři po změně stran přidali dalších pět gólů. Dvěma brankami zkompletoval hattrick Tecl, dvakrát se trefil Moses Usor a jednou další střídající hráč Ondřej Lingr. »Nechápu tu červenou, nevím, jestli to byl faul na žlutou kartu. Hranáč pro nás klíčový hráč, v prvním poločase držel útočníky Slavie na distanc. Pak se nám obrana rozsypala a už jsme nebyli důstojným soupeřem,« uvedl pardubický trenér Jaroslav Novotný.

Pražané v lize vyhráli potřetí za sebou a vítězně se naladili na čtvrteční odvetu 4. předkola Evropské konferenční ligy, v níž se pokusí smazat ztrátu 1:2 z úvodního utkání v Čenstochové. Pardubičtí ani ve třetím ligovém zápase v Edenu nebodovali a v tabulce jsou s jednou výhrou třináctí.

Slavia zaznamenala nejvýraznější ligové vítězství od triumfu 8:1 v Příbrami v únoru 2017, její rekordní výhrou v samostatné historii nejvyšší soutěže zůstává výsledek 9:1 z roku 1995 proti Uherskému Hradišti. Pardubičtí naopak utrpěli nejhorší debakl od postupu mezi elitu.

»Nemyslím si, že to je nějaké naladění se na čtvrtek, to bude úplně jiný zápas. Spíš doufám, že nám to naznačilo cestu, která je potřeba k tomu, abychom byli úspěšní,« řekl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský. »Nahrávky, které jsem dnes dostával, byly jako na zlatém podnose. Klukům děkuju, bez jejich servisu to mají útočníci těžké,« dodal hrdina večera Tecl.

Nevyužité šance Slovan mrzí

Slovan vedl pod Ještědem po brance Micka van Burena a měl spoustu dalších šancí, ale v poslední minutě o výhru přišel. Zajímavé je, že oba góly padly po hrubých chybách brankářů. Ta Vliegenova ze závěru potěšila České Budějovice, které počtvrté za sebou s Libercem neprohrály, současně ale zvítězily v jediném z posledních 18 vzájemných duelů.

»Po obdržené brance jsme se úplně sesypali a dvacet minut jsme nedokázali čelit domácím. Jen se štěstím jsme šli do šaten jen s jednogólovým rozdílem. Kdyby domácí šli do vedení 2:0, už by to bylo složité,« řekl českobudějovický trenér Jozef Weber na tiskové konferenci. »Bod bereme jako vítězství,« dodal Horejš.

Jeho liberecký protějšek Luboš Kozel litoval, že jeho svěřenci nedokázali z mnoha šancí přidat druhý gól. »Podali jsme možná jeden z nejlepších výkonů tady. Nepamatuju se, že bychom takhle dominovali, ani proti Teplicím, kdy jsme dali pět gólů. Soupeře jsme přehrávali po celý zápas, ve druhé půli jsme šli několikrát velmi dobře do přečíslení, tam se ten zápas dal rozhodnout. Soupeř nebyl nijak nebezpečný, ale nakonec jsme gól dostali,« dodal Kozel.

Lukáš Čmelík z Českých Budějovic (vlevo) v souboji o míč s libereckým Dominikem Plechatým FOTO – ČTK/Radek Petrášek

Slovácko se naladilo na odvetu

Slovácko vyhrálo ve čtvrtém kole první ligy 2:1 v Olomouci a vítězně se naladilo na čtvrteční odvetu play off Evropské konferenční ligy na hřišti AIK Stockholm. Sigma šla do vedení ve 40. minutě po proměněné penaltě Filipa Zorvana, po změně stran ale mezi 68. a 73. minutou otočili výsledek střídající Ondřej Mihálik a Libor Kozák. Slovácko zůstává v sezoně nejvyšší soutěže bez porážky a s osmi body je na druhém místě neúplné tabulky. Hanákům po třetí porážce za sebou patří 12. místo.

Trenér Martin Svědík před odvetou ve Stockholmu výrazně obměnil obvyklou zahajovací jedenáctku, ve které oproti úvodnímu duelu s AIK (3:0) zůstali pouze brankář Nguyen a stoper Hofmann. »Beru to tak, že jsem se netrefil, změny v sestavě byly znát. To jde jednoznačně za mnou, zatímco proti AIK nám střídající hráči pomohli, dnes se nám první půli nedařilo,« řekl na tiskové konferenci Svědík. Do druhé půle udělali hosté tři změny v sestavě. »Poslali jsme tam tři kvalitní hráče Havlíka, Petrželu a Mihálika a věřili jsme, že hra půjde nahoru. To se také potvrdilo a těžili z toho i další hráči,« podotkl Svědík.

Na druhé straně nastoupil k ligovému debutu Trefil, jenž nahradil zraněnou gólmanskou jedničku Macíka, a příliš radosti po zápase neměl – zvláště když se nejistým zákrokem podepsal pod vítězný gól hostí. Olomouc nedokázala Slovácko porazit v osmém soutěžním utkání v řadě, naposledy svého dnešního soupeře zdolala v prosinci 2018. »Prohráli jsme i druhý domácí zápas, úvodní vítězství na Baníku a vstup do sezony je tím úplně zničený. Čekal bych, že se budeme o výsledek mnohem víc rvát, soupeř nás nasazením jasně předčil. Budeme s tím muset něco udělat,« uvedl olomoucký kouč Václav Jílek.

Zlín i s Cedidlou remizoval

Fotbalisté Zlína remizovali s Jabloncem 2:2, když dvakrát dotahovali náskok hostů. Na gól Matěje Polidara odpověděl v první půli Lamin Jawo, po přestávce poslal Severočechy do vedení Václav Sejk, za domácí vyrovnal Jakub Kolář. Po konci zápasu dostal červenou kartu zlínský záložník Joss Didiba. Oba týmy nadále čekají na první vítězství v ligové sezoně.

»Kdybychom dali polovinu příležitostí, zůstaly by tři body doma,« řekl zlínský trenér Jan Jelínek na tiskové konferenci. »My jsme inkasovali ze dvou podobných situací, to mrzí, ale bod se vší pokorou a respektem bereme,« doplnil kouč Jablonce David Horejš.

V základní sestavě Zlína nastoupil i Cedidla, který se odvolal proti pětizápasovému trestu za faul na Ewertona v zápase druhého kola na Slavii. Jelikož nebyl v utkání vyloučen, trest, udělený disciplinární komisí ve čtvrtek, nabude účinnosti až pět dní po vyvěšení na úřední desce. Proto mohl dnes reprezentant do 21 let hrát. »Varianty náhrady za něj máme připravené, máme týden na zapracování,« podotkl Jelínek.

Jablonec v lize se Zlínem v 18. duelu po sobě neprohrál. Počtvrté za sebou skončil jejich vzájemný duel v nejvyšší soutěži nerozhodně. Obě mužstva jsou společně s Mladou Boleslaví se ziskem dvou bodů na posledních příčkách tabulky.

* * *

Slovan Liberec – Dynamo České Budějovice 1:1 (1:0)

Branky: 22. Van Buren – 90. Havel. Rozhodčí: Orel – Arnošt, Kotalík – Klíma (video). ŽK: Mara – Sladký, Hora. Diváci: 4258.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Talovjerov (84. Purzitidis), Plechatý – Mikula, Doumbia (75. Rondič), Červ (75. Mara), Frýdek, Preisler – Van Buren (84. Rabušic), Kozák (57. Jan Matoušek). Trenér: Kozel.

Č. Budějovice: Šípoš – Havel, Králik, Broukal – Sladký, Hora, Grič (46. Švec), Čolič (69. Jakub Matoušek) – Čmelík (90. Čavoš), Potočný (46. Hellebrand) – Škoda (69. Hais). Trenér: Weber.

Slavia Praha – FK Pardubice 7:0 (2:0)

Branky: 40., 48. a 57. Tecl, 79. a 89. Usor, 31. Douděra, 76. Lingr. Rozhodčí: Radina – Nádvorník, Machač – Štěrba (video). ŽK: Usor – Hranáč, Vacek, Janošek, Červenka, Krejčí (asistent trenéra). ČK: 44. Hranáč. Diváci: 13 269.

Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek – Holeš (66. Fila) – Masopust (61. Usor), Ševčík (61. Icha), Traoré (61. Lingr), M. Jurásek – Tecl (74. Kričfaluši). Trenér: Trpišovský.

Pardubice: Budinský – Kostka (46. Halász), Hranáč, Toml, Helešic – Janošek – Mareš (25. Akosah-Bempah), Solil (72. Rosa), Chvěja (46. Koukola), Vacek – Černý (60. Červenka). Trenér: Novotný.

Sigma Olomouc – 1. FC Slovácko 1:2 (1:0)

Branky: 40. Zorvan z pen – 68. Mihálik, 73. Kozák. Rozhodčí: Křepský – Paták, Dresler – Machálek (video). ŽK: Zmrzlý, Chytil, Růsek, Matoušek, Saňák (asistent trenéra) – Kozák, Mihálik, Duskí, Nguyen. Diváci: 3418.

Olomouc: Trefil – Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý – Greššák (75. Matoušek), Breite – Navrátil (75. Vodháněl), Růsek, Zorvan – Chytil (64. Zifčák). Trenér: Jílek.

Slovácko: Nguyen – Tomič, Šimko, Hofmann, Duskí – Brandner (46. Petržela), Ljovin (46. Havlík), Kohút (75. Trávník), Sinjavskij – Kozák (87. Kadlec), Šašinka (46. Mihálik). Trenér: Svědík.

Trinity Zlín – FK Jablonec 2:2 (1:1)

Branky: 33. Jawo, 70. Kolář – 21. Polidar, 62. Sejk. Rozhodčí: Starý – Vodrážka, Dobrovolný – Proske (video). ŽK: Cedidla, Vukadinovič – Houska, Horejš (trenér), Kratochvíl. ČK: 90.+7 Didiba (Zlín). Diváci: 2411.

Zlín: Rakovan – Cedidla (63. Reiter), Kolář, Procházka, Bartošák (77. Vukadinovič) – Didiba – Fillo (77. Dramé), Hrubý, Janetzký (84. Hlinka), Čanturišvili – Jawo. Trenér: Jelínek.

Jablonec: Hanuš – Kubista, Hübschman, Heidenreich, Polidar – Považanec – Šulc (81. Malínský), Kratochvíl, Houska (56. Chramosta), Jovovič (56. Krob) – Sejk (90. Martinec). Trenér: Horejš.

1.Slavia430114:49
2.Sparta43018:39
3.Slovácko42207:58
4.Liberec42119:57
5.Bohemians 190532107:37
Brno32107:37
7.Plzeň32106:47
8.České Budějovice41215:55
9.Ostrava41127:94
10.Teplice41125:94
11.Hradec Králové31022:33
12.Olomouc41034:63
13.Pardubice41033:123
14.Jablonec nad Nisou40226:102
15.Mladá Boleslav40224:82
16.Zlín40224:92

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy