Macík šokoval Tábor národním rekordem. Porazil svůj velký vzor

Nový národní rekord byl k vidění ve finále sprintu mužů na 200 metrů na atletickém mistrovství republiky v Táboře. Čerstvým držitelem českého historického maxima je vítězný Ondřej Macík, jenž prolétl zatáčku s rovinkou v čase 20,39, čímž z dva roky starého rekordního zápisu Jana Jirky ukrojil šest setin. Osobák si vylepšil dokonce o celých 25 setin.

Stříbrný Eduard Kubelík se stal díky osobnímu rekordu 20,51 čtvrtým nejrychlejším českým sprinterem na této trati. Pro bronz si dosprintoval Tomáš Němejc za 20,82. Čtvrtý Pavel Maslák už s časem 20,95 na medaili nedosáhl. »Díky tomu, že jsem viděl Pavla běhat, jsem se dal na atletiku. Je neuvěřitelná čest s ním závodit a porazit ho. Času si vážím, je to jako sen,« řekl Macík.

Svůj devátý mistrovský titul pod otevřeným nebem si v dálkařském sektoru vyskákal český rekordman Radek Juška. Ten se parádně trefil hned do svého prvního pokusu, kdy dolétl na 815 centimetrů, což znamenalo posunutí rekordu mistrovství o pět centimetrů. 

Podobně dominantní představení nabídl dívákům v Táboře oštěpař Jakub Vadlejch. Ani on neměl vážnějího soupeře, tím spíše, když už prvním pokusem poslal své náčiní do vzdálenosti 84,68. V soutěži oštěpařek nepřidala šestnáctý domácí titul světová rekordmanka Barbora Špotáková, jež loni ukončila profesionální kariéru. Výkonem 57,13 metru ze druhé série dlouho vedla, ovšem nakonec ji posledním pokusem porazila Petra Sičaková. Ta o 60 centimetrů přehodila hranici 58 metrů. 

Skvělý výkon předvedla na jihu Čech také Nikoleta Jíchová, která si v závodě na 400 metrů překážek vylepšila osobní rekord na 54,88 sekundy. Poprvé v kariéře pokořila hranici 55 sekund a o dvě setiny splnila ostrý limit na mistrovství světa v Budapešti.

Strhující závěr mělo finále ženské čtvrtky. V cílové rovince bojovala o titul trojice závodnic. Nejvíce sil měla nakonec přeci jen největší favoritka Lada Vondrová, která zvítězila ve vyrovnaném osobním rekordu 51,13, což je na chlup stejný čas, jakým kralovala i loňským mistrákům v Hodoníně. O setinu také posunula svůj letošní nejlepší český výkon z mítinku v Ženevě. Z titulu mistryně republiky pod otevřeným nebem se raduje už počtvrté. Za bouřlivé podpory domácího publika si doběhla pro stříbro Lurdes Gloria Manuel, která navíc nečekaný úspěch ozdobila novým juniorský národním rekordem 51,23. Zápis Barbory Malíkové z roku 2020 vylepšila o 42 setin a zařadila se na dělené osmé místo českých historických tabulek mezi ženami právě po bok stejné závodnice. Bronzová Tereza Petržilková si letos už poněkolikáté posunulé své kariérní statistiky. Její nový osobní rekord má hodnotu 51,25. 

Osmý titul získal koulař Tomáš Staněk, který zvítězil výkonem 21,13 metru. Tyčkařkám podle očekávání kralovala další medailistka z HME Amálie Švábíková, která zapsala 460 centimetrů.

Již v sobotu se Jan Veleba pošesté v kariéře stal mistrem republiky v běhu na 100 metrů. Šestatřicetiletý sprinter časem 10,54 sekundy porazil o desetinu dalšího českého spolurekordmana Zdeňka Stromšíka a po třech letech se vrátil na trůn. Ženskou stovku vyhrála Nikola Bendová, jež zdolala druhou ženu tuzemských historických tabulek Karolínu Maňasovou.

(koz)

FOTO a VIDEO – atletika.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy