Maročané jsou jako ve snu, ale trenér chce víc

Fotbalisté Maroka si po překvapivém vítězství 1:0 nad favorizovaným Portugalskem ve čtvrtfinále mistrovství světa připadají jako ve snu. Trenér prvního afrického týmu v semifinále závěrečného turnaje Valíd Radžradžuí by na šampionátu v Kataru chtěl dojít ještě dál.

»Štípnete mě, protože sním. Jsme připraveni čelit komukoliv na světě. Příští generace budou vědět, že maročtí hráči dokážou zázraky,« řekl brankář Jasín Bunú novinářům. »Je to šílené. Prožíváme sen, ze kterého se nechceme probudit. Mám husí kůži. Zasloužili jsme si to, tvrdě jsme pracovali. Ale ještě není konec. Máme před sebou semifinále, a dá-li bůh, tak i finále,« doplnil záložník Sufján Búfál.

Utkání v Dauhá rozhodl útočník Júsuf Nasjrí gólovou hlavičkou ve 42. minutě. Po změně stran Maročané odolali portugalskému tlaku a potvrdili výjimečně silnou defenzivu. Na turnaji inkasovali pouze jednou – po vlastní brance Najífa Adžuirda v duelu s Kanadou ve skupině.

»Stál proti nám výborný portugalský tým. Hrajeme s tím, co máme, stále nám chybí někteří zranění. Řekl jsem hráčům před zápasem, že píšeme historii pro Afriku. Mám velkou radost,« uvedl Radžradžuí.

»Ukázali jsme příštím generacím, že africké mužstvo dokáže postoupit do semifinále mistrovství světa. Nebo až do finále, proč ne? Proč bychom nemohli snít? Když nesníte, nikam se nedostanete. Snění vás nic nestojí,« přidal sedmačtyřicetiletý kouč.

Překonat sami sebe…

Jeho svěřenci ve středečním semifinále zkusí zaskočit i obhájce zlata Francouze, kteří porazili Anglii 2:1. »Evropské reprezentace jsou zvyklé vyhrávat mistrovství světa. My se musíme pokusit probojovat do finále a překonat sami sebe,« uvedl Radžradžuí.

Maročané na tomto šampionátu ještě s evropským soupeřem neprohráli. Ve skupině s dalším semifinalistou Chorvatskem remizovali 0:0 a porazili Belgii 2:0, v osmifinále vyřadili na penalty Španělsko a včera nečekaně předčili také Portugalsko.

»Snažím se hráčům předat takové poselství, aby byli sebevědomí, nechali na hřišti všechno a ničeho nelitovali. A oni mi věří,« řekl Radžradžuí. »Jak říkal trenér, jsme tady, abychom změnili své myšlení a zbavili se pocitu méněcennosti, že jsme horší než naši protivníci. To se nám daří,« dodal gólman Bunú ze Sevilly.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy