Mistrovství světa jde do finiše. Dva zápasy silných kalibrů

V úvodním čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa se v pátek utkají Chorvatsko a Brazílie. Stříbrný tým z minulého šampionátu se pokusí poprvé v historii porazit favorizované »Kanárky«, kteří jsou podle bookmakerů hlavními adepty na celkový triumf. Zápas na stadionu Education City v Dauhá začne v 16.00 SEČ. Postupující v úterním semifinále narazí na lepšího z dvojice Nizozemsko – Argentina.

Soupeři sehráli odlišná osmifinále. Brazilci hladce porazili Jižní Koreu 4:1, když všechny čtyři góly vstřelili už v úvodních 36 minutách. Chorvati měli s jiným asijským protivníkem Japonskem mnohem více práce. Po remíze 1:1 rozhodli o postupu až v penaltovém rozstřelu, ve kterém brankář Dominik Livakovič zneškodnil hned tři pokutové kopy.

»Páteční zápas bude jiný než všechny naše předchozí na turnaji, protože Brazilci rádi hrají fotbal. Když se na to podíváme realisticky, tak Brazílie má nejlepší tým na šampionátu. Má tak skvělé hráče, až z toho jde strach. Čeká nás velký test,« řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič na tiskové konferenci.

Chorvati v dosavadních čtyřech duelech jihoamerického giganta neporazili a na MS s ním dvakrát prohráli. V roce 2006 podlehli 0:1, o osm let později 1:3. »Nevzdáme se před zápasem. Chceme čelit Brazílii vlastní kvalitou a hrát s ní fotbal. Musíme k utkání přistoupit chytře a příliš se soupeři neotevřít, současně nemůžeme být ani moc zalezlí. Není to 50 na 50, ale žádní velcí outsideři nejsme,« upozornil Dalič.

Brazilec Vinícius Júnior se těší na spoluhráče z Realu Madrid záložníka Luku Modriče, jenž vede »Vatreni« jako kapitán. »Skvělý hráč. Hodně mě naučil, každý den mi pomáhá, abych se zlepšoval. Musíme se připravit nejen na Modriče, ale na celý tým. Minule došli do finále, jejich hráči působí ve velkých klubech a budou nás chtít porazit,« uvedl autor jedné branky a dvou asistencí na turnaji.

Rekordní pětinásobní světoví šampioni na sebe při utkání s Koreou upozornili také tanečními gólovými oslavami. Po třetí brance tzv. holubí tanec s útočníkem Richarlisonem a náhradníky předvedl i kouč Tite, což kritizoval například bývalý kapitán Manchesteru United a nyní televizní expert Roy Keane.

»Někteří lidé si rádi stěžují, když vidí štěstí druhých. My Brazilci jsme veselý národ, takže to vždycky někomu bude vadit. Máme připraveno ještě mnoho dalších oslav, takže musíme pokračovat v dobrých výkonech, vyhrávat a dál si užívat,« prohlásil Vinícius Júnior.

Chorvatskému obránci Dejanu Lovrenovi brazilské taneční kreace nevadí. »Myslím, že každý může slavit, jak chce. Já to neberu jako projev neúcty. Všechno má své hranice, ale Brazilci od narození zpívají a tančí, takže s tím nemám problém. Důležitější je, abychom je zastavili,« dodal stoper Zenitu Petrohrad.

Argentina s »Oranjes« již pošesté

Už pošesté se na fotbalovém mistrovství světa potkají Argentina s Nizozemskem. Jihoameričané se pokusí navázat na český tým, který jako poslední loni v červnu Nizozemce v osmifinále Eura porazil. »Oranjes« od té doby pod vedením Louise van Gaala neprohráli 19 utkání za sebou. Vítěz v úterním semifinále narazí na Brazílii, nebo Chorvatsko. Utkání v Lusailu má výkop ve 20.00 SEČ.

Tradiční soupeři se na MS poprvé utkali v roce 1974, kdy Nizozemci zvítězili ve skupině 4:0. Na následujícím domácím šampionátu je ale Argentina porazila ve finále 3:1 po prodloužení a získala první z dosavadních dvou trofejí pro mistra světa. O 20 let později byli ve čtvrtfinále úspěšnější Evropané (2:1). V roce 2006 skončil vzájemný souboj ve skupině bez branek a o osm let později dospělo jejich semifinále za stavu 0:0 až do penaltového rozstřelu, v němž se radovali Argentinci.

»Nejdůležitější je, že to bude pěkné utkání mezi dvěma historickými týmy. Doufáme, že postoupíme,« citovaly agentury argentinského trenéra Lionela Scaloniho.

Duel je zajímavý i tím, že se proti sobě postaví nejmladší a nejstarší kouč na turnaji. Zatímco Scalonimu je 44 let, Van Gaal je o 27 let starší. »Hrál jsem za Deportivo La Coruňa, když vedl Barcelonu. Tak si vezměte, jak je to dlouho,« připomněl Scaloni přelom tisíciletí, kdy se oba potkávali ve španělské lize. »Pro fotbal toho udělal strašně moc,« ocenil nizozemského kouče Scaloni.

Van Gaal vede rodnou zemi už potřetí. Jako trenér byl i u posledního zápasu s Argentinou na MS v roce 2014. »Soupeře umíme překvapit svým plánem. Před osmi lety jsme také byli lepší, (útočník Lionel) Messi na míči moc nebyl,« konstatoval někdejší kouč Ajaxu Amsterodam, Bayernu Mnichov nebo Manchesteru United.

Pětatřicetiletý Messi skóroval v Kataru ve třech ze čtyř zápasů. »Jde o jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Je to pocta proti němu hrát. Není to já versus on nebo Nizozemsko versus on, ale Nizozemsko proti Argentině. Nikdo to nedokáže sám. Musíme vyrukovat s dobrým plánem,« řekl nizozemský stoper a kapitán Virgil van Dijk.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy