Neodpískané penalty proti Plzni? Podle komise rozhodčích správná rozhodnutí

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí ve víkendovém utkání 8. ligového kola mezi Olomoucí a Plzní dobře posoudili všechny klíčové situace ve vápně. V souladu s pravidly nejprve po půlhodině nařídili penaltu pro Viktorii a poté hlavní arbitr Marek Radina dvakrát správně neodpískal pokutový kop pro Hanáky. Komise zároveň zkritizovala výkon prvního asistenta Jiřího Kříže a zohlední to při nominaci na další kola.

Olomoučtí, kteří v utkání prohráli 2:3, nejprve chtěli penaltu za stavu 1:2 v závěru první půli, kdy hostující Erik Jirka zahrál ve vápně rukou. Podle komise se ale o pokutový kop nejednalo. »Hráč měl ruku v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla a rukou nehrál úmyslně,« uvedla komise v komuniké po dnešním jednání.

V 87. minutě se pak domácí marně dožadovali penalty za zákrok Lukáše Hejdy na olomouckého Mojmíra Chytila. I v tomto případě podle komise sudí rozhodli správně a pokutový kop nenařídili.

Hanáci se rozčilovali i po penaltě na Chorého, neboť celé situaci podle nich předcházel otočený aut na polovině hřiště. To však videorozhodčí podle protokolu nemůže přezkoumávat. I kvůli této situaci zřejmě komise zkritizovala asistenta Kříže.

Ve sporných situacích dobře rozhodli sudí i v zápase Slavie s Českými Budějovicemi (6:1). Michal Křepský v 64. minutě správně vyloučil hostujícího Jakuba Horu za surový faul na Davida Douděru, naopak za zákrok na Lukáše Masopusta o chvíli dříve byla podle pravidel udělena jen žlutá karta.

»Pokud by nedošlo k přestupku, domácí útočník by míč pravděpodobně dostihl později než hostující brankář. Jednalo se o hraniční situaci,« uvedla komise.

Správně dostal jen žlutou kartu také sparťanský brankář Matěj Kovář za zákrok mimo vápno v utkání v Teplicích. »Pokud by nedošlo k přestupku, domácí útočník by míč pravděpodobně dostihl v blízkosti brankové čáry, takže se nejednalo o zmaření zjevné brankové možnosti,« poznamenala komise.

Zároveň uvedla, že v profesionálních soutěžích, tedy v první a druhé lize, končí hlavní sudí Zbyněk Proske. Jednačtyřicetiletý arbitr po loňském nástupu Radka Příhody do čela komise rozhodčích pískal jen druhou ligu, v jarní části minulé sezony se vrátil do nejvyšší soutěže, ale nyní elitu opouští. K dispozici bude Řídící komisi pro Moravu, tedy pro soutěže od MSFL níže.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy