Nizozemka Van Dijková obhájila na MS titul z časovky, mezi muži vyhrál Nor Foss

AKTUALIZOVÁNO

Nizozemka Ellen Van Dijková obhájila na mistrovství světa v silniční cyklistice v australském Wollongongu titul v časovce. Druhá byla domácí závodnice Grace Brownová, třetí Švýcarka Marlen Reusserová. Mezi muži titul z loňska neobhájil Ital Filippo Ganna. Překvapivě vyhrál Nor Tobias Foss před Švýcarem Stefanem Küngem a Belgičanem Remco Evenepoelem.

V závodě bez české účasti byla Van Dijková nejrychlejší už na obou mezičasech celkem 34,2 kilometru dlouhé trati. Získala tak třetí zlato v kariéře ze souboje s chronometrem. Poprvé triumfovala v roce 2013. Pětatřicetiletá bývalá dráhařka nakonec zvítězila o téměř 13 sekund a stala se teprve druhou cyklistkou historie MS s alespoň třemi tituly. Vedle toho má z časovky i stříbro a dva bronzy. Legendární Francouzka Jeannie Longová-Ciprelliová vyhrála čtyřikrát v letech 1995 až 1997 a 2001.

»Byl to vážně náročný závod a opravdu jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. Jen jsem si říkala, že to byl v tom duhovém dresu (mistryně světa) krásný rok. A dala jsem do toho všechno. Neměla jsem však vůbec ponětí, jak jsem na tom, takže když jsem projela cílem, byla jsem vážně překvapená,« uvedla Van Dijková.

Třicetiletá Brownová se naopak dočkala svého prvního cenného kovu z velkých akcí. O dalších takřka půl minuty zpět zůstala držitelka olympijského stříbra z Tokia Reusserová, která skončila shodně druhá na předchozích dvou šampionátech.

Čtvrtou závodnicí v celkovém pořadí byla Vittoria Guazziniová. Poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zavedla pro MS nově kategorii žen do 23 let, mohla jednadvacetiletá Italka ve společném závodě s elitní ženskou kategorií slavit titul.

Překvapivě vyhrál Nor Tobias Foss (uprostřed) před Švýcarem Stefanem Küngem (vlevo) a Belgičanem Remco Evenepoelem. Foto – ČTK/AP/Rick Rycroft

Pětadvacetiletý Nor s první medailí z velkých akcí

V závodě na 34,2 kilometru, který se jel bez českých závodníků, se trojice medailistů vešla do rozmezí pouhých devíti sekund. Držitel bronzu z MS 2020 Küng ztratil na vítězného Fosse jen 2,95 sekundy. Vítěz letošní Vuelty Evenepoel obhájil bronz a z časovky MS má již třetí medaili. Druhý byl v roce 2019.

Smůlu měl čtvrtý v pořadí Brit Ethan Hayter, jehož při výborném výkonu vyřadil ze hry o medaile problém s řetězem, po němž musel měnit kolo. Zklamáním skončil závod pro Itala Filippa Gannu, který mohl dovršit vítězný hattrick, ale dnes dojel až sedmý s téměř minutovým mankem na nového šampiona. Před ním byl další z hlavních favoritů na zlato Slovinec Tadej Pogačar.

»Tohle je sen. Byl bych vážně moc spokojený i s první desítkou, věřil jsem v pětku, ale obléknout dres světového šampiona, to je něco mimořádného. Musím si to však ze všeho nejdříve naplno uvědomit, abych si to začal užívat,« prohlásil vlastním triumfem stále ještě zaskočený Foss během rozhovoru krátce po skončení závodu.

»Měl jsem takové signály během závodu, že jsem na tom dobře a mám dobré nohy, ale že bych měl vyhrát… Nechal jsem tam všechno a jen sotva jsem mohl na trati udělat něco lépe. Takže jsem byl v cíli spokojený a jen jsem čekal, jak si povedou ostatní závodníci,« dodal Foss, jenž byl na prvním mezičasu čtvrtý a na druhém (24,5 km) druhý, ale s mankem jedenácti a půl sekundy na Künga.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Wollongongu (Austrálie) – časovka (34,2 km):

Ženy elite: 1. Van Dijková (Niz.) 44:28, 2. Brownová (Austr.) -12, 3. Reusserová (Švýc.) -41, 4. Guazziniová (It.) -52, 5. Thomasová -1:18, 6. Faulknerová (obě USA) -1:25.

Muži elite: 1. Foss (Nor.) 40:02, 2. Küng (Švýc.) -3, 3. Evenepoel (Belg.) -9, 4. Hayter (Brit.) -39, 5. Bissegger (Švýc.) -46, 6. Pogačar (Slovin.) -48, 7. Ganna (It.) -55, 8. Oliveira (Port.) -58, 9. Lampaert (Belg.) -1:08, 10. Armirail (Fr.) -1:09.

Zatím bez české účasti

Časovek elitních kategorií se česká účast netýkala, ale v dalším průběhu šampionátu se představí hned patnáct českých závodníků . Hlavní pozornost bude upřena na Zdeňka Štybara a zkušenou Kateřinu Nash, kteří se představí až příští víkend v silničních závodech s hromadným startem.

Štybar, jenž po sezoně skončí po 11 letech v elitní belgické stáji Quick-Step Alpha Vinyl, bude usilovat o vylepšení loňského sedmého místa ze silničního závodu MS. »Štybar se celý rok pral s formou, ale je neskutečně namotivovaný. Pořád ještě nemá smlouvu na příští rok a chce se ukázat v tom nejlepším světle. Na šampionát se poctivě chystal, jezdil sedmihodinové tréninky. Těžký klasikářský okruh mu navíc určitě bude sedět,« řekl trenér René Andrle.

Ostřílený šestatřicetiletý jezdec bude mít k ruce Jana Hirta a Michaela Kukrleho. Hirt se letos zaskvěl na první z Grand Tours sezony – Giro d’Italia dokončil jako celkově šestý a dokázal si vyjet i etapový vavřín. Kukrle je loňský mistr republiky. »Hirt i Kukrle jsou také zkušení borci. Jsme trošku limitování tím, že můžeme postavit jen tři lidi, ale silniční závod elity je vždycky loterie a stát se může cokoliv,« dodal Andrle.

Do závodu žen nastoupí Tereza Neumanová a čtyřiačtyřicetiletá Nash, která sice v minulosti sbírala úspěchy hlavně jako bikerka a cyklokrosařka a má několik medailí z vrcholných akcí v terénu, ale v poslední době se v USA, kde žije, věnuje i gravel závodům a trénuje na silnici.

Bývalý profesionální závodník Andrle, jenž vede reprezentaci dočasně poté, co se rozhodl skončit Tomáš Konečný, věří, že lze pomýšlet na úspěch takřka ve všech kategoriích.

»Myslím, že máme hodně vyvážený tým. Nechci dopředu slibovat medaile, ale v některých kategoriích budeme mít ty nejvyšší ambice oprávněně. Mezi juniory máme neskutečně silný tým pro silniční závod, Telecký i Novák jsou navíc i výborní časovkáři. Ve třiadvacítce patří Vacek k velkým favoritům v časovce a hned na několik karet to můžeme hrát v silničním závodě. Kdyby došlo na spurt, největší šance má Bittner, ale uvidíme až podle vývoje závodu,« přiblížil Andrle.

Šanci na zisk cenného kovu vidí reálně i proto, že mistrovství světa považuje za specifický závod. I s ohledem na to, že se jede na konci sezony. »A taky je to v Austrálii. Záleží, jak se kdo zvládne aklimatizovat. Někomu to může sednout, jinému zase ne. Tohle nedokážeme odhadnout. Ale věřím, že to všichni zvládnou. Osobně budu považovat za úspěch každý výsledek do desátého místa,« řekl Andrle.

Tituly z loňska obhajují Ital Filippo Ganna v časovce a Francouz Julian Alaphilippe v silničním závodě, přičemž shodně oba uspěli již v roce 2020 a budou tak usilovat o završení zlatého hattricku. Alaphilippe nechybí ve francouzské sestavě navzdory nedávnému zranění z Vuelty. Třicetiletý člen týmu Quick-Step Alpha Vinyl si 31. srpna při pádu v 11. etapě vykloubil pravé rameno.

Mezi ženami se na minulém šampionátu v belgických Bruggách a Lovani radovaly Nizozemka Ellen Van Dijková v souboji s chronometrem a Italka Elisa Balsamová v závodě s hromadným startem.

Program MS v silniční cyklistice ve Wollongongu (SELČ):

Pondělí 19. září:

5:20 časovka muži do 23 let (28,8 km),

Úterý 20. září:

1:30 časovka juniorky (14,1 km),

5:20 časovka junioři (28,8 km).

Středa 21. září:

6:20 smíšená časovka družstev (28,2 km).

Pátek 23. září:

0:15 silniční závod junioři (135,6 km).

5:00 silniční závod muži do 23 let (169,8 km).

Sobota 24. září:

0:00 silniční závod juniorky (67,2 km),

4:25 silniční závod ženy elite (164,3 km).

Neděle 25. září:

2:15 silniční závod muži elite (266,9 km).

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy