Odpočítávání do univerziády v Čcheng-tu: místa s »příchutí sečuánu«

31. světová univerziáda FISU bude zahájena 28. července v čínském Čcheng-tu. Na Čcheng-tu 2021 se bude trénovat a soutěžit na celkem 45 sportovištích. Vzhledem k tomu, že se odpočítávání do univerzitních her v Čcheng-tu blíží 100 dnům, pojďte se s agenturou Xinhua podívat na místa, která mají »sečuánskou příchuť«.

Stadion sportovního parku u jezera Tung-an (FOTO s laskavým svolením Čcheng-tu 2021)

Slavnostní zahájení Světové univerziády v Čcheng-tu2021 se uskuteční na stadionu ve sportovním komplexu u jezera Tung-an. Stadion ve tvaru »stříbrného frisbee«, který se nachází ve čtvrti Longquanyi v Čcheng-tu, má kapacitu 40 000 míst a rozlohu 120 000 metrů čtverečních a je hlavním sportovištěm v komplexu u jezera Tung-an.

Stadion ve sportovním komplexu u jezera Tung-an ve výstavbě, 27. ledna 2021. FOTO Xinhua/Shen Bohan

Padesát metrů vysoký stadion splňuje provozní podmínky požadované pro zahajovací a závěrečné ceremoniály velkých akcí díky nadstandardní VIP recepci a 29 metrů vysoké, 300 metrů dlouhé obloukové vyhlídkové plošině. Jeho kupole je zdobena více než 12 000 kusy barevného glazovaného skla, které znázorňuje vzor »slunečního ptáka«, což představuje spojení pocitu historické váhy a futuristické geometrické struktury.

Stadion ve sportovním komplexu u jezera Tung-an ve výstavbě, 27. ledna 2021. FOTO – Xinhua/Shen Bohan

Víceúčelová tělocvična ve sportovním komplexuu jezera Tung-an je největší ze tří sportovišť, která leží vedle hlavního stadionu. Gymnastická hala o rozloze 90 169,37 m2 slouží během her jako soutěžní a tréninkové místo pro soutěže ve sportovní gymnastice a od 1. do 5. srpna bude svědkem bojů o 14 zlatých medailí.

Víceúčelová tělocvična ve sportovním komplexu u jezera Tung-an

Interiér víceúčelové tělocvičny ve sportovním komplexu u jezera Tung-an

Centrum vodních sportů ve sportovním komplexu u jezera Tung-an

Interiér centra vodních sportů ve sportovním komplexu u jezera Tung-an

Rozloha centra vodních sportů ve sportovním parku u jezera Tung-an je 73 549,33 metrů čtverečních. Během akce Čcheng-tu2021 bude sloužit jako místo pro soutěže, rozcvičení a tréninky v plavání. Od 1. do 7. srpna zde bude uděleno celkem 42 zlatých medailí v plaveckých disciplínách.

Sportovní hala pro míčové hry ve sportovním komplexu u jezera Tung-an

Víceúčelová tělocvična pro míčové hry ve sportovním parku u jezera Tung-an je nejmenší ze tří sportovišť. Tělocvična, která během her slouží jako tréninkové místo pro soutěže ve sportovní gymnastice, má rozlohu 35 700 metrů čtverečních, tři podlaží na zemi a jedno patro pod zemí.

Tělocvična ve sportovním komplexu Fenghuangshan

Tělocvična ve sportovním komplexu Fenghuangshan se během her stane cílem fanoušků basketbalu, protože se zde budou udělovat dvě zlaté medaile v basketbalových soutěžích. Tělocvična, která se nachází ve čtvrti Ťin-nu ve městě Čcheng-tu, je mimořádně rozsáhlé sportoviště o rozloze 119 704,76 metrů čtverečních, se sedmi nadzemními a jedním podzemním podlažím.

Tělocvična sportovního centra High-tech Zone

Interiér tělocvičny sportovního centra High-tech Zone

Futuristicky působící objekt sportovního centra High-tech Zone byl inspirován sečuánským brokátem a zanechává v lidech hluboký dojem ze svých komfortních křivek. Areál, v němž se již konalo mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, se rozkládá na ploše 82 732 metrů čtverečních, přičemž jedno podlaží je velkoplošné, pět nadzemních a jedno podzemní. Během her bude sloužit jako zahřívací a zároveň soutěžní hala pro utkání ve stolním tenisu.

Tělocvična kulturního a sportovního centra v Ťiang-jang

Interiér tělocvičny kulturního a sportovního centra v Ťiang-jang

Tělocvična kulturního a sportovního centra Ťiang-jang je místem pro rozcvičení a soutěže v judu. Vnější design haly o rozloze 18 500 m2 je abstrakcí a zjednodušením tradičních řemesel zpracovávajících materiály od bambusu až po porcelán.

Hudební park pod širým nebem v Čcheng-tu

Největší panoramatické divadlo na světě s prostorovým zvukem a napůl krytou halou v Čcheng-tu Open Air Music Park bude 8. srpna 2023 hostit závěrečný ceremoniál Světové univerziády. Stavba se rozprostírá v horizontální rovině 180 metrů a dosahuje ohromující výšky 50 metrů. Promítací kupole na vrcholu zabírá plochu přibližně 10 000 metrů čtverečních, zatímco rozlehlá travnatá divácká plocha pojme až 47 000 diváků. Ideje návrhu hudebního parku byly čerpány z prvků slunce a Nesmrtelných ptáků, kultury Tchien-fu a staré hudby Šu.

Grafika zobrazuje maskota »Rongbao«. (FOTO s laskavým svolením Čcheng-tu 2021)

Letní univerziáda v Čcheng-tu 2021 má celkem 27 soutěžních míst a 18 míst pro trénink a rozcvičení. Letos v létě Čcheng-tu, město s bohatou historií a moderním životním elánem, představí světu mezinárodní sportovní událost s čínskými charakteristikami, současným stylem a mladistvým duchem.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy