Pět posil z NHL pro mistrovství světa. Hertl a Hronek ale budou chybět

AKTUALIZOVÁNO

Pět jistých posil z NHL má pro přípravu na květnové mistrovství světa v Rize a Tampere trenér českých hokejistů Kari Jalonen. Účast potvrdili brankář Karel Vejmelka z Arizony, obránci David Jiříček se Stanislavem Svozilem z Columbusu a útočníci Dominik Kubalík z Detroitu a Martin Kaut ze San Jose.

Z rodinných důvodů bude naopak chybět ofenzivní lídr San Jose Tomáš Hertl a kvůli zdravotním neduhům obránci Filip Hronek z Vancouveru, Jan Rutta z Pittsburghu a Radim Šimek ze San Jose a útočník Filip Zadina z Detroitu. Jalonen se rozhodl nevyužít služeb kanonýra Jakuba Vrány ze St. Louis. Český hokej o tom informoval v tiskové zprávě.

»Všech pět kluků má za sebou velmi náročnou sezonu a je pozitivní, že i přesto mají velký zájem reprezentovat a pomoci českému týmu,« uvedl generální manažer české reprezentace Martin Havlát. »Dominik Kubalík se k národnímu týmu připojí před Českými hokejovými hrami, ostatní se do reprezentační přípravy zapojí už příští týden na kempu před dvojzápasem proti Rakousku,« doplnil.

Havlát dál vyhlíží možné akvizice z play off NHL a AHL. »S trenéry jsme se shodli na některých hráčích, kteří aktuálně hrají první kolo play off a které bychom případně měli zájem oslovit. Musíme ale nejprve počkat, jak dopadnou jednotlivé série, a až poté kluky po konzultaci s trenéry začnu obvolávat,« doplnil Havlát.

Vejmelka i devatenáctiletý Jiříček, který působil převážnou část první sezony v Severní Americe na farmě v Clevelandu v AHL a v NHL odehrál čtyři zápasy, si mohou zopakovat účast na šampionátu po loňském debutu v Tampere a v Helsinkách.

Kubalík, jehož účast potvrdilo vedení národního týmu už ve středu, se loni omluvil při čekání na nový kontrakt v NHL. V letech 2018 až 2021 startoval na třech světových šampionátech za sebou a byl i na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018.

Kaut se bude ucházet o první start na velké mezinárodní akci. V tomto ročníku v NHL sehrál za Colorado a San Jose 36 zápasů a připsal si po čtyřech brankách a asistencích. Nastupoval také na farmách v AHL. Stejně tak dvacetiletý Svozil, který strávil celou sezonu v juniorské WHL v celku Regina Pats. Po jejím konci stihl debut v NHL, za Blue Jackets odehrál dva duely a jeden potom ještě v AHL za Cleveland.

Vrána, který si stejně jako Hertl, Šimek a Hronek nezopakuje start z loňského MS, dostal od reprezentačních trenérů prostor, aby se po nelehkém období připravil na příští sezonu. Sedmadvacetiletý útočník odehrál na startu ročníku NHL dva zápasy, následně nastoupil do asistenčního programu NHL a hráčské asociace NHLPA, který pomáhá hokejistům i jejich rodinám v případě psychických problémů, závislostí a dalších záležitostí. Začátkem března ho Detroit vyměnil do St. Louis.

»Kuba zakončil sezonu velmi dobře. V St. Louis se mu dařilo a byl to pro něho určitě dobrý restart po té hodně složité sezoně, kterou si prožil. Trenéři se rozhodli, že mu nechají tentokrát prostor, aby se mohl připravit na novou sezonu,« vysvětlil Havlát v on-line rozhovoru s novináři.

»Já osobně mám Kubu jako hokejistu hrozně moc rád, ale finální slovo mají trenéři a tohle je jejich rozhodnutí. Dnes ráno s ním měli poměrně dlouhý rozhovor, během něhož si vše vysvětlili, a myslím, že Kuba to přijal dobře. Bude mít čas k dobré přípravě na příští ročník,« dodal Havlát.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy