Plíšková musela otáčet, ale jde dál! Bouzkovou zastavil koronavirus

Tenistka Karolína Plíšková otočila zápas prvního kola antukového Roland Garros a na divokou kartu hrající domácí Tessah Andrianjafitrimovou porazila 2:6, 6:3 a 6:1 po dvou hodinách a třech minutách. Postoupil i Zdeněk Kolář, který při grandslamovém debutu porazil na divokou kartu hrajícího domácího Lucase Pouille 6:3, 4:6, 7:5 a 6:4.

S prvním kolem se dnes rozloučil Jiří Lehečka, který při premiéře v Paříži prohrál s Belgičanem Davidem Goffinem 4:6, 6:4, 4:6, 4:6, Tereza Martincová podlehla Američance Shelby Rogersové 4:6 a 3:6 a Jiří Veselý prohrál se Stevem Johnsonem z USA 7:6, 6:7, 3:6 a 2:6.

Ze soutěže navíc odstoupila kvůli pozitivnímu testu na koronavirus Marie Bouzková a ve středu nenastoupí k utkání 2. kola proti Elise Mertensové z Belgie. »Bohužel mám poprvé pozitivní test na covid, proto v Paříži odstupuju z dvouhry i čtyřhry. Snad mi bude brzy lépe a vrátím se na dvorce,« uvedla tenistka na sociálních sítích.

»První kola nejsou snadná!«

Třicetiletá Plíšková udělala v zahajovacím gamu tři dvojchyby, o servis přišla a v prvním setu se proti Andrianjafitrimovou (141. v žebříčku WTA) nemohla dostat do rytmu. Česká favoritka udělala v silném větru 22 nevynucených chyb a úvodní sadu ukončila smečí do sítě.

Na začátku druhého setu ztratila servis, ale pak přidala na razanci a získala čtyři hry v řadě. Ještě sice jednou přišla o podání, ale sadu ukončila jedním ze svých čtyř es v utkání. Ve třetím setu už měla navrch, ale musela často o fiftýny bojovat v delších výměnách.

»První kola na grandslamu nejsou nikdy snadná,« řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. Úvodní zápasy ale zvládá – na grandslamu vyhrála první kolo po dvaadvacáté v řadě.

»Set a půl jsem hledala svoji hru, pak jsem začala hrát lépe a rychleji. Byly nepříjemné podmínky, ona toho hodně vyběhala a jsem ráda, že jsem postoupila. Doufám, že to v dalším utkání bude lepší,« řekla Plíšková. Ve druhém kole narazí ve čtvrtek na další francouzskou držitelku divoké karty Leolii Jeanjeanovou (227. v pořadí WTA).

Lehečka prohrál s Gofinem v Monte Carlu a i v Paříži měl zápas podobný průběh. Zkušený Belgičan dvacetiletého českého mladíka, který hrál druhý grandslamový turnaj v kariéře, přehrával. »Na začátku jsem trošku špatně nastavil taktiku a snažil se hrát přes výměny, což nebylo dobré rozhodnutí. Pak jsem se začal víc tlačit dopředu a využívat svoji rychlou hru. V každém setu nějaká šance byla, ale nemohl jsem se opřít o servis, což byla škoda. Soupeř určitě hratelný byl a musím se z toho poučit. Je to škoda, mrzí mě to dost, ale dny nekončí a makám dál, abych se rok od roku zlepšoval,« řekl Lehečka, kterého příští týden čeká challenger v Prostějově.

Medveděv zvládl vstup

Druhý hráč světa Daniil Medveděv vstoupil do Roland Garros úspěšně. Šestadvacetiletý Rus, který se teprve před týdnem vrátil na kurty po operaci kýly, porazil v úvodu antukového grandslamu Facunda Bagnise z Argentiny třikrát 6:2. Do druhého kola postoupila také vítězka z roku 2017 Lotyška Jelena Ostapenková, jež zdolala Lucii Bronzettiovou z Itálie 6:1, 6:4 a prolomila sérii pěti porážek.

Vítěz loňského US Open Medveděv sehrál v této sezoně teprve druhý zápas na antuce. Kvůli zdravotním potížím chyběl takřka dva měsíce a po návratu ho hned v úvodu turnaje v Ženevě vyřadil Richard Gasquet. Proti 103. hráči světa Bagnisovi však Medveděv nezaváhal a po hodině a 40 minutách hry slavil postup.

»Po operaci to bylo dobré, ale nemyslel jsem si, že budu moci na antuce nastoupit. Díky lékařům a fyzioterapeutům jsem se však dostal zpět na nohy, minulý týden jsem odehrál první zápas a teď jsem stoprocentně připravený na Roland Garros,« uvedl Medveděv v rozhovoru na kurtu.

Dvojnásobný finalista Australian Open se pokusí na French Open posunout své maximum z loňska, kdy skončil ve čtvrtfinále. Předtím neprošel čtyřikrát přes první kolo.

»Roland Garros miluji. Hlavně od loňského roku. Předtím nevím, jestli jsem ho miloval, protože jsem byl už v neděli ze hry a turnaj prakticky začínal až v pondělí. Teď je ale úterý a já jsem pořád tady,« doplnil Medveděv.

Další grandslamový turnaj Wimbledon bude muset kvůli zákazu startu ruských a běloruských tenistů vynechat.

Ostapenková zvítězila poprvé od únorového turnaje v Dauhá. V dalším kole čeká světovou třináctku domácí Alizé Cornetová, která smetla Misaki Doiovou z Japonska 6:2 a 6:0.

(mak, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy