Plzeň bude hájit první místo v Ďolíčku, Sparta hodlá přerušit remízovou sérii

Po reprezentační přestávce o víkendu pokračuje první fotbalová liga. Vedoucí Plzeň v sobotním utkání 10. kola hraje v Ďolíčku s pátými Bohemians 1905. Druhá Slavia v neděli přivítá čtvrtý Liberec. Třetí Sparta o den dříve doma zkusí přerušit sérii pěti remíz proti sedmému Hradci Králové.

Plzeňští obhájci titulu před pauzou doma zvítězili nad oslabenou Slavií 3:0 a na rivala si v čele tabulky vytvořili tříbodový náskok. Svěřenci kouče Michala Bílka navíc mají k dobru odložený listopadový duel s nováčkem Brnem.

Západočeši v lize s Bohemians osmkrát po sobě neprohráli a v posledních pěti zápasech »Klokany« porazili. Plzni v sobotu bude chybět zraněný brankář Jindřich Staněk, jehož start je nejistý i v úterním utkání Ligy mistrů na stadionu Bayernu Mnichov.

»Bohemka je nepříjemný soupeř jak venku, tak i doma. To, že doma (v ligové sezoně) nevyhráli, je spíš shoda náhod. Bohemka nehraje špatně a dokázala to i proti silným soupeřům. V Ďolíčku bude bouřlivá a nenávistná atmosféra jako vždycky, ale patří to k tomu a jsou to super zápasy,« řekl asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth.

Slavia se chce rychle oklepat z prohry v Plzni a vrátit se na vítěznou vlnu. »Plzeň svoje zápasy zvládá, my jsme venku třikrát ztratili a to dělá ten rozdíl. (Případných) šest bodů je dost. Pro nás to znamená, že nesmíme ztrácet a musíme zápasy zvládat. O postavení v tabulce rozhoduje komplexnost a vyrovnanost výkonů,« uvedl slávistický kouč Jindřich Trpišovský před utkáním s Libercem, který v minulosti vedl.

Pražané naposledy se Slovanem v březnu prohráli venku 0:1, ale předtím Liberec v nejvyšší soutěži zdolali šestkrát po sobě. »Červenobílí« budou spoléhat na domácí formu – v Edenu v tomto ročníku vyhráli všechna čtyři ligová utkání při skóre 23:2.

Nechvalný klubový rekord

Sparta vyrovnala pátou remízou v řadě klubový rekord z února a března 2018. Delší sérii bez výhry Letenští zažili v samostatné lize pouze v sezoně 1996/97, kdy nezvítězili v úvodních sedmi kolech, přesto nakonec slavili titul. Královéhradečtí poslední tři kola nedali gól a před dubnovou remízou 1:1 se Spartou v lize prohráli osmkrát za sebou.

»Hradec hraje dlouho pospolu, mají velmi dobrého trenéra, který dbá na dobrou organizací hry. Vědí, co hrát a jak to hrát. Čeká nás určitě těžký soupeř na dobývání. Zároveň mají velmi dobrý rychlý přechod do útoky a šikovné kluky vepředu. Na to musíme být také nachystaní,« uvedl Luboš Loučka, asistent sparťanského trenéra Briana Priskeho.

Jedenáctá Ostrava hostí České Budějovice, které nebodovaly třikrát po sobě a klesly na 15. příčku. V dalším sobotním duelu osmá Mladá Boleslav doma vyzve souseda v tabulce Olomouc.

V neděli se před soubojem Slavie s Libercem uskuteční další tři zápasy. Poslední Pardubice se pokusí šňůru šesti ligových porážek utnout na hřišti třináctých Teplic. Slovácko, které čeká na vítězství pět kol a je až na 12. místě, čeká lokální derby na půdě čtrnáctého Zlína. Brno by se v nejlepší šestce tabulky rádo udrželo i po zápase na stadionu desátého Jablonce.

Program 10. kola první fotbalové ligy:

Sobota 1. října:

16.00 Ostrava – České Budějovice, Mladá Boleslav – Olomouc, Bohemians Praha 1905 – Plzeň,

19.00 Sparta Praha – Hradec Králové.

Neděle 2. října:

16.00 Zlín – Slovácko, Jablonec – Brno, Teplice – Pardubice,

19.00 Slavia Praha – Liberec.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy