Plzeň porazila Slovácko a prodloužila klubový rekord. Ze Slavie se stává válec!

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně v šestém kole první ligy porazili Slovácko 3:0, v nejvyšší soutěži zvítězili počtvrté za sebou a zůstávají jediným neporaženým týmem v sezoně. Už v první minutě otevřel skóre Jan Kopic, v nastavení úvodního poločasu zvýšil Pavel Bucha a po změně stran přidal třetí gól Jhon Mosquera výstavní střelou z voleje. První však zůstává pražská Slavia, která má úchvatnou bilanci 17 vstřelených gólů za tři zápasy. Dnes večer jich Teplicím nasázela šest (předtím sedm Pardubicím a čtyři Brnu) a stává se z ní opravdový válec! Plzeň má nicméně k dobru ještě odložené utkání s nováčkem z Brna.

V základní sestavě Viktorie nastoupil záložník Vlkanova, jehož přestup z Hradce Králové byl oficiálně oznámen dnes dopoledne. Od začátku dostal příležitost i Ndiaye, další plzeňský středopolař Kalvach kvůli zdravotním problémům nebyl ani na lavičce.

Souboj účastníků skupinové fáze evropských pohárů Západočeši otevřeli už ve 42. sekundě nejrychlejším gólem v ligové sezoně. Reinberk špatnou přihrávkou nabídnul míč Vlkanovovi, čerstvá posila našla rozběhnutého Kopice a ten přehodil brankáře Nguyena. Dvaatřicetiletý záložník si připsal premiérovou trefu v ročníku nejvyšší soutěže.

Plzeňští, kteří v závěru první půle přišli o zraněného Kopice, přidali pojistku ve druhé minutě nastavení, kdy se po závěru v šestnáctce prosadil z dorážky Bucha. Také čtyřiadvacetiletý středopolař se v ligové sezoně trefil poprvé.

Slovácko mohlo v 55. minutě snížit, ale bývalý plzeňský hráč Mihálik zblízka vypálil vedle. Hosté stupňovali tlak a Reinberkovu ránu už musel zneškodnit brankář Staněk. Domácí se probudili z letargie a v 70. minutě skórovali potřetí. Jemelka nacentroval do šestnáctky a Mosquera z voleje napálil míč o břevno do branky. Kolumbijský křídelník v této sezoně nejvyšší soutěže skóroval potřetí a osamostatnil se v čele týmové tabulky střelců. Plzeňští tak v lize porazili Slovácko popáté za sebou a protáhli sérii bez porážky na 33 soutěžních duelů.

»Myslím, že Slovácko mělo balon v držení víc než my, ale my jsme byli nebezpečnější a dávali góly. Dneska produktivita byla výborná. Porazit takhle velmi silný tým 3:0, to se cení,« řekl na tiskové konferenci plzeňský trenér Michal Bílek.

»Co se týká výsledku, tak je to pro mě ostuda. V tomhle jsme jak z nějakého cirkusu, že se nedovedeme připravit na to, co si řekneme. Je to už druhý zápas a je potřeba se z toho hodně rychle vzpamatovat,« doplnil kouč Slovácka Martin Svědík.

Tecl stále pálí ostrými

V Edenu se v úvodním dějství se krátce po sobě trefili Ondřej Lingr a Stanislav Tecl, který skóroval i chvíli po změně stran a osamostatnil se v čele tabulky střelců. Poté se prosadili ještě Taras Kačaraba, Moses Usor a střídající Lukáš Provod.

Slavia vyhrála pět kol za sebou a proti Teplicím zvítězila pojedenácté z posledních 12 vzájemných ligových zápasů. Severočeši po dvou kolech nebodovali a v tabulce jsou třináctí.

Hostující trenér Jarošík před víkendovým utkáním s Jabloncem nechal v úvodu jen na lavičce hned pět obvyklých členů základní sestavy. Na hře Severočechů to bylo od začátku znát. Tepličtí na favorita vůbec nestačili a většinu času se jen pasivně bránili před vlastním vápnem.

Slavia potvrdila, že má suverénně nejlepší útok soutěže, za šest kol si připsala už 24 gólů. Vršovickým chyběla jediná branka k tomu, aby Teplicím oplatili domácí debakl 0:7 ze srpna 2013, který je dodnes nejvyšší porážkou červenobílých v samostatné ligové historii.

»Myslím, že jsme dobře vstoupili do zápasu. Začali jsme ve velkém tempu, intenzitě, nátlakově, měli jsme velmi dobrý pohyb a dobře jsme se dostávali do nebezpečných pozic. Trefili jsme tyč, pak jsme se po dvou rohových kopech dostali do vedení 2:0. Do druhé půle jsme vstoupili trošku hůř, soupeř měl v prvních pěti minutách dva kopy ze strany. Ale náš výkon se pak zase zvednul a byli jsme produktivnější než v prvním poločase. Předvedli jsme nějaké fakt hezké akce, snažili jsme se hrát až do konce,« byl ve svém hodnocení dosti podrobný Jindřich Trpišovský, kouč Slavie. Zato jeho protějšek Jiří Jarošík to shrnul stručně: »Rozdíl byl ve všem, nevím, jestli má cenu k tomu cokoliv dalšího říkat. Slavia je momentálně super klub a super tým.«

Vrbův Baník zase prohrál

Fotbalisté Ostravy prohráli doma s nováčkem z Brna 1:2. Po první ligové trefě střídajícího Daniela Smékala sice vedli, ale Zbrojovka v závěrečné desetiminutovce otočila skóre díky gólům příchozích hráčů z lavičky Jakuba Řezníčka a Adama Fouska.

Baník před vlastními fanoušky prohrál třetí ze čtyř ligových zápasů v této sezoně a v neúplné tabulce je dvanáctý. Zbrojovka, která má k dobru odložený duel v Plzni, bodovala ve čtvrtém z pěti kol a patří jí šesté místo. »Jednou vyhrát doma je hodně špatné, nechci se v tom moc pitvat, je to o diskuzi s lidmi ve vedení klubu. Budeme to probírat,« řekl na tiskové konferenci trenér Slezanů Pavel Vrba.

»Jako bychom se za stavu 1:0 lekli vítězství. Dostáváme góly po velkých chybách, ligové mužstvo by to nemělo dopustit. Hráči jsou v postavení, ve kterém by vůbec neměli být. Soupeř nás za to a za nedůraz před pokutovým územím potrestal,« konstatoval Vrba.

Ostrava podlehla v lize Brnu po čtyřech utkáních. Zbrojovka vyhrála v ligové sezoně i druhý venkovní duel. »Mužstvo ukázalo velký charakter a sílu. Podařilo se nám všech pět střídání, hráči ukázali kvalitu, přínos. To, že se dva hráči dokázali prosadit brankově, je příjemné a dává nám to starosti pro skládání sestavy. Jsou to ale příjemné starosti,« podotkl kormidelník Brna Richard Dostálek.

Olomouc zahazovala šance

Olomouc remizovala s Libercem 1:1, když domácí poslal do vedení v 36. minutě Mojmír Chytil a za hosty vyrovnal po hodině hry střídající Denis Višinský. Liberec v 69. minutě oslabil vyloučením Maxim Talovjerov, ale domácí přesilovku nevyužili. Sigma nevyhrála páté kolo za sebou, po čtyřech prohrách alespoň bodovala, a v neúplné tabulce je čtrnáctá. Liberec neprohrál v nejvyšší soutěži potřetí po sobě a je čtvrtý.

»Musím poděkovat hráčům za skvělý výkon v prvním poločase, to bylo přesně podle našich představ. Největší problém byl v tom, že jsme nestihli dát druhou branku,« řekl domácí trenér Václav Jílek. Příkladem byla situace z 10. minuty, kdy nejprve po rohu trefil domácí záložník Spáčil břevno, odražený míč pak hlavičkoval Zmrzlý, ale i on trefil jen brankovou konstrukci. O chvíli později vychytal Vliegen Zorvana a z dorážky Růsek přestřelil. I proto na konci zápasu mohl kouč Slovanu Luboš Kozel říci: »Bod bereme všemi deseti.«

Hradec vyhrál venku, čili ve »své« aréně

Fotbalisté Hradce Králové zvítězili 2:1 na hřišti Mladé Boleslavi a posunuli se na třetí místo neúplné tabulky. Utkání v mladoboleslavské Lokotrans Aréně, kde hrají oba týmy v této sezoně své domácí zápasy, gólově otevřel v 41. minutě Daniel Vašulín. V 55. minutě sice srovnal z penalty Milan Škoda, v 72. minutě ale vystřelil svému týmu třetí výhru za sebou bývalý hráč Středočechů Vojtěch Smrž. »Votroci« výsledek udrželi, ačkoliv dohrávali nastavený čas bez vyloučeného Erika Prekopa.

Mladoboleslavští nenavázali na sobotní vítězství 3:0 nad dalším východočeským celkem Pardubicemi a jsou jedenáctí. Středočeši v lize podlehli Hradci Králové po osmi utkáních. »Prohráli jsme se soupeřem, který byl maximálně efektivní. Věřili jsme, že nás výhra s Pardubicemi nabudí, ale dnes nám chyběla větší dravost a hladovost. I tak jsme to měli dovést minimálně do remízového konce,« uvedl domácí trenér Pavel Hoftych.

* * *

Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 3:0 (2:0)

Branky: 1. Kopic, 45.+2 Bucha, 70. Mosquera. Rozhodčí: Berka – Hájek, Kříž – Franěk (video). ŽK: Mihálik, Trávník, Sinjavskij, Kalabiška (všichni Slovácko). Diváci: 9121.

Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Jemelka – Ndiaye (79. Čermák), Bucha – Kopic (45.+1 Sýkora), Vlkanova (69. Jirka), Mosquera (79. Pilař) – Chorý (46. Bassey). Trenér: Bílek.

Slovácko: Nguyen – Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška – Havlík – Petržela (83. Brandner), Kohút (74. Ljovin), Trávník (56. Kozák), Holzer (56. Sinjavskij) – Mihálik (74. Vecheta). Trenér: Svědík.

Slavia Praha – FK Teplice 6:0 (2:0)

Branky: 21. Lingr, 24. M. Jurásek, 50. Tecl, 60. Kačaraba, 64. Usor, 86. Provod. Rozhodčí: Hocek – Horák, Vlček – Štěrba (video). ŽK: Holeš, Schranz, Tiéhi – Dramé. Diváci: 11 122.

Slavia: Mandous – Schranz, Kačaraba, Santos, D. Jurásek – Ševčík (74. Provod), Holeš (74. Tiéhi) – Usor (78. Fila), Lingr, M. Jurásek (69. Ewerton) – Tecl (69. Traoré). Trenér: Trpišovský.

Teplice: Mucha – Dramé, Chaloupek, Hybš – Urbanec (69. Hyčka), Jukl, Mareček (46. Kučera), Křišťan, Kodad (81. Shejbal) – Žák (62. Trubač), Čerepkai (46. Gning). Trenér: Jarošík.

Baník Ostrava – Zbrojovka Brno 1:2 (0:0)

Branky: 60. Smékal – 83. Řezníček, 90. Fousek. Rozhodčí: Orel – Paták, Caletka – Proske (video). ŽK: Šehič, Sanneh, Kuzmanovič – Ševčík. Diváci: 7277.

Ostrava: Laštůvka – Sanneh, Takács, Pojezný, Šehič – P. Jaroň (57. Smékal), Boula (85. Miškovič), Kaloč, Buchta – Klíma (82. Fleišman), Tijani (46. Kuzmanovič). Trenér: Vrba.

Brno: Šiman – Hrabina (82. Fousek), Endl, Šural, Divíšek (66. Ali) – Falta (59. Texl), Blecha (82. Přichystal), Ševčík, Souček, Granečný – Hladík (59. Řezníček). Trenér: Dostálek.

Sigma Olomouc – Slovan Liberec 1:1 (1:0)

Branky: 36. Chytil – 59. Višinský. Rozhodčí: Starý – Vodrážka, Slavíček – Petřík (video). ŽK: Růsek, Pokorný, Jan Matoušek – Červ, Kozel (trenér). ČK: 69. Talovjerov (Liberec). Diváci: 2879.

Olomouc: Trefil – Chvátal, Poulolo, Pokorný, Zmrzlý – Breite (79. Greššák), Spáčil (90.+2 Beneš) – Navrátil (79. Vodháněl), Růsek (63. Jakub Matoušek), Zorvan – Chytil. Trenér: Jílek.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Talovjerov, Plechatý, Mikula – Jan Matoušek (82. Fukala), Červ, Varfolomejev (46. Višinský), Frýdek (89. Purzitidis) – Kozák (46. Rondič), Van Buren (70. Prebsl). Trenér: Kozel.

FK Mladá Boleslav – FC Hradec Králové 1:2 (0:1)

Branky: 55. Škoda z pen. – 41. Vašulín, 72. Smrž. Rozhodčí: Nehasil – Kubr, Váňa – Klíma (video). ŽK: Donát – Kodeš, Ryneš, Čech. ČK: 90.+3 Prekop (Hradec). Diváci: 2031.

Ml. Boleslav: Polaček – Šimek, Karafiát, Suchý – Pech (79. Krobot), Mareček (67. Mašek), Matějovský, Kubista (46. Donát), Fulnek (61. Ekpai) – Ladra (67. Žitný), Škoda. Trenér: Hoftych.

Hradec: Reichl – Klíma, Čech, Smrž – Gabriel, Rada, Kučera (90.+4 Dvořák), Kodeš, Ryneš – Vašulín, Kubala (68. Prekop). Trenér: Koubek.

1.Slavia650124:415
2.Plzeň541010:413
3.Hradec Králové64027:512
4.Liberec632112:711
5.Sparta632110:511
6.Brno53119:810
7.Bohemians 1905622210:88
8.České Budějovice62227:78
9.Slovácko62228:108
10.Zlín61326:106
11.Mladá Boleslav61238:105
12.Ostrava61239:125
13.Teplice61235:155
14.Olomouc61145:84
15.Jablonec nad Nisou60428:124
16.Pardubice61054:173

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy