Praha se zítra dočká velkého derby. Kdo udělá krok k titulu?

Sedmadvacáté kolo první fotbalové ligy slibuje jeden bonbonek. Chutnější na naší scéně být nemůže. Pro koho však bude sladší, to se ukáže až na hřišti. Ano, hádáte správně, na programu je derby pražských »S«. Tentokrát má pořadové číslo 305 a uvidí ho Letná. Domácí Sparta přivítá slávistického rivala při duelu, který byl vyprodán již dávno předtím, než vůbec mohly jít lístky do volného prodeje…

Derby »S« je největší zápas ligy, jakkoli již dlouhou, předlouhou dobu o titulu nerozhodoval. Kdo vyhraje, je pasován na Krále Prahy. Kdo prohraje, má z ostudy kabát. Aby jeho fanoušci raději »chodili kanálama«. V práci budou terčem posměšků protitábora, v hospodě jim za hurónského smíchu fandů vítězné strany nebude ani chutnat pivo.

O to pikantnější je zítřejší souboj, že tentokrát se oba týmy perou o titul. Ne Sparta vs. Plzeň nebo Slavia vs. Plzeň jako v minulých sezonách. Jakkoli by bylo pošetilé Viktorii odepisovat, nejblíže k mistrovským výšinám mají letos obě »S«. Sparta sice po podzimní části ztrácela na Slavii pět bodů a po úvodní jarní remíze v Olomouci již dokonce sedm, ovšem nyní se vyhřívá v čele s dvoubodovým náskokem. Vyhrála devět zápasů v řadě, zatímco Slavia ztratila ve čtyřech po sobě jdoucích duelech na soupeřových pažitech. Fanoušci Letenských jsou natěšeni na výhru, jež by jim vynesla dokonce pětibodový náskok v čele tabulky a velkou pravděpodobnost výhodné první příčky i před nadstavbovou částí, jenže staré známé heslo říká »favorit v derby nevyhrává«. Podle kurzů sázkových kanceláří i aktuální formy je tím favoritem skutečně Sparta, ale co do jmen, šířky kádru a statistiky herní variability to může být úplně naopak.

Odpověď dá skutečně až zítřejší večer. »Jsme ve velké pohodě. Poslední zápasy jsme vyhrávali, střílelo se hodně gólů. Jde jen o to, abychom v tom pokračovali,« řekl záložník Sparty Lukáš Sadílek. »Všichni vnímáme důležitost utkání. Máme před sebou tři zápasy, které nám mohou hodně napovědět, ale necítím nervozitu, spíš natěšenost a snahu ukázat, že zvládáme těžké zápasy,« připomněl Sadílek supertěžkou sérii Letenských, kteří po derby míří na Slovácko a ve vloženém kole pak hostí Plzeň.

»Je to největší zápas v Česku. Těší se na něj celá veřejnost i my. A máme Slavii co vracet,« připomněl Sadílek podzimní historicky nejvyšší prohru v derby 0:4. »Samozřejmě že je to pro mě první derby, ale cítím to i od spoluhráčů, ve městě, od lidí kolem, že je to speciální zápas, o to více se těším,« připojil pro klubový web Sadílkův parťák ze středu zálohy Kaan Kairinen. Finský středopolař přišel na Letnou až v zimě, takže u podzimní potupy v Edenu nebyl.

Prodloužení smluv na otevřeném tréninku

»Vyhrát derby je důležité zejména pro naše fanoušky. Hrát derby a odnést si z něj dobrý výsledek znamená vše. Chceme pro to udělat všechno, co je v našich silách,« uvedl na webu Sparty asistent trenéra Briana Priskeho Lars Friis. »Pro všechny je to zajímavý zápas, pro nás, pro veřejnost, pro fanoušky. Každý chce vidět velké zápasy, že jde liga do finále je dobře pro týmy. Mám nejradši, když rozhoduje vzájemné utkání těch nejlepších. Že se potkáme třikrát a jednou z toho v souboji o trofej je jedině dobře,« kontroval pro změnu na webu Slavie její trenér Jindřich Trpišovský.

Třistačtvrté derby rozhodli jeho svěřenci před vyprodaným Edenem čtyřmi trefami v prvním poločase. Na snový start budou chtít navázat i v sobotu, v posledních čtyřech venkovních střetnutích ale pokaždé inkasovali jako první.

»Pro každý tým v jakémkoliv zápase je dobré dostat se do vedení. Je to důležité i pro náš styl, kdy máme hodně rychlých hráčů, je výhodnější hrát do otevřené obrany, což se ukazuje v zápasech, kde dáme první gól. Venkovní zápasy jsou podobné, hrajeme a z první střely na bránu dostaneme gól roku, stalo se nám to čtyřikrát za sebou. První gól hodně napoví o rázu utkání, oba týmy jsou kvalitní,« řekl Trpišovský, který dnes na otevřeném tréninku prodloužil smlouvu do léta 2026.

»Moc se na derby těšíme. Budeme stoprocentně koncentrovaní, a jsme si jisti, že nás přijde podpořit spousta fanoušků. Věřím, že i díky nim zápas zvládneme,« uvedl záložník červenobílých Lukáš Provod. Jestli bude mít pravdu, to se ukáže zítra od 19 hodin ve vyprodané epet ARENĚ. Přímým přenosem můžete utkání sledovat na O2 sport.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy