Proti Moldavsku s pokorou. Duel se dočkal slavnostní předehry

Čeští fotbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024 pokusí navázat na snový start. V pátek porazili v pražském Edenu favorizované Polsko 3:1 a zítra mohou udělat další krok k Euru na půdě outsidera z Moldavska. To před dvěma dny jen remizovalo s Faerskými ostrovy 1:1.

Přímo na ME se z pětičlenné skupiny podívají dva nejlepší týmy. Samostatná Česká republika ještě nikdy v historii na šampionátu starého kontinentu nechyběla. Posledním účastníkem skupiny E je Albánie, která odstartuje kvalifikaci zítra v Polsku.

Zápas na moldavské půdě měl dnes slavnostní předehru. V Kišiněvě byla za účasti vedení FAČR odhalena pamětní deska českého legionáře Josefa Seidla, který do země pondělních soupeřů fotbal přivedl. Díky aktivitě českého Sokola Josefa Seidla se v Moldavsku fotbal významně rozšířil ještě před první světovou válkou. Profesor zdejšího gymnázia byl propagátorem pohybu ve všech podobách a díky jeho úsilí se v místě dnešního stadiónu Dinama Kišiněv odehrál 29. srpna 1911 zdejší první fotbalový zápas vůbec. Střetli se v něm jeho studenti se zástupci gymnázia v Oděse.

Český fotbal při slavnostním aktu zastupovali předseda FAČR Petr Fousek, první místopředseda Jiří Šidliák a generální sekretář Michal Valtr. České velvyslanectví, které celou vzpomínku iniciovalo, zastupoval velvyslanec Stanislav Kázecký, se svým českým kolegou se setkal i předseda Moldavské fotbalové asociace Leonid Olejničenko.

»Porazili jsme největšího favorita skupiny, který byl nasazen v prvním koši, což je skvělý start. Proti Moldavsku ale musíme nastoupit s pokorou,« řekl při odhlení Seidlovy desky Fousek ke startu českého týmu do kvalifikace. Do polské sítě se postupně trefili sparťané Ladislav Krejčí mladší, Tomáš Čvančara a Jan Kuchta. Pro první dva to byl dokonce premérový reprezentační gól.

»Jsem rád, že první utkání s favoritem skupiny Polskem jsme zvládli za tři body. Ale nic není hotovo, teď to musíme potvrdit s Moldavskem. Nesmíme si myslet, že je to outsider skupiny. Pokud bychom uspěli, s šesti body by to bylo hodně příjemné,« řekl na svazovém webu český trenér Jaroslav Šilhavý.

Zítřejší duely skupiny E mezi Polskem a Albánií i Moldavskem a Českou republikou začínají ve 20.45 hodin SELČ. Přímý přenos duelu v Kišiněvě vysílá Česká televize. Přímý přenos startuje s půlhodinovým předstihem. V Moldavsku je o hodinu více.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy