Prskavec popáté ovládl SP v Troji, Přindiš skončil druhý

Olympijský vítěz Jiří Prskavec vyhrál popáté v kariéře závod Světového poháru kajakářů v pražské Troji. Triumf českých slalomářů umocnil druhým místem úřadující mistr světa Vít Přindiš. Jakub Krejčí při debutu v domácím pohárovém závodě obsadil sedmé místo. V závodě žen při suverénním vítězství australské hvězdy a trojnásobné mistryně světa na K1 Jessiky Foxové obsadila Amálie Hilgertová čtvrté místo, Tereza Fišerová skončila osmá.

Prskavec stejně jako Foxová ovládl na umělém kanálu v Troji už i kvalifikaci a semifinále. V jízdě o medaile pak jako jediný zvládl trať pod 90 sekund a navázal na pražské triumfy z let 2015, 2016, 2019 a 2021. Týden po bronzu na kánoi z Augsburgu tak získal v letošním SP první cenný kov i na kajaku.

»Mám radost z toho, že jsem letos možná poprvé předvedl kompletně ten závod, jak jsem si ho představoval. Jezdil jsem skvělé jízdy, vyrovnané. Navíc ta poslední byla zatraceně těžká. Znal jsem Vítkův čas. Když vede Čech a je Čech na startu, tak každý musí mít husinu včetně mě. Je krásné to v tomhle zvládnout,« řekl novinářům.

Přindiš s ním prohrál o 88 setin sekundy. »Já jsem sjel dobrou jízdu. Až na to zaškobrtnutí v posledním válci jsem s tím byl strašně spokojený. Vyšlo to na stříbro a já jsem strašně spokojený. Jířa si to zasloužil, vyhrál tři jízdy za sebou, klobouk dolů,« poznamenal Přindiš, vítěz závodu z roku 2017.

České duo doplnil na stupních vítězů Ital Giovanni de Gennaro, který triumfoval v prvním závodě SP v Augsburgu a tentokrát zaostal za Prskavcem o 1,15 sekundy. Krejčí si jako jediný z českých kajakářů připsal dotyk branky, bez něj by byl šestý.

Hilgertovou od medaile dělila 1,34 sekundy. »Ta jízda nebyla úplně dobrá. Měla jsem tam poměrně velké chyby, které jsem naštěstí dohnala pasážemi, které se mi extrémně povedly. Ani jsem nečekala, že to s tím časem vyjde takhle vysoko,« komentovala svůj výkon kajakářka, jejímž maximem v SP je třetí místo z loňského závodu v Krakově.

Na trati se dopustila jednoho »šťouchu« stejně jako bronzová Britka Mallory Franklinová a úřadující mistryně světa Ricarda Funková z Německa, jež na druhém místě zaostala za bezchybně jedoucí Foxovou o propastných 4,63 sekundy. Fišerová obdržela dvě dvousekundové penalizace, navíc chybovala a porazila pouze soupeřky, které neprojely jednu z branek.

(koz, čtk)

FOTO – kanoe.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy