První cyklistická olympijská medaile pro ČR. Deset let od Kulhavého pohádky

Biker Jaroslav Kulhavý patří k nejúspěšnějším českým cyklistům historie. Před deseti lety, 12. srpna 2012, vyhrál olympijský závod v cross country. Na hrách v Londýně tak získal pro Českou republiku čtvrté zlato a celkově desátou medaili. Pro samostatné Česko získal první cyklistickou olympijskou medaili.

»Byl to tvrdý a náročný závod, protože jsme jeli od začátku do konce na plný plyn. Před závodem jsem si věřil, ale dochází mi pomalu a teprve mi bude docházet, co jsem dokázal,« řekl Kulhavý poté, co se zvedl z prachu trati, na které po projetí cílem chvilku ležel a oddechoval.

Tehdy sedmadvacetiletý Kulhavý, rodák z Ústí nad Orlicí, olympijský závod na 34 kilometrů po celou dobu kontroloval. Od začátku se usadil v čele se svým velkým soupeřem, Švýcarem Nino Schurterem, který nakonec dojel druhý. »Byl to skvělý závod a jel jsem na své maximum. Ke konci byl ale Jaroslav o něco silnější než já. Je těžké se smířit s druhým místem, ale musím být za něj šťastný. Byl to úžasný den a byl fantastický pocit tady závodit,« prohlásil po závodu velký favorit Schurter.

Na další olympiádě v Riu de Janeiro se situace obrátila – vyhrál Schurter před Kulhavým, který má na svém kontě rovněž dvě zlata z mistrovství světa, dvě zlaté medaile z evropského šampionátu i celkové vítězství ve světovém poháru.

Rodák z Ústí nad Orlicí (8. ledna 1985) začínal se závoděním jako jedenáctiletý, vedle horských kol se věnoval i silnici a cyklokrosu. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 2003, kdy se stal juniorským mistrem světa i Evropy. Jeho premiérovou medailí z MS v kategorii elite bylo stříbro z roku 2010.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy