Slavia bude zítra odvracet hrozbu, kterou nezná šest let

Fotbalisty Slavie ve čtvrtek čeká doma proti Rakówu Čenstochová odveta závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy, která rozhodne o tom, zda si na podzim zahrají ve skupině. Pražané se v souboji českého s polským vicemistrem pokusí podat lepší výkon než před týdnem a smazat ztrátu 1:2 z prvního duelu. Hostům bude kvůli zranění znovu chybět český kapitán Tomáš Petrášek.

Slavii hrozí, že poprvé od sezony 2016/17 nebude hrát v pohárech na podzim skupinu. V minulém ročníku červenobílí došli až do čtvrtfinále Konferenční ligy, kam se vloni v létě přesunuli poté, co ve 4. předkole Evropské ligy nestačili na jiný polský klub Legii Varšava. V letošní kvalifikaci dosud vyřadili gibraltarský tým St Joseph’s a Panathinaikos Atény.

»Jsme jeden krok od skupiny, cíle, který všichni chceme dotáhnout. Absolvovali jsme kvůli tomu hodně. Po Panathinaikosu máme dalšího těžkého soupeře a jsme doma krok od toho, abychom to zvládli. Očekávání je velké, příprava na zápas taky. Už bychom chtěli hrát,« řekl klubové televizi trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Jeho týmu se před týdnem v Polsku nedařilo. Červenobílí sice v 60. minutě šťastným gólem kapitána Tomáše Holeše srovnali na 1:1, ale vzápětí po rozehrávce rozhodl Fran Tudor. Soupeř vyhrál i pátý zápas v letošní kvalifikaci a přiblížil se premiérovému postupu do hlavní fáze pohárů.

»Raków v prvním zápase potvrdil vše, o čem jsme mluvili před utkáním. My jsme bohužel ukázali svou horší stránku. Výhoda kvalifikací je, že máte ještě jeden zápas. Všichni věříme, že se z toho poučíme a že výkon bude úplně jiný,« uvedl Trpišovský.

»Raków bude podobně nepříjemný, bude hrát jako v prvním zápase. Musíme na to najít recept, nesmíme dělat takové chyby, jaké jsme tam udělali. Musíme být odvážnější a víc si říct o dobrý výsledek,« doplnil Trpišovský.

Slavia spoléhá na fanoušky

Slavia chce těžit z kulisy zaplněného Edenu, kde prohrála jediný z posledních 10 domácích pohárových zápasů. »Je to věc, na kterou se hodně spoléháme. Všichni cítíme, že v těch velkých zápasech v bouřlivější atmosféře jsme v poslední době mnohem silnější doma. To, jaká je tu atmosféra a akustika, pomáhá k tomu, aby hráči ze sebe dostali to nejlepší a někdy šli i za hranu toho, na co v tu chvíli mají,« uvedl Trpišovský.

»Zápas a situace si to žádá. Jsem pevně přesvědčen, že ve čtvrtek tu bude v dobrém slova smyslu peklo, jak na tribunách, tak hlavně od nás na hřišti. Že to všichni společně zvládneme a budeme se radovat,« řekl Trpišovský.

Soupeř si dal pauzu

Zatímco Slavia v generálce v neděli i díky hattricku Stanislava Tecla rozdrtila Pardubice 7:0 a poskočila do čela ligové tabulky, Raków měl zápas domácí soutěže odložený. Vítěz Polského poháru prohrál jediný z 10 duelů v sezoně.

»Pauza se nám hodila, mohli jsme se už o víkendu připravovat na odvetu, která rozhodne o postupu. Škoda, že nemáme větší náskok, bude to ještě velmi těžké, ale věříme si,« řekl trenér Čenstochové Marek Papszun.

Ani v odvetě nebude moci počítat s českým reprezentantem Petráškem. Třicetiletý stoper a kapitán mužstva, který s Čenstochovou absolvoval cestu z třetí do první ligy, je od konce května a posledního srazu národního mužstva zraněný. V sezoně zatím nenastoupil a nefiguruje na soupisce pro Konferenční ligu.

Slavii trápí o poznání větší marodka. Vedle dlouhodobě zraněných je nejistý start Lukáše Provoda a Yiry Sora, naopak Oscar Dorley, Peter Olayinka a Eduardo Santos by podle Trpišovského měli být k dispozici. »Všichni, kdo mají bolístky, to musejí překousnout a dát do toho absolutně vše,« řekl kouč.

Odveta v Edenu začne ve čtvrtek v 19.00. Aktuálně je prodáno zhruba 17 tisíc vstupenek a k dispozici jsou ještě asi dvě tisícovky lístků. Za postup do skupiny je prémie 2,94 milionu eur (zhruba 72 milionů korun). Finále druhého ročníku Konferenční ligy hostí příští rok Eden.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Mandous – Masopust, Ousou, Kačaraba, Oscar – Holeš, Tiéhi – Usor, Ševčík, Olayinka – Tecl (Schranz).

Čenstochová: Trelowski – Svarnas, Arsenič, Rundič – Tudor, Papanikolau, Gvilia, Kun – Wdowiak, Gutkovskis, López.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy