Slavia má první příčku po základní části blízko. Sparta se vyrovnává s absencemi

Základní část první fotbalové ligy uzavře zítřejší 30. kolo. Vedoucí tým tabulky Slavia přivítá Hradec Králové. Druhá Sparta, která za pražským rivalem zaostává vinou horšího skóre, se představí v Liberci. Obhájci titulu z Plzně budou hostit Teplice. Všech osm utkání má výkop v 15.00. Rozdělení týmů do nadstavby je z velké části dané, ve hře je jedno místo v elitní skupině o titul a jedno v prostřední skupině o umístění.

Slavia v úterý zvítězila v Ostravě 2:0 a dočkala se první venkovní výhry po pěti zápasech. Pražané budou chtít i proti Hradci potvrdit perfektní domácí bilanci, v Edenu v sezoně vyhráli všech 14 ligových duelů při skóre 53:6. »Votroci« jsou po dvou porážkách za sebou osmí.

»S Hradcem je to vždy boj, zápasy s nimi jsou nepříjemné, fyzicky a mentálně náročné. Ale hrajeme doma a musíme vyhrát. Je to pro nás strašně důležitý zápas. Kdyby byla rovnost bodů i na konci soutěže, rozhoduje to, kdo vyhraje základní část. Takže pro nás je strašně důležité ji vyhrát,« řekl slávistický asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Teoretické naděje Slovanu

Sparta ve středečním šlágru doma díky penaltě ve 14. minutě nastavení udolala Plzeň 2:1 a udržela krok se Slavií. Letenské mužstvo trápí řada absencí. Kvůli žlutým kartám budou chybět kapitán Ladislav Krejčí mladší a bek Jaroslav Zelený, trest za vyloučení nepustí do hry křídelníka Martina Minčeva a poslední zápas kvůli zranění nedokončili útočník Tomáš Čvančara a stoper Asger Sörensen.

»Může se stát, že uděláme třeba pět změn v základu, obavy z toho ale nemám. Všichni, co tu jsou, jsou schopni bojovat za tým a teď to musí ukázat,« uvedl sparťanský trenér Brian Priske. »Mým jediným úkolem je soustředit se na zápas v Liberci. Souběžně hraným zápasům se věnovat nebudu, budeme se stoprocentně koncentrovat na sebe. Víme, jaká je teď situace a o co se hraje,« dodal dánský kouč.

Sedmý Slovan, který na úvod sezony na Letné nečekaně zvítězil 2:1, má pouze teoretickou šanci poskočit do skupiny o titul. Na šestou Olomouc, s níž má vyrovnané vzájemné zápasy (1:1 a 2:2), ztrácí tři body. Sigma ale před domácím utkáním s jedenáctou Ostravou drží o 10 branek lepší skóre, což je další rozhodující kritérium.

Ze skupiny o udržení se mohou do skupiny o umístění dostat už jen dvanácté České Budějovice na úkor desátého Jablonce, za kterým zaostávají o tři body. Dynamo potřebuje vedle vítězství nad předposledními Pardubicemi i porážku Severočechů na stadionu čtvrtých Bohemians 1905. Baník sice na Jablonec také ztrácí tři body, ale v jeho neprospěch hrají horší vzájemné duely.

Plzeň už jen o třetí místo

Plzeň zaváháním na Letné ztratila reálnou šanci na obhajobu titulu a bude se soustředit na udržení třetí pozice. Západočeši mají na Bohemians jedenáctibodový náskok. Viktoria doma v lize s Teplicemi neprohrála od března 2008. Čtrnáctí »Skláři« mají šestibodový náskok na poslední Zlín.

»Porážka na Spartě nás samozřejmě všechny mrzela a mrzí, ale liga jede dál a čeká nás další zápas. Na Teplice se připravujeme se vší vážností, chceme zakončit základní část výhrou, abychom měli dobrou výchozí pozici do nadstavby,« řekl plzeňský asistent trenéra Pavel Horváth.

Poslední Zlín, který ztrácí na patnácté Pardubice tři body, se představí na stadionu deváté Mladé Boleslavi. »Ševci« by rádi navázali na domácí výhru 4:1 nad Bohemians, ale na venkovní vítězství v nejvyšší soutěži čekají od předloňského srpna už 28 duelů. Ve zbylém utkání přivítá páté Slovácko v moravském derby nováčka z Brna, které je v tabulce třinácté.

Na rozdíl od minulé sezony se žluté karty přenášejí i do nadstavbové části. Pokud tedy bude hráč ve 30. kole počtvrté či poosmé v ročníku napomínán, vynechá úvodní zápas v nadstavbě.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy