Slávisté zase proti polskému soupeři. Nastane zítra den odplaty?

Fotbalisté Slavie ve čtvrtek rozehrají v Čenstochové proti Rakówu závěrečné 4. předkolo Evropské konferenční ligy, v němž budou usilovat o postup do skupiny. Pražané v úvodním souboji úřadujících vicemistrů svých zemí chtějí uhrát co nejpříznivější výsledek do domácí odvety, která je na programu za týden v Edenu. V polském týmu dělá kapitána český obránce Tomáš Petrášek, kvůli zranění ale do dvojzápasu nezasáhne. Favoritem na postup je Slavia.

Oba celky už v kvalifikaci přešly přes dva soupeře. Slavia vyřadila gibraltarský tým St Joseph’s a Panathinaikos Atény, Čenstochová si poradila s Astanou a Trnavou. Raków vyhrál všechny čtyři zápasy a navíc v nich neinkasoval.

Pokud by Pražané přes vítěze posledních dvou ročníků Polského poháru nepostoupili, poprvé od ročníku 2016/17 by na evropské scéně nehráli na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále v příštím roce bude hostit Eden.

Slávisté se mají před Rakówem na pozoru, neboť před rokem ve 4. předkole Evropské ligy vypadli s jiným polským klubem Legií Varšava. »Čeká nás úplně jiný soupeř než Panathinaikos, bude to jiný styl dvojzápasu. S Panathinaikosem to pro nás bylo těžké do defenzivy, proti Rakówu nás naopak čeká soupeř strašně pevný v defenzivě a se skvělou mentalitou. Je to poslední krok, který musíme udělat. Věřím, že to, že jsme zvládli předkolo s takhle těžkým soupeřem jako Panathinaikos, nám hodně pomůže,« řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Propracovaná defenziva soupeře

Čenstochová v roce 2019 postoupila do první ligy a v posledních dvou sezonách skončila druhá, navíc dvakrát za sebou ovládla domácí pohár. Na evropské scéně hraje Raków teprve podruhé, vloni při premiéře vypadl ve 4. předkole Konferenční ligy.

»Jde o hodně. Je to malý klub, na polské scéně docela nový. Šli až z třetí ligy a dotáhli to skoro úplně na vrchol. V minulé sezoně bojovali o první místo, vyhráli pohár. Víme, že je to velmi dobrý tým, musíme se dát pozor,« řekl klubové televizi ofenzivní univerzál Ivan Schranz.

Z dosavadních 10 zápasů v pohárech Čenstochová jen jednou utrpěla porážku a hned devětkrát neinkasovala. »Soupeře jsme viděli už na hodně videích, měli jsme tam i zvědy. Máme detailní informace, některé věci jsme konzultovali i s českými hráči z polské ligy. Hrají hodně do obrany, většinou v rozestavení 5-4-1,« uvedl asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

»Moc se nepouštějí do kombinací, spíše spoléhají na defenzivu a rychlý přechod do protiútoku. Nedostávají moc gólů, jsou excelentní v hlavičkových soubojích. Bude to s nimi velký boj a dobývání,« poznamenal spolupracovník kouče Trpišovského.

Od léta 2016 hraje ze Čenstochovou český reprezentant Petrášek, který s týmem absolvoval cestu z třetí do první ligy. Třicetiletý stoper a kapitán mužstva je ale od konce května a posledního srazu národního mužstva zraněn, v sezoně zatím nenastoupil a nefiguruje na soupisce pro Konferenční ligu. »Nechám kluky promluvit na hřišti. Respektujeme sílu soupeře, ale jdeme do toho s cílem postoupit,« napsal ČTK Petrášek.

Slavii před zápasem trápí rozsáhlá marodka. Nedělní ligový zápas v Jablonci při vítězství 3:2 nedokončilo několik hráčů a jejich start je nejistý. Trenéři oproti 3. předkolu obměnili soupisku, kvůli zranění z ní vypadli Ewerton a Václav Jurečka a zapsáni byli David Jurásek se Srdjanem Plavšičem, který byl přitom na odchodu z klubu.

Zápas v Čenstochové má výkop ve čtvrtek v 18.00, tamní stadion pojme pouze 5500 diváků. Za postup do skupiny je prémie 2,94 milionu eur (72 milionů korun).

Předpokládané sestavy:

Čenstochová: Trelowski – Svarnas, Arsenič, Rundič – Tudor, Papanikolau, Gvilia, Kun – Wdowiak, Gutkovskis, López.

Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Santos, Oscar – Holeš, Tiéhi – Usor, Traoré, Olayinka – Schranz.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy