Šok pro favority. Slavia na úvod sezony padla s Hradcem, Letnou vyloupil Liberec

AKTUALIZOVÁNO

Největší favorit na zisk mistrovského titulu v domácí lize začal sezonu ostudou. V Mladé Boleslavi, kde našel svůj azyl Hradec Králové, prohráli fotbalisté Slavie 0:1 a na rozdíl od konkurenční Plzně, která s odřenýma ušima vybojovala remízu v Teplicích, nemají ani bod. Vítěznou branku Hradeckých dal v 54. minutě po výkopu od brankáře Daniel Vašulín. O tři hodiny později však smutnila i Sparta, která doma podlehla Liberci 1:2. Pokračuje tak v rozpačitém startu do sezony pod dánským koučem Brianem Priskem.

Východočeši navázali před vyprodaným hledištěm na vítězství 4:3 z posledního vzájemného duelu z úvodu nadstavbové části minulého ročníku a vršovického favorita obrali o body podruhé za sebou. »Prožíváme podařený start do nového ročníku. Jsme velmi spokojeni, je to určitě nečekané vítězství. Myslím, že jsme dobře splnili naši strategii vedení boje. Myslím, že to vítězství není nezasloužené,« řekl královéhradecký trenér Miroslav Koubek, který v minulosti vedl Slavii.

Té nevyšla generálka na čtvrteční úvodní zápas 3. předkola Evropské konferenční ligy s Panathinaikosem Atény. Úřadující český vicemistr v součtu s uplynulým ročníkem ztratil body popáté z posledních šesti utkání nejvyšší soutěže. V Boleslavi navázal na porážku se Spartou ze závěru nadstavby minulé sezony a první kolo prohrál poprvé od roku 2015. V zápase byl rozhodně aktivnější, ale mnoho velkých šancí si nepřipravil. Východočeši dobře bránili a připomínali norský Viking Stavanger v pohárovém duelu na Spartě. Nutno dodat, že měli v nastavení obrovské štěstí, když královéhradecký brankář Reichl reflexivně zareagoval na centr, který tečoval jeho spoluhráč Smrž, a balon vyrazil na roh. 

»Přikládali jsme utkání velkou váhu, vůbec jsme si nepřipouštěli další zápas, ten je až ve čtvrtek. Z minulého zápasu s Hradcem jsme věděli, jak těžké to bude. Jak nás porážka ovlivní, uvidíme v dalších zápasech. Hráči ve Slavii musejí být odolní. Kdo chce hrát ve Slavii, musí unést i tlak po nějakém nezdaru,« řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Fotbalisté Hradce se raduji z vítězství. FOTO – ČTK/Vít Černý

V dalších dvou odpoledních zápasech se radovali hosté. V pražském »Ďolíčku«, kde hrají své domácí zápasy Pardubice, vyhrály České Budějovice 2:0, a Bohemka ve svém výjezdu do Jablonce dala překvapivě ještě o gól více. Po výhře 3:0 vedou zelenobílí, spolu s olomouckou Sigmou, tabulku ligy po prvním kole.

Nervozita favorita

Skóre zápasu v Jablonci otevřel v závěru první půle Ondřej Petrák, v 70. minutě přidal pojistku Roman Květ a těsně před koncem stanovil konečný výsledek střídající Adam Jánoš. Severočeši v součtu s přípravu prohráli pod novým trenérem Davidem Horejšem i páté utkání. »Výsledek i skóre je asi nad naše očekávání. Jeli jsme sem vyhrát, já se tím netajím, ale že to bude až takto, to by mě asi ani ve snu nenapadlo,« radoval se kouč Bohemians Jaroslav Veselý. »Konečný výsledek asi koresponduje i s naší hrou. Jsem hlavně zklamaný, jak nervózně jsme do zápasu vstoupili. Snažil jsem se kluky od té nervozity ochránit, ale na některých hráčích to bylo strašně vidět,« citoval Horejše z tiskové konference jablonecký web.

Duel ve vršovickém »Ďolíčku« rozhodli brankami záložník Patrik Hellebrand a stoper Martin Králik. České Budějovice zvítězily v nejvyšší soutěži na hřišti soupeře po 18 utkáních. Dynamo paradoxně jako jediný tým v minulém ligovém ročníku venku nevyhrálo, naposledy naplno bodovalo 1. května 2021 v Příbrami. Proti Pardubicím ale uspělo počtvrté z pěti ligových měření sil a ve vzájemných duelech drží neporazitelnost. »V kabině jsme tu sérii řešili, hlavně minulou sezonu, kdy jsme si ke konci říkali, že snad není možné nevyhrát za celý rok venku. Jsem rád, že jsme to prolomili hned první zápas,« řekl na tiskové konferenci českobudějovický gólman Dávid Šípoš.

Rozdílné poločasy na Letné

Sparta v úvodním duelu nové sezony navázala na trápení, které předvedla v kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu proti norskému Vikingu Stavanger. V první půli byla proti Slovanu Liberec tragická a mohla děkovat jen gólmanu Holcovi, že skóre bylo »jen« 0:2. A góly Severočechů? Jak se silvestrovského pořadu. Hned ve druhé minutě centroval ze standardní situace sparťanský odchovanec v libereckém dresu Christian Frýdek a míč jakoby nikoho bránícího nezajímal – zapadl k tyči Holcovy branky. A další gólová standardka byla podobná: Frýdek centroval, Zelený míč nadzvedl směrem k vlastní svatyni a u tyče ho ještě dotečoval za čáru Jan Kuchta.

Mimochodem, reprezentační útočník, který místo Slavie zamířil do Sparty, byl vepředu hodně odříznutý od děje. Snažil se, ale marně, navíc byl v závěru duelu vyloučen za šlápnutí do obličeje soupeřova brankáře Oliviera Vliegena. To už byl stav 1:2, kdy Kryštof Daněk, střídající posila z Olomouce, snížil. Celkově tento talent zápas oživil, ale Liberečtí ustáli velký tlak ve druhém poločase. Ten už nesl parametry fotbalu – v podání Sparty. Ten první vypadal jak z hollywoodského hororu. Domácí byli všude pozdě, nepřihráli si více než na pár metrů – a hlavně jim chyběly šance i střely. Ve druhé části hry už střeleckých pokusů vyprodukovali jedenáct (proti dvěma v první půli), ale k bodům jim to nepomohlo. I proto, že belgický gólman v dresu Slovanu Vliegen předvedl několik famózních zákroků, třeba na čáře proti tutové hlavičce střídajícího Čvančary.

»Výsledek není dobrý. Nejsem s ním spokojený stejně jako všichni, kdo Spartě fandí. Není přijatelný. Nesouhlasím s tím, že od 75. minuty jsme byli lepší. Podle mě byl celý druhý poločas hodně dobrý. Od začátku druhé půle jsme tlačili, vytvořili si šance, hodně si přihrávali do šestnáctky, dostali jsme Liberec pod tlak, měli jsme hodně standardních situací. Druhá půle se mi hodně líbila. Bohužel jsme už ale nestihli vyrovnat,« zhodnotil strhující utkání na Letné trenér Priske.

»Sparta až do konce bojovala o to, aby dneska neprohrála. Silou vůle a výborným výkonem Olieho Vliegena jsme to dokázali udržet, a proto si vezeme tři body. To byl náš sen,« kontroval Priskeho protějšek na lavičce Slovanu Luboš Kozel.

Takto Slovan Liberec vyloupil Letnou. FOTO – ČTK/Michaela Říhová

FC Hradec Králové – Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 54. Vašulín. Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Kříž – Franěk (video). ŽK: Kučera, Reichl – Douděra. Diváci: 5000 (vyprodáno).

Hradec: Reichl – Klíma, Čech, Smrž – Harazim, Kučera, Kodeš, Vlkanova, Leibl (16. Rybička) – Kubala (73. Rada), Vašulín (83. Prekop). Trenér: Koubek.

Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Santos (75. Tecl), Oscar – Holeš, Tiéhi (72. M. Jurásek) – Usor (58. Provod), Traoré (59. Ševčík), Ewerton – Jurečka (59. Lingr). Trenér: Trpišovský.

Sparta Praha – Slovan Liberec 1:2 (0:2)

Branky: 75. Daněk – 2. Frýdek, 19. vlastní Zelený. Rozhodčí: Szikszay – Mokrusch, Volf – Štěrba (video). ŽK: Sadílek, Kuchta, Čvančara – Purzitidis, Vliegen, Kozel (trenér). ČK: 90.+7 Kuchta (Sparta). Diváci: 13 275.

Sparta: Holec – Mejdr, Sörensen, Hancko, Zelený – Sadílek, Fortelný (69. Daněk) – Pešek (69. Juliš), Karabec (46. Höjer), Haraslín (9. Minčev, 60. Čvančara) – Kuchta. Trenér: Priske.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Talovjerov, Prebsl, Mikula – Červ (68. Purzitidis), Doumbia – Matoušek (67. Mészáros), Frýdek (77. Mara), Ghali (38. Van Buren) – Rondič (77. Rabušic). Trenér: Kozel.

FK Pardubice – Dynamo České Budějovice 0:2 (0:1)

Branky: 8. Hellebrand, 67. Králik. Rozhodčí: Klíma – Nádvorník, Machač – Petřík (video). ŽK: Vacek, Hlavatý, Solil, Krejčí (asistent trenéra) – Hais, Grič, Matoušek. Diváci: 926.

Pardubice: Markovič – Rosa, Vlček, Toml, Helešic – Janošek – Lima (63. Mareš), Hlavatý, Solil (75. Chvěja), Vacek (63. Sychra) – Černý (75. Huf). Trenér: Novotný.

Č. Budějovice: Šípoš – Čolič, Králik, Havel, Sladký – Grič – Penner (57. Matoušek), Hellebrand (79. Broukal), Hora, Potočný (90.+1 Vais) – Škoda (58. Hais). Trenér: Weber.

FK Jablonec – Bohemians Praha 1905 0:3 (0:1)

Branky: 37. Petrák, 70. Květ, 87. Jánoš. Rozhodčí: Černý – Podaný, Pečenka – Batík (video). ŽK: Štěpánek, Jovovič – Puškáč. Diváci: 3051.

Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Martinec, Heidenreich, Polidar – Považanec – Pleštil (46. Šulc), Kratochvíl, Houska (78. Kubista), Jovovič (70. Černák) – Sejk (69. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Bohemians: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Petrák (71. Jánoš), Kovařík (71. Nový) – Květ (82. Mužík), Hronek (89. Bartek) – Puškáč (82. Koubek). Trenér: Veselý.

1.Bohemians 190511003:03
Olomouc11003:03
3.České Budějovice11002:03
4.Liberec11002:13
5.Hradec Králové11001:03
6.Brno10102:21
Plzeň10102:21
Slovácko10102:21
Teplice10102:21
10.Mladá Boleslav10100:01
Zlín10100:01
12.Sparta10011:20
13.Slavia10010:10
14.Pardubice10010:20
15.Jablonec nad Nisou10010:30
Ostrava10010:30

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy